Policija

У — 1106 —

Код. прелома костију треба болесника положити тако да најмање бола осећа, а затим се овлеђени уд стави згодно у жљебасти предмет (од дасака, од коре дрвета и ЦД), ' однети га на згодним носилима лекару.

За завијање сваковрсних рана и озледа треба сваки жандарм да има при себи увек завојни свежчић (хируршки завој), којим ће рану или озледу повезати, а при том има особито пазити, да рукама нипошто не додирне ни ране ни оне делове завоја, који непосредно на рану долазе, јер би могла усред прљавшине настати упала и тровање.

Облагање Мини рана или озледа разним „домаћим“ срествима као: паучином, прожваканим крухом, земљом, разним крпама, кучином или чак и коњским или кравским изметима (балегом), што се, жалибоже, често у народу из пуког незнања ради; не сме се нипошто допустити, јер може настати животу погибељно и неизлечиво тровање.

Ако нема при руци завојног свешшчића, то треба рану или озледу на брзо повезати чистом платненом, у води намоченом крпом, те одмах потражити лечничку помоћ или барем потражити упућеног и макар донекле вештог човека (жупника, учитеља, примаљу и т. д.).

Опекотине треба омотати чистим платненим 'крпама, које су замочене у воду, те се натапају уљем (зејтином), несољеним маслацем или машћу, а по том се стављају хладни облози, ну оно платно, којим смо омотали опечено место, не сме се скидати, док не дађе лечник.

Ако је цело тело опечено, то треба болесника што брже ставити у млаку воду или га јумотати у велику влажну по_ њаву, те га каткада поливати млаком водом; за жеђ му треба давати каве или чаја.

Ако се коме одело на телу запали, то га треба безодвлачно умотати у гуњеве, да се ватра угаси.

| Смрзнуте делове тела (уши, нос, руке ноге) треба снегом или хладном водом дотле трти, док се не развије топлина, а то се чини под ведрим небом или у хладним просторијама. Смрзнуће целог тела може наступити приликом великих зима, кад се не крећемо, услед чега наступа тромост, уморност и сањивост, затим наступа несвест и смрт; не сме