Policija

— 1102 —

Из преписа овога члана произилази да се на свакој „скупштинској седници мора прочитати записник претходне жеднице. Сви: како посланици, тако и в. жупан и стручни „референти могу чинити примедбе на записник и тражити исправку, али скупштина нема права да записник одбаци. Могу се дакле, чинити само исправке „било у говорима појединаца, било и у самим одлукама, које могу бити погрешно стилизоване, али то је све и ништа више. у

Записник, који је једном усвојен и достављен 8. жупану, свршен је факт и 'о њему се више не може говорити. Може се десити овакав случај: 1 новембра скупштина је радида, 2 новембра прочита се и прими записник рада седнице од 1. новембра; 3. новембра, пре почетка рада, прочита се записник од 2. новембра у коме се налази и констатација „да је записник од 1. новембра примљен. По чл. 23. мдгу (се чинити примедбе на тај записник од 2. новембра у коме „је и она констатација за седницу од 1. новембра. У пракси је било случајева да је скупштина сматрала да има права "на одбацивање записника. Кад би јој се то право признало, онда би били одбачени: не само записник од 2. него и онај "од 1. новембра. Са практичног гледишта то не би било тешко извести и онда све одлуке постале би илузорне. Међутим, скупштина има права само на чињење исправки, а не и на одбацивање записника. Али, и са тим појмом исправки може се ићи тако далеко да се свака одлука битно измени и да „у ствари значи њено одбацивање. Толико далеко не сме се зићи, јер би то представљало грубу злоупотребу.

Ми мислимо да је чл. 122. Зак. о обласно ј и среској самоуправи добро стилизован и нема потребе да се тај члан разрађује и допуњује ма каквим пословником. Једино би се могла учинити допуна у погледу записника, који се односи на последњу седницу када се скупштина закључује.

У закону о општинама није ништа прописано за записнике одбор. седница. Они се морају водити, јер се тако види „шта је рађено, али се не морају читати на наредној седници. По општинама обично се у књигу одлука уводе решења и на крају седнице присутни одборници записник потписују. Тиме они оверавају тачност онога, што је на седници решено.

Има примера да се записници читају на наредној сед-