Policijski glasnik

66

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

ВРОЈ 9

рака исте осоое, која се налази у умереном трку, дакле у трку, који има да траје дуже. Ми видимо, да се тај човек при поможају Т с деспом ногом још налазп на земљи и да се врхом стопале одупире да одскопи. ЛеВа нога. је прегнута у угао и пма још времена, да се даље унанред опружп, док десна нога заузме положај, што га показује положај II. Лева пога се је за то време впше опружила, у толико, да је стонала морала земљу сво-јим врхОМ додирнути ; положај леве ноге је за постапак трага врло важан и ми видимо, да бп посматралац, који би стојао с 0 ,'не. стране (-види поЛон^ај IV) впдео пео табап. Велики прст је доста удаљен од земље, а то цоказује јаспо, да човек у умеропом трку ступа крајњом ивицом на врху стопале, после чега уиутрашња ивица стонале и на послетку пета земл.у додирују. — Положај III и IV показују сличне моменте. у кораку који је дошао за овим, дакле мењање ногу. После иоложаја II дође лева иога иа земљу, а десна се издиже, док пе дође у положај III, после чега се опружа у напред. То опружање сврши се, кад деспа нога стане иа земл.у (положај IV« она, као што се оиде врло јасно види, иајире се спусти па мали ирст, а пета је још у ваадуху. Да би се слике још боље рцзумеле, имам да кажем, да су ове четири слпке узете нз серпје од 12 сгшмака, који тачно два корака обухватају. Положај I одговара спимку бр. 2, положај II снимку бр. 3, положај III снимку бр. 8, положај IV снимку бр. 9, Ова четири подожаја за нас су најваЖнији, пошто они представљају гажсље леве поге. Опп се у осталом дОиуњавају тпм начином, што иолож.ај III показује деспу ногу релатнвно за један трепут доцније, но што положај I леву представл.а. као год што иоложај IV ноказује десну иогу релативно за један тренут доцније, но што је то у положају II код леве ноге. Остали снимци (дакле моменти 4—7) нису за наш -цилз од важноети. Са свим друкчије представља се ствар, кад човека у потпуном трку иосматрамо (впдп четврту слпку); овај трчи, колико више монсе, и ми видимо.по издигнућу још опружепе лсвс поге, ко.штко се снажтто, одупро, да би даље одскочио. Он ће дакле услед тога што се тако снажно одунро, почев од пасликапог момепта, још поприлично доста у напред летети, тако да му остаје'још доста времена, да десну погу опрунги. У иасликаном моменту пета деспе пог.е знатно је земљи ближа но врх стопале, али кад се још за тнм нога онружи*, човек :!.е са свим на пету стати. Упоредим-о лн ову слику човека у потпуном I'рI;V са ранијом сликом ( чбвека, који лагано трчи, разлика ће нам битн одмах јасиа. Подожај човека у потпуном трку одговара отприлике положају IV човека лагапог трка; али: последњп је голеп куд и камо више унапред избаппо но овај други, н поред тога је врхом стопале па земл.у ста.о. Човек у потпуном трку држи још ногу усправио. етопала му је још доста од земље удаљена, али пета му је ипак земљп ближа. Он још дакле лма времепа,,да.иогу оиружн и прома томе Ве с петом још ближе к земљл доћк и с њом ће на земљу крочнти. (Наставиће ее).

ПОЖЦИЈОКИ РЕЧНИК, Општински послови. Су()С1г.е код онштинскнх судова но гра!,. ларницама а., тужба. Мијаило Николић, овд,, абаџија остао ми је дулшн од готовога новца 180 дин. Ову суму обећао ми је платити 1. марта 1898 год. Од та.да прошло је већ два месеца, а он ми дуг не плаћа. Зато сам ирииуђен тужити га суду, с мол?>ом да га иа

илаћање овога дуга у 180 динара, са 6% год. инт. од I марта 1898 год., до иаплате оеуди, да ми иакнади нлаћену таксу у 9.40 динара и на име трошка И дангубе 10 динара. Да ми је ову суму остао дужан и да ју је обећао платити у горе изложеиом року за доказ подносим главну заклетву коју туЖенОме иудим и враћепу примам. Основ тужбе дуг од зајма. Вредност тражбине 180 дипара са 6% год. иит. од I марта ове године до наплате. Доказ главиа заклетва. 8. августа 1898 год. Никола Матић Књажевац. бакалин. $ Вр, 372. Позвати парннчпе страпе на рочиште ради извиђења и пресуђења овога спора. 8 августа 1898 год. Председ. суда. Књажебац. б., белешка. Вађено у еуду оппгг. књажевачке 15 августа 1898. год. Велешка по спору Николе Матића, бакалнпа овд. противу Мијаила Пиколића, абаџпје овд. Због дуга у вредпоети 180 динара. Судили су кметови Доказ главна заклетва. И. Јанић С. Симнћ Ж. Терзић Вележио нисар Н. Нешовић. На' рочишт.у је само тужплап,Тужепи није дошао пити је свој изостапак суду јавио и оправдао. По прочитању тужбе тужилац оста при петој, молећи да суд спор по поднетим доказпма пресуди. За данашњн предста^ нак тражио.је 10 динара. Судски разлози : Тужилац за доказ своје тражбипе поднео је главиу заклетву, коју туженом нуди а враћену прима. Тунсели на рочиште није дошао нити је изостанак оправдао, као што пронисује § 130 грађ. иоступка, према чему суд са обзиром па § 140 тач. в. грађ. поступка, иретпоставља да је тужиоцу заклетву повратио, и за то а иа основу изнесених разлога сногледом још и на § 602 грађ. закона 6 и 13 грађ. поступка. Пресуђује: Да се тужилац закуне на то: да је тужсиом дао иа зајам 180 динара готовога новца, с тим, да му овај ту еуму плати, до 1 марта ове гоДине, и да му ту суму није ни до дапас платио, па ако се тужилац на ту околност закуне, онда, да му тужени тај дуг у 180 динара са 6% годишњим иитереоом од I марта ове године, као даиа прошлог р.ока, па до наплате плати, да му накиади плаћену таксу у 9.40 динара и на име трошка и дангубе пет дипара. Не закуие ли се, да се одбије од тражења. Пресуда је одмах јавно у суду саопштена тужиоцу, а тужеиом је саонштити. Од суда општиие књажевачке, 15 августа 1898 годнпе. Вр. 47.2. у Књажевцу. Потпис писара. Потписи еудија. N13. Заведи белешку и пресуђење у иротокол суђења. N13. Противу ове иресуде тужеии је носле извршеног саопште!ва изјавио жалбу, у законом року. Општински нисари! Има ли места лшлби противу овакових, нресуда?