Policija

У

ма

— #1149 —

или по коме од споредних питања, већ ту таксу одређује 32 „све пресуде и решења“ без разлике, у споровима чији је предмет процењив.

Стога је оделење молило, да се у смислу тач. 1. 5 16. Зак. 0 устројству Касац. Суда у циљу једнообразне примене поменутог законског прописа донесе начелна одлука.

Према предњој представци Касац. Суд у својој Општој Седници од данашњег узео је овај предмет у расматрање "па ј> нашао;

Да је у ТБр. 176. Зак. о таксама предвиђено плаћање таксе за жалбе на пресуде и решења нижих судова и то, предвиђено је за плаћање таксе за спорове непроцењиве, процењиве и по ванпарничним предметима.

Но у наведеном пропису није предвиђено, колика се има платити такса за жалбу у случају, ако се уз главну ствар процењивог предмета појави споредно спорно питање и о истоме одлука буде донета као, надлежност или ненадлежност суд, одбачај тужбе, одбачај или одлагање парнице, о мешању у спор, о задржању даљег извиђања спора и т.д., па се ча одлуку споредног питања изјави жалба, — Касац. Суд сматра, да се све одлуке донете по споредним питањима а У спору процењивом имају узети да су одлуке по непроцењивим предметима и као такве да подлеже плаћању таксе но, Бр. 176. тач 2. Зак. о таксама.

Ово своје налажење Касац. Суд заснива на томе, што законодавац да је имао намеру, да расправа споредних пи-

"тања уз главни процењиви спор односно изјаве жалбе по

истим питањима подлежи плаћању таксе по вредности спора, те би он и предвидео у одредбама ТБр. 176. Зак. о такс., који говори о жалбама по процењивим споровима, но када. то није предвиђено, онда се има сматрати, да се све одлуке донете по споредним питањима а у једном главном спору "имају сматрати као одлуке донете по непроцењивој. вредности. Стога Касац. Суд на основу изложенога и тач. 1, 5 16. Зак. 0 устројству Касац. Суда, а у својој 'Општој Седници. донео је своју ; НАЧЕЛНУ ОДЛУКУ:

Да се судске одлуке, донете у споредним питањима по главном спору, имају сматрати као да су донете по непроце--