Policijski glasnik

26

и траг онога другога, што му је дошао у сусрет. Дуго су разговарали, јер су често мењали места. Један је лулу истресао, пепео се види на друму; али ју је опет запалио, јер иа земљи лежи више занаљених жигица, неке од њих зњечила је позната иријатељева стопала. Сад се можемо надати да га стигпемо, јер он је с познаником разговарао у највећу руку пре десет минута. То пак можемо закључити по томе, што је утрошио много жигица, док је своју лулу, заиалио, а ветар, који пре десет минута дува, биће да је и тада дувао. Напослетку се даље кренуо, али пе сам, јер се познаник окренуо и наставио нут с њим заједно. Дуван је добро горео и био љут, пошто је много пута норед свог трага пљувао. Други човек је много мањег узраста, јер кад пребројимо кораке, налазимо на десет корака старог пријатеља једанаест корака његовог познаника. Он дакле има много краће ноге. Али шта је њему дало повода, да се врати? То је лако погодити; већ после шездесет корачаји налазимо гостионицу, у коју води траг оба ова човека. Идемо даље, свршавамо свој посао, враћамо се после неколико часова истим путем. Већ пред поменутом крчмом налазимо опет поменути траг нашег старог пријатеља, видимо да је исти онај пређашњи, али саМо изгледа друкчији: час га налазимо поред ивице друма, час иа средини, час је раскречеи, час изукрштан, кораци су сад већи, сад мањи, и из свега овог ми изводимо вакључак, да се добри прика морао иодуже задржати у крчми! Наравно да се толико поематрања не може учинити на једном једином трагу, али свакад ће се при иоле повољнијим приликама опазити негде нешто позитивно, кад траг, који испитујемо, добро мотримо и све знаке памтимо. За тим ири испитивању трага треба пазити, да ли је мушки или женски, крупан или ситан, начин хода и темпо ит.д. Кад све то извршимо, онда нам треба, да дотичног ухватимо и о правилности свог мишљења уверимо се. Да би у хватању били поузданији, најбоље је да на сваком оном, кога сретнемо и који оставља траг, тачно уочимо какав изгледа он, његов ход ит.д., па да онда његов траг с њим сравнимо. То треба да примењујемо нарочито код л,уди, који у ходу имају штогод необично, н.пр.: праве сувише велике или мале кораке. имају криве иоге, заплећу погама, рамљу, вуку ноге, поштаиају се ит.д. Кад се на пролазнику тако што опази, опда се гледа да штогод нема и у трагу, па ако има, упоређује се с оним што се опазило на нролазнику. (Наставиће ое).

ПОЛИЦИЈОКИ РЕЧНИК. Општински послови. I. СуЈ,ење ио грађансвим споровима. а., тужби. Суду општине алексиначке. Марко Нејић, обућар овдашњи, остао ми је дужан 78• 50 динара, од узетог еспапа из моје трговачке радње. Задужење ово било је 28. децембра пр. године. Како ми ии до данас овај дуг није илатио, и на више мојих потраживања, то сам принуђен тужити га томе суду, са молбом, да га на плаћање овог дуга са 6% год. интереса од дана тужбе до наплате осудити изволи. За доказ подносим извод његовог рачуна из моје књиге »Вересијалник«, која је потврђена судским путем, а иоред тога ћу се и донупо заклети. За писање ове тужбе тражим 10 динара. Основ тужбе дуг од еспапа. Вредност тражбине 78 - 50 динара. Доказ извод рачуна из трг. књиге и допуњујућа заклетва. 7. маја 1897. год. Милош Станковић Алексинац. трговац. Бр. 2473. Позвати парничне стране на рочиште, када ће се овај спор извидити и пресудити. Потпис председ.

БРО.1 4 б., белешка. Рађено у суду ошитине алекспначке 20. маја 1898. год. Белешка 110 спору Милоша Станковића, трговца овд. противу Марка Пејића, обућара овд. Због дуга од еспапа у вредности 78*50 динара. Судили су оудије: А Марић Н. Снасић К. Суботић Бележио иисар II. Табаковић На рочишту су обе парпичпе страие. Нису могли да се иоравнају. Тужилац оста ири тужби, подноси суду иа увиђај своју трговачку књигу „Вересијалник? ради ирегледа, ако би тужени нобијао њено уредно и правилно вођење. Тражи за данашњи предстанак 5 динара. Тужени рече: тужилац не подиоси доказа о томе, да има уредно вођеие трговачке књиге, јер ова књига »Вересијалиик" не одговара захтеву законском, који тражи тамо одређено уредно вођење књиге, које би тек могле тужиоцу за полудоказ служити. Кад не подпоси »Дневник", овај назови Вересијалник нема законске важности. Транш да се тужба тужиоца одбаци као бездоказна. За данашњи предстанак траж,и 10 динара. Тужилац изјави да сматра да је ова књига, која је судским нутем оверена и утврђена потпуно иСиравна и да му према закону служи за полудоказ, а ои ће се допуно заклети. Судски разлози : Трговац који хоће са својим књигама као нолудоказом да се иослужи, мора имати онакове прописне књиге какове изричио тражи § 8. трговач. закона. Та књига зове с-е »Дневник« и води се ио јаспо одређепој одредби закона. Ова књига коју тужилац хоће да употреби као иолудоказ, с тога што би иста могла слузкити само као партијалиик, која је сиомоћна књига »Дневника«. Тужилац »Диевник« не подиоси, зато и нема иолудоказа у овом случа.ју, и с тога суд на основу § 6. и 13. грађ. поступка Пресуђује: Да се тужилац од свога тражења као недоказацог одбије, и да плати тужепом три дипара дангубе. Пресуда саопштепа парничарима одмах истог даца јавно У суду. Потпис нисара. Потгшс судија. N6. Заведи иресуду у нротокол оуђења. II. Истуии. Због нсиоолушности насарам нарсдаба власти. Рађеио у суду онштине косјернћске, 20. маја 1898. год. Милош Адамовић овд., нод иолициским је надзором, за време од четири месеца, а но решен.у иачелника среског од 17. априла ове год. Бр. 5892. По наредби овога суда он опај надзор има да изврши тако, да свако вече при заласку сунца мора бити код оиштинске суднице, где пма преноћити а затим изласком сунца ићи својој кући и на рад. По тој наредби ставл>ено је мени, као месном кмету у дужност, да водим надзора о тачном извршењу ове наредбе. Синоћ, па и сву ноћ није Милош долазио општ. судници, усљед чега сам наредио опгат. служитељу Јовапу Ранковићу. да га дотера. Он је се вратио и известио ме, Да Милош иије код своје куће, а његова чељад су му казала да је отишао у Бачевац код његове таште, која је се опасно разболела. Достављам ово суду са молбом да га узме на одговор и казни. К. Суботић, кмет села Косјерића. Бр. 932. Позвати оптуженог Милоша одмах и узети од њега реч према овом ре <1 >ерату. Датум. Подгшс председника

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСПИК