Policija

— 1% —

«амо информативан карактер за иследника — да га обавести о окривљеном лицу — и да они не могу учествовати ни у извиђању дела ни у изрицању казне. Тако исто непотребно је и њехово присуство испиту окривљеног, јер се овај, после закона од 17 јануара 1904 год. о изменама и допунама у полицијској уредби — који је познији од одредбе 5 10 исте уредбе — мора увек вршити пред иследним сведоцима (5 19).

Расписом Мин. Ун. Дела од 20 јануара 1907 год. ПБр. 1537 наређено је среским начелницима „да пресуде или реднења своја доносе с кметовима односно одборницима оне општине у којој се налазе среске канцеларије... и да ни у ком случају не узимају неписмене кметове и одборнике“.

3) У радњи суда, што је извршио своју извршну пре„суду, донету у границама своје надлежности, нема дела злоупотребе власти, јер је суд вршио само оно што му закон наређује. А ово у толико пре, што се осуђени није жалио против ове пресуде. У овом смислу гласи и одлука Касац. "Суда Бр. 3568 — 1925 г. (в. Судска пракса у 1925 год. од «Србислава Ковачевића, стр. 31).

ХХ Суду општине вар. Вел. Плана:

1) Свака одборска одлука, коју срески поглавар не задржи од извршења у смислу чл. 85 и 172 зак. о општинама, сматра се одобреном.

2) Из кредита за непредвиђене потребе могу се подмиривати само они издаци, који нису предвиђени буџетом, и то увек по решењу општинског одбора — чл. 133 истог зак.

Опширније о овој ствари видети у чланку „Извршење општинског буџета“ од Мих. Б. Тошића у „Полицији“ за 1927 г. (Бр. 5—6). Св. Бр. 8111.

ХХ Вој. Д. Митићу, писару среза деспотовачког:

Рок од месец дана, у коме се по 5 484 грађан. суд. пост. мора одредити нова продаја на трошак и' штету купца почине тећи од истека рока у коме је купац, по 5 483 истог зак., био дужан положити излицитирану цену. Последњи рок, пак, почине тећи од дана кад продаја постане извршном (а