Policija

— 1124 —

веза, коју закон ставља у дужност имаоцима оваквог оружје

у томе је да своје оружје пријаве месној управно полици · ској власти, а где ова не постоји месном општинском суду,

у року од 8 дана од дана набавке (чл. 17. истог зак.). два

пријава подтоси се писмено или усмено, и не подлежи никаквој такси (чл. 46. зак.). Старе оружне листове треба послати среском поглавару (надлежној државној, управно-по-

лицијској власти првог степена) у смислу чл. 49. правилника:

Мин. Унутрашњих Дела за извршење закона о МАУ И. ношењу оружја.

Детаљно објашњење о примени овог закона дато је у чланку „Закон о држању и ношењу оружја (у „Полицији“ за август—септембар 1928 год.). Св. Бр. 2750.

ХУН АМАН Дамњановићу, деловођи општине вратарничке (срез зајечарски):

Већ толико пута објашњено је у „Полицији“ за ову

и прошлу годину, да муж није дужан плаћати новчану казну м кривичне трошкове за своју жену, али да се исти могу наПАК из њене личне имовине (накита, рубља, одела и т. д.) у колико иста није заштићена 5 471 грађан. суд. пост. За вршење пописа ове имовине није потребно ни свекрово ни мужевљево одобрење, а ако би они противстали овој званичној радњи власти треба их оптужити за дело из 5 93 казн. зак.

ХУШ Рад. А. Жагрићу, деловођи општине струшке: 1) У 5 24 грађан. суд. пост. реч је само 0 роковима у којима општински судови морају извршити своје пресуде, али не и о поступку за њихово извршење. Овај поступак. прописан је 5 466 истог зак., и по њему се ове пресуде морају извршити егзекутивним путем чим дужник (на ЖЕ власти не плати оно што је дужан.

2) У другом одељку 5 10 полицијске уредбе изричне: је речено, да полицијска власт није обавезна усвојити мишљење кметова и одборника, који потписује иступне пресуде, већ да ће се њиховим мњењем само „ползовати“. Ј асно је, према овоме, да мишљење кметова однос но одборника има.

а ст та а Н