Policija

— 1130 —

Разрез школског приреза врши се према непосредном порезу, који плаћају грађани дотичне школске општине, а расподела се врши према величини непосредног порици ДОтичних села, односно школских општина.

У општинском буџету школски прирез показује сен у засебпим рубрикама — одмах испод општинског приреза.

Излази из изложеног, да села, која немају своје школе, нити припадају којој школској општини, нити своју децу шаљу у коју од оближњих школа, не треба да плаћају школски прирез. Св. Бр. 1820.

ХХХ Суду општине буковичке (срез плеваљски):

Не постоји законски пропис по коме би општине на територији Србије и Црне Горе имале давати својим деловођама бесплатан стан, огрев и осветлење, али постоји решење Министарског Савета ДРБр. 87880 од 1. августа 1924 год., којим су самоуправна тела овлашћена да могу одређивати својим службеницима додатке на скупоћу према својој финансијској моћи, с тим да ограничења која важе у погледу права на све додатке за државне службенике, важе и за службеника самоуправних тела“. Ов. Бр. 1899.

ХХХ Суду општине падешке (срез расински):

ђ) По ча. 16. под и уредбе о месним и обласним шкољ ским одборима, обласни школски одбор „води надзор над школском имовином свих основних и грађанских школа у области, а у чл. 18 зак. о народним школама прописано је:

„Школско се имање не може отуђити ни задужити без одобрења Министра Просвете, нити се може на друго што употребити осим школе“.

Овим истим законским прописом стављено је у дужност школским ошштинама да ке на своја имања убаштине.

Према овоме, месни одбор не може продавати зграду склону паду без одобрења Мин. Просвете, које треба тражити преко обласног школског одбора. Од овог одбора треба

. тражити и упуства за поделу школске и општинске имовине

у циљу убаштинења, јер он по дужности мора водити рачуна да се овом приликом не оштете интереси школе.