Policija

— 1095 новца, 506 растурача и 245 других, иначе познатих лица у томе правцу. |

Наравно да томе много доприносе и два специјална листа међународнога значаја, који један на немачком језику у Бечу а други на француском у Брислу, врше своје улоге на сузбијању ове врсте злочиначких радњи.

1 И у колико је у овоме правцу већ постигнут један позитиван резултат у толико је на конференцији изражена жеља и донета одлука, да се исто таква међународна централа установи и за сузбијање фалсификата путних исправа.

Што се пак, тиче заједничкога листа који излази у Бечу под'незиком „Међународна јавна сигурност“ могло би се приметити, да још увек постоје тешкоће, специјално материјалне природе, које спречавају да се он развије до мере, која је потребна, за његово пуно развиће, како у погледу истакнутога програма тако и у погледу достојне репрезентације ове велике и важне установе.

Трошкови око издавања листа и самога удружења завидили су до сада од дотација појединих држава. Али су оне биле тако несталне, да се конференција и у овој сесији морала бавити тим питањем.

Њена је одлука по овоме питању да се у будуће позову делегати, како би код својих респективних влада издејствовали сталну годишњу дотацију, која би се базирала на пропорцији да на сваких 10.000 грађана дође по ! 4 царски франак за плаћање.

Чехословачка, Бугарска и неке мање немачке БЕК већ су дале пристанак на то.

У потерничкоме делу листа штампано (је било до конференције 1128 лица разних кримин. категорија од којих су само двоје послатих из наше земље (по један из Сарајева и Љубљане). Ова група међународних злочинаца подељена је у преко 20 категорија крив. дела али је од њих највише заступљена група џепароша са 622 лица.

Лист се сада штампа и шаље у 240 полицијска Ј лештва у 25 разних држава, а његова је годишња цена 500 динара. Наша је држава претплаћена на 12 бројева листа им за последње две године давала на име ове претплате и помоћи комисији по 12.000 динара годишње.