Policija

— 1104 —

предупреди згодним упутом и подуком о свему што би могло бити на штету и опасно за народ. |

Како је код нас још у опће, а особито по селима, унаточ брижном настојању меродавних фактора, здравствена служба доста слабо уређена, и како је народу често управо немотгуће, било с обзиром на велику удаљеност, било на трошкове, потражити слечничку (лекарску) помоћ, а како жандармерија при редовном обиласку свога рејона пролази и кроз најзабаченија и најудаљенија села, то ће моћи много добра да учини у погледу здравља и хигијене у опште. А да

жандармерија томе важноме и племенитом задатку узмог-

не удовољити, нужно је да сама буде добро упућена у најелементарније појмове о здрављу и хигијени уопште, па да према потреби у појединим случајевима притекне у помоћ добром подуком и саветом, не упуштајућ се можда у какове потанкости, него упућујући вазда у сваком важнијем случају народ да се обрати на надлежног лекара.

Навести ћемо поједине случајеве оболења, у којима за нужду може жандармерија да добрим саветом и поступком притекне у помоћ и да тим спречи теже последице које би често, услед незнања и празновјерја, лако могле настати.

Главобоља обично долази од преоптерећеног желуца, од врућине, теснот одела, или од пића (вина, ракије ит,д.). Ако стављањем хладних облога и миром бол не престане, треба (призвати лекара.

Очна упала настаје од нечистоће, прашине или јаке светлости. Код мање упале треба очи ииспирати хладном водом, али нипошто трти. Ако упала настане све јача, те очи пеку и сузе, треба потражити лечника. |

При крварењу из носа ваља мирно лежати, откопчати оковратник, те стављати хладне облоге на чело и нос; у случају јаког крварења треба призвати лечника.

Код жешћег кашља треба се топлије одевати, мало говорити и нипошто пушити; искашљује ли се крв, то треба све одело свући и тако лежати, да глава високо дође; треба попити пуну жлицу (кашику) кухињске соли у мало воде; треба мирно лежати и не говорити, а кашаљ по мугућности затмуљивати. До доласка лечника треба стављати хладне 06логе на прса.

4 -ИЈ | |