Policija

— 1096 —

Нарочито је интересантно било саопштење немачкога делегата о досадашњим постипнутим резултатима на успостављању специјалног полицијског безжичног саобраћаја, који је већ уведен и у употреби код неколико немачких великих полицијских централа. Добра и практична страна овога новога саобраћајнога срества је у томе, што се на супрот досадашњем телеграфисању, полицијске потернице достављају свима централима у исто време и што се то још прстеже и на реке, језера и мора — што раније није био случај.

Да би се пак, на томе пољу постигли и нови успеси, позвати су били чланови комисије а поред њих и стручњаци на пољу безжичне телеграфије на конгрес ко ји би имао да се одржи у Бечу 3. децембра ове године. Тај је конгрес у крајњем тренутку одложен услед непредвиђених тешкоћа, али је посигурно да ће почетком идуће године ипак учинити своје дејство и забележити нове успехе у томе важноме проблему.

У Немачкој је тако исто организована служба слања фотографија путем безжичне телеграфије између Берлина и Бреславе, а сумње нема да су већ сада постигнуте и друге везе.

Извештени су још чланови жонференције да им је у манускриту послат криминални речник на француском и немачком језику, да би ставили своје примедбе, пре но што би добио дефинитивну редакцију.

Што се пак, тиче међународне-полицијске шифре, достављено је, да је она већ преведена на француски, енгле-

ски, чешки и румунски језик. У извештају стоји да је пре-

ведена и на наш језик, али нама то још није знано.

Извршена је даље, централизаци ја криминално-полицијске службе у Белгији за целу земљу, поред извршене централизације при бечкој полицијској дирекцији — такође за целу земљу — за службу сузбијања отровних напитака и међународних злочинаца, и већ напред напоменуту централну службу за сузбијање фалсификата у Мадриду.

У томе питању је конференција донела одлуку, да се што пре изведе међународна организација за сузбијње употребе отровних напитака и да се поради и код осталих по-

А

| | 8