Policija

лиција, које у својим земљама још нису постигли да се централишу за главне акције против криминалитета — да то што пре учине.

На предлог белгијског делегата је одлучено, да се код респектавних Влада па и код Генералног Секретаријата Лиге Народа поради како би се упростиле међународне конвенције и уговори, који се закључују међу појединим државама за хватање и издавање криваца, како би се отстраниле непотребне дуге формалности, у којима се до сада губило време. у Примљена 15 и као умесна препоручена мера чисто по-

лицијска, да се они страни поданици који се покажу као опасна по јавну безбедност у појединим државама — из ње _ одстозне; то што је и потписати пре краткога времена пред: ложис комисији поводом учињенога атентата на г. Ж. Лазића Помоћника Мин. Унутр. Дела. Са том мером се сложио и бугарски делегат.

Конференција је још одлучила да се коресподенција

може вршити на француском, немачком и енглеском језику и да се при Лиги Народа свагда, кадгод се претресају питања криминалнога карактера налази у присуству и један изасланик полицијске комибије, као што би било при дискусијама по питањима: трговине са белим робљем, трговине са отровтим напицима, сузбијања фалсификата новаца, порногра"фије, малолетних криваца и т. д |

И на њој, као и у ранијим састанцима је примећено

да је кницијатива била у рукама аустријских и немачких делегата, док су друге велике државе, остале више у позадини. Ту се нарочито одликује Италија.

Васа Лазаревић.

ТРИДЕСЕТ ГОДИНА СЛУЖБЕ МИЛОРАДА К. ЈОВАНОВИЋА ИНСП. МИН. УНУТР. ДЕЛА

Наш уважени колега и сарадник г. Милорад К. Јовачновић Инспектор Министарства слави ових дана ретки и заслужени јубилеј проведених тридесет година часне, савесне и непрекидне службе у Управно-полицијској служби.

Јубилеј, који је редак датум ну историји наше целе

ЈИ Вира Бли ни