Policijski glasnik

202

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 26

начелнику среза звишког с позивом на бр. 5805. или Управи града Београда на бр. 13550. Никода Стојковик — Погорелац, из Језера, окр. моравског, осуђеник београдског казненог завода бр. 478. побегао је у друштзу са осуђеником Петром Вељковићем (чију слику ниже доносимо) из Добричева а испред чуваЈза који их је чувао. Никола има 28 година ; стаса је високог, у лицу црн као циганин. Он је осуђен на 18 година робије у тешком окову, зато, што је ноКу измећу 12. и 13. Августа 1893. године на циглани у селу Језеру, са "друштвом својим, на разбојнички начин напао Димитрија ЈовановиКа и Стев. Пејчиновића, ћерамиџије из села Гара, ср. власотиначког, отели им 603 дин. готовог новца, злостављали их, клали и из пушака гађали, — од чега је Димитрије доцније и умро. Никола је дакле опасан зликовац и разбојник, па за то треба живо настати да се што пре пронађе. Начелник окр. моравског депешом наређује потеру за љим. Пронађеног треба .спровести под јаком стражом управи беогр. казненог завода или управи гр. Београда с позивом на бр. 14146. Петар Вељковић, из Чокешине, окр. подринског, дванаесто-годишњи робијаш беогр. каз. завода бр. 1205., 16. о.м. у друштву са својим другом такође робијашем, Николом Стојковићем, побегао је из Добричева испред чувара. Петар има 40 година, стаса је с]Једњег, смеђ, има образе округле и пуне, очи зелене. Колико је опасан овај зликовац, говоре дела његова због којих је и осуђен. Но ми ћемо овде изложити само два-три, која су довољна да Петра представе читаоцима онаква какав је. Маја 30. 1889. године, Петар је дошао у кућу г. Ант. Обрадовића, свештеника из Сирмова, окр. ужичког, кад овај није био код куће; од попадије под претњом изнудио је 13 дуката као остатак суме од 100 дук., којом је овај поп, 14. ист. мес., био уцењен од два хајдука. Септембра 13. 1890. год. Петар је послао уцењивачко писмо Павлу Самуровићу, трг. из Прњавора; уценио га је са 400 дуката. Писмо је било под именом хајдука Јосовца, а послао га по Спасоју Каљевпћу и Томи Булајићу, из Херцеговине. — Маја 28. 1894. год., исти овај Петар уба је ножем општ. служигеља Петра Буквичког, из Чокешина, за то, што је Буквички, по наредби општ. власти а по достави неког Петра Петровића, дунђерина из истог села, отишао у стан да га из куће отера, јер је овај разбојник ушао и са женом Петровићевом затворио се у собу. Од овог убода, пандур Петар другог дана умро је. — То је само један део његових кривица. Депешом начелства окр. моравског, од 17. ов. мес., наре1,ена је потера. Пронађеног Петра треба стражарно спровести управи беогр. казн. завода или управи гр. Београда с позивом на бр. 14146. Аидрија Михаиловић, из Дубоке, окр. пожарев., који је због разбојништва био у притвору код пожаревач. окр. суда, 18. ов. мес. побегао је. Андрија има 20 година, омален, смеђ,

на десном образу има белегу од убоја. Он је и војнички бегунац. Наређује се потера. Пронађеног стражарно спровести пожаревач. првост. суду с позивом на бр. 19998 или управи гр Београда на бр. 14243. Адам Исајдовић звани л Чакар (< , из Београда, војник I батаљона VII пешад. пука, побегао је из команде 7. ов. мес. и још се пије натраг вратио. Адам је однео од државних ствари и то: шињел, копоран, панталоне илаве, копоран бели, панталоне беле, капу шајкачу, 1 пар ново-прописних цокула, 3 пара веша, оковратник, два чаршава, висак, опасач, нож са канијом под серијом В № 2404. Лични му је опис: висина 1-73, обим 0'87, лица црномањаста и бубуљичава, дугих образа, очију граорастих, бркова малих, плавих, браду брија. Слику његову имали смо у приправности, јер је Адам раније, док није у војску ступио, био познат као рђав, али је нисмо хтели донети пошто је ступио у војску. Сад је доносимо, да се по њој пронађе. Нађеног Адама треба стражарно спровести команди с позивом на № 2477. или управи града Београда на бр. 14084. (Има још једна његова ранија слика у прошлогодишњем бр. 12. на стр. 95). Мијајло Миливојевић, скитница, по занату пекар родом из Драгачева, ноћу између 6. и 7. ов. мес. извршио је у Прељини пет злочинских дела па утекао. Мијајло има 30. година, средњег је раста, косе сме1)е, брија се, бркова повећих смеђих. Од одела има: прслук, панталоне и шлофјанку; без капута је. На глави има Фес, на ногама опанке, код њега је објава од 30. пр. мес. № 3001. суда општине чачанске, којом се упућује у Аранђеловац на прогонство. Моли се власт да Мијајла пронађе и нод јаком стражом да га спроведе начелнику среза љубићког, с позивом на број 8423. или Управи града Београда на бр. 13769. Николу П. Илијића, трговца из Лознице, који се по сазнању налази у Београду, првостепени лознички суд, депешом № 7468. тражи, да му се упути. Наређује се тражење Николино и нађеног упутити Управи гр. Београдас позивом на бр. 13470. Ноћу између 10. и 11. тек. мес. извршепа је оиасна крађа Ранку Миловановићу из В. Бошњака у срезу посаво-тамнавског. Крађу су извршили неки Цигани од којих су неки похватани сем једнога, коме се име не зна, но који по личном опису изгледа: омален, на себи има један чохани Фермен, на глави астраханску шубару, на ногама чохане тозлуке и опанке, мале браде, бркова малих, црних и очију такових. Од покрадених ствари однели су: 1. дукат у злату, 8. динара усребру, 1.јечерму, 1. тозлуке и 2. астраханске шубаре. Овог Циганина, кад се пронађе ваља стражарно упутити начелнику среза посавотамнавског с позивом на бр. 4931. или Управи града Београда на бр. 13801.

ИЗЈАВЕ, П0РУКЕ И 0ДГ0В0РИ УРЕДНИШТВА. Још оамо једап број а По.1ицијског Гласника® па ће се навршити I полгође његова излажеља, у овој години. Ономињемо дужнике да претпдату бдаговремено пошаљу како им не би дист обустави.ш. Они пак, који и за прво подгође дугују не могу се ни у ком сдучају надати, да ће им се шиљаље диста за II подгође — продужити. Скупљаче модимо, да ово приме као наш апед на њих.

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА.

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЋ.