Policija

; — 1105 —

Пролив и лијавица настаје од рђаве хране или од прехладе. Болесник нека узима само чорбу, а нека не пије много воде; треба се топло обући, а особито ноге и трбух.

Код падавице (велика болест) треба болесника чувати да се не овледи, јер ке услед грчева баца. Силом испружити му згрчени палац, како то неки радо чине, нема никаква смисла.

Сунчаница настаје, када сунчани зраци непосредно делују на непокривену главу, од чега може да се упали кожа на глави, а каткада и мозак. Сунчаница се препречи, ако се глава покрије капом, и ако се за сунчане жеге носи затињак (марама која штити затиљак).

Несвест проузрокује осећај слабости, лупање срца, дрхтање удова, титрање пред очима, а каткада и осећај страха, а не пружи ли се онесвешћеном брзо помоћ, то ће се срушити, лице му проблиједи, кожа се покрије хладним знојем, дисање бива неправилно, било куца ређе, док и поове не престане, те болесник изгледа као да је мртав.

Онесвешћенот треба одмах савим свући, положити га да водоравно лежи, хладном водом га треба чешће попрскати по лицу и прсима, док болесник не уздахне, а ако се то не догоди, треба предузети уметно дихање; чим се свест поврати, треба да болесник више пута дубоко уздахне, па му се даде хладне воде или мало наводњеног вина; болесник треба да лежи, доклегод му се не врати правилно дисање и куцање срца и обична боја лица.

Код мањег крварења озледа не сме се за заустављање крви употребити паучина, гљива, са зида оструган малтер или креч или друга разна „домаћа" срества, јер би лако могла настати упала и тровање крви. Крв ће обично стати, ако се озледа хладном чистом водом ваљано опере, а онда чврсто завојем завеже. |

Код жестоког крварења, што бива редовито озледом жиле куцавице, треба чврсто чистим прстима притиснути жилу, из које иде крв у њезином току према срцу, а онда треба то место троугластим рубцем (марамицом) или иним подвезом чврсто подвезати, те каквом палицом, кључем ит.д. уврнути, да што боље завој стиснемо, док крв не стане и док не дође лечник. |

Полиција 4