Policija

— 123 —

чл. 109, тач. 6. зак. о општинама. .

Као и све друге законске одлуке, тако се и ове одлуке морају у свему извршити онако како гласе, односно како су одобрене од виших власти. Према овоме, кад је Државни Савет у свом одобрењу за продају општинске шуме нарожито нагласио, да се ова продаја има извршити путем оферталне лицитације „онда општински суд не може шуму, наменену продаји, парцелисати и продавати из „слободне руке“, па ма то било и у корист општине. Ова продаја не би се могла вршити ни путем јавне лицитације, јер је у чл. 69. зак. о шумама изрично речено, да се сечење дрва из оштитинских и сеоских шума у циљу продаје може вршити само оферталном лицитацијом. У овом смислу гласи и одлука Државног Савета од 13 фебруара 1910 г. Бр. 1986. (в. зак. о општ. од Јосифа Стојановића, стр. 44, 46.)

2) Кад општинска власт врши продају или издавање под закуп свог имања путем лицитације, она је дужна за. државу наплатити само таксу из тач. 3. ТБр. 81. Ова такса је'исто што и такса за правни посао из ТБр. 12. или како се она популарно зове „преносна такса“. Кад се ова такса плати уредно, како је у ТБр. 81 прописано, онда се при преносу код суда плаћа још само такса из ТБр. 168 такс. тарифе ва потврду преноса.

ХМ Суду општине вел. изворске:

У свесци за новембар ове год. објашњено је (стр. 1011), да се и досуђена казна затвора за иступну крађу може заменити новцем ако власт нађе „да кривац по чему то заслужује“. Ова замена без утицаја је на споредну казну полицијског надзора, која се у свему има извршити онако како класи. Св. Бр. 85442.

ХМ у Суду општине делагошке (срез струмички:

По чл. 7 зак. О држању и ношењу оружја,без одобрења власти могу се у кући држати, и за одбрану своје имовине ван куће носити, са одговарајућом количином муниције, све врсте ловачких пушака, капислара и кремењача. Једина сба-

5%