Policijski glasnik

№0Ј 4

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

31

Каиут

Муњтарац

Убијен човек

Убаштан леват

Разбијен дућан

Разбаштана унча

Београд (и Варош)

Мардељ

Начелство

Главна сиворница

Општина

Мала сиворница

Дан

Гљарник

Гледај

Ждракај

Ирозор

Прождракај

Смркло се

Смортирло се

Кајиш

Кроц

Ћурке

Пурци

Ципеле

Гљарнице

Кеса

Пекљарка

Капа

Књава

Сланина

Жвања

Свињче

Шваи>е

Спава

Књева

Не сиава

Ницам да књева

На робију

У Бели Мердељ

Ушао

Угљао

Циганин

Мандов

Каса

Бунарче

ИЗ ОТРАНОГ ОБЕТА

У Паризу се жене лажно картају На рачун коцкања и других забава у Паризу се стварају разни клубови. Ме^у осталим клубовима, најзнатнији беше клуб на реци Сени. Чланови овога клуба беху и мушки и женски. Главна им забава беше коцка. Веома велику улогу играше у овом клубу нека Маркиза Ноел, која се врло вешко коцкаше. Га своје две пријатељице, ова Маркиза Ноел није изостала ни једно вече из клуба. Њезин раскошлук и њезина тоалета, надали су јако у очи, тим више, што се знало, да њезин муж није кадар, према своме стању, да сноси толике трошкове; а с друге опет стране, нијс имала ни једног »кућњег пријатеља«, који би припомагао, да се издрже ови трошкови. Једног дана избије на јавност маркизина тајна. Чланови овога клуба, беху већ од дужег времена, обратили своју пажњу на ту дуготрајну срећу Маркизину, но ништа нису сумњиво код ње приметили, само је један између тих чланова клуба који је у исто време био и тајни полицајац, опазио, да се њезина пријатељица лажно коцка. Кад су се разилазили чланови клуба, маркиза и њезпне. две пријатељице, понеле су собом 20.000 динара, чистог добитка. Полицији је било достављено да су ове три даме варалице а не коцкари и ова их је одмах затворила. Маркиза је на првом испиту нризнала, како је са својим другарицама варала остале чланове клуба у коцкању, а цео добитак употребљавале су на подмирење својих ванредних и луксузних издатака. После овога иризнале су и маркизине другарице превару. Сви иокушаји са стране, да се осујети ислеђење, остали су безусиешни. Јавно мњење тражило је да се кривци по закону казне, и они су предати суду.

Столар напустио свој занат па се одао крађи Један опасан лопов, по занату столар, задавао је дуже времена, грдан страх пештанским становницима, међу којима је живео. Полиција је употребила сва своја средства, да нронађе овога лопова и тек после великих напора лао јој је у шаке. Начин извршења његових крађа, врло је интересантан, зато га овде и износимо. Као вешт лопов, изабрао је да лови само но газданским кућама. Кад се одлучи да изврши крађу у некој кући, он је претходно брнжљиво испита. По том се прикрије у близини дотичне куће и пази када ће домаћин да изађе из исте. Онда се дигне и са свим слободно уђе па се јави домаћици, како га је санћим нослао господин да онрави нпр.: проворе, врата, неке сломљене столице, астал или ма шта друго, о чему се беше раније уверио, да је покварено.

Многи укућани и не сумњајући у какву превару пусте га у кућу да изврши поменуту онравку. Такву прилику употреби лопов на иокупи и однесе све ствари од вредностп, које је могао у џеп нотрпати. Ако би се при овом његовом занату нашао у бдизини нски млађи из куће, он га вешто иошаље, 1г. пр: за мало вруће воде да разреди туткало и т. д. иа до његовог повратка ои већ иоврши свој посао. Под видом да су му алати нужни, које ипје собом ионео, вешто се извуче из ове прилике па се више п ие вратн. Тек по повратку домаћпиовом, открије се прави посао столаров. Поред јавних оиомеиа, норед иајвеће предострожностп полицијске, овај лопов крао је пуних два месеца из дана у дан н нико му није могао ући у траг. Из нрпбавл.епнх нодатака, које је полиција прикуппла, знало с.е о 1вему само то : да је бледог лица, п ништа више; док међу тим, као што се доцније показало, он није ннкад такав био. Најзад нолиција стави у дужпост двојпцн тајнпх својих агената, да га пропађу, по што, но то, и ови после великих мука једва иостигну свој задатак. Ирво су отишли > једну кућу, коју јо иокрао пре извесног времена један столар, иа кад су домаћицу нитали о потребном, она им је рекла: да јој је лопов одиео из куће једну сребрну корпу и многе друге ствари, а да је код ње радно у години 1894-тој, али се његове спољашности не сећа довољно, тек јој се чини, да се са његовом личногнћу слажу нрибављени нодатци, којн су јој од стране агената показанн. Она впше нијс знала о њему ништа. На основу ове изјаве, агентп су п даље трагали. Онп су нашли н исиитали све нослужитеље, који су те годиие слулгилп код дотичне домаћице. али и од њих цису моглп доз.натн много сигурног, сем то, што је покућар потврдио, да је он од неког столара иримио рачун, па, га предао госпођи. Кад су агенти саоиштили овај исказ госно^п. онда је она морала да испретура све своје хартпје, док је нашла овај рачун, са потписом »Чивинар Бек". За сада нпсу нмалн у рукама ништа друго, него мнпмо пме тога лопова. Сад је било иотребно добавити тога столара. И даљом истрагом дознало се да неки помоћник столарскп нод нмеиом „Чивинар Бернам« станује у улицн Шин бр. 3. Да би се о п.ему још боље уверили, потраже и н.егов ранпјп стап п нађу га у „добош ул. бр. 3.« Када су добили његов опис пз оба стана а о њему прикуиили нодатке, онда су се уверилн да је то: ШфимеФ Бернат — Бела, тражеип столар. У његовом квартиру дозналп су и то, да са братом вечерава у тако званој Јакубу-Вичевој механи. Иосле свеколиког трагања, агенти оду једног вечера у гостиону, где затеку оба брата при всчерп. Тамо нх нађу п одмах притворе а ири претресу код њих ухвате 1706 Форииата, и многе друге ствари од вредности. Оба брата нзвршилн су заједнички 50—60 крађа, а нокрали су ствари у вредности 4600 Форината.

ТРАЖЕ 0 Е

Благоје Миланонић, црногорац из Селишта, сгављеп је под поротни суд у прокупљу за извршену опасну крађу Петру Милетићу из Новог Села. Благоје је стар 32 год., стаса средњег, сувоњавих образа, очију црних, бркова малих црних, браду брије. Од одела носи: чакпшре н гуњче од црног сељачког сукна, на ногама опанке, на глави капу шајкашу. Осим тога носи и војнички шиљел. Благоје је побсгао и сад се тражи. Начелство оКруга мораВског јавља. да је некп Трајко Јовановић скитница из Турске, који се нздаје да је из Црне Горе, окривљен, што је у друштву са Ранђелом Стојановнћем скитницом из Турске учинио опасну крађу Николи Стојковићу трговцу тамошњем, иа одмах нобегао. Његов је лични оиис непознат. Начелник среза лепеничког јавља, да је ноћу пзме^у 19 и 20 т. м. пробијен дућан Никодија Домановића трг. там.. и нз истог иокрађено : 6 кгр. сапуна за прање, 2 кгр. вунцце, 3 иакла памука жутог № 14, 5 ком. зимског цнца, 2 ком. оксфора илатна, 1 ком. пархета, нола ком. шарена пархета, 1 женска