Policijski glasnik

ПОЛИЦИЛСКИ ГЛАСПИК

ПРО.Т

јо раном зором стзе извлачио: маст, шунке, кобасице и т. д. Кад је ухваћен у крађи, онда је Таса, инвентирајући своју радн>у, видео да га је Сајцер немииосрдно крао и тиме просто га унропастио. Сајцер има 24 год., малога је раста, у лицу је гглав, добро је развијен, по народности је Мађар, неже&ен ]е и неписмеп. На њега увек треба обратпти пажњу, пошто он не може бити више наш грађанин. Кад се пусти у слободу, бпће протеран на свагда из Србије. За то, ма кад да га кој.а власт примети, треба одмах да га затвори л спроведе Управи града Београда. То ће учинити према лицу које је или утекло из затвора или се вратило из прогонства.

П 0 Т Е Р А, Обри, Алфонз Виктор, бив. чиновник трамвајског друштва у Бриселу, 0. тек. м-ца око 3 часа но нодпе побегао је из Брисла, иошто је претходно придигао 41.000 динара у новчаницама белгиске банке. Обри је рођен у Номнателизму 13. маја 1858. год., по народности је Француз, добро је развијен. висок I • 70 м., има затвореноплаве очи, косу и обрве црие, брковезатворено-смеђе, образа нуних, а лица бледа. Мисли се да је с њим у друштву и Вервека — Варвара, звана „Хенријета" нли „ Бринета« кројачица, родом из Андерлехта, која је средњег стаса, малих, црних и врло живих очију ; густе, сме1)е косе и дугуљастог лица, има 22 године. Комесар полиције из Брисла, актом Бр. 1348, моли све иолициске власти да на бегунце обрате најстрожу пажњу и у случају проналаска, да их иритворе, а њега о томе телеграФским путем известе. Зато, о проналаску треба известити уредништво » нолицијског 1'ласника" или Унраву града Београда. Ову иотерпицу донели смо у бр. 0. т. г. на стр. 47. без слике, али сад иошто иам је Бриселска полиција послала и слику љегову, ми је износимо у листу. Јован Пајкик, земљоделац из Слатиие, среза зајечарског, реглењем пачелника среза хомољског ставл>еи је иод кривичну истрагу и у притвор због више крађа. Не зна се, где се Јован сада налази, па за то поменути срески начелник депешом Бр. 1300, моли све полициске власти да га иотраже, н у случају пропаласка њему стражарно снроведу. Он се може спровести п Уирави града Београда с иозивом на Бр. 4721. Фрања Џик, по занимању кројач, ноћу између 18 и 19 пр. месеца украо је (500 Форината своме другу Оскару Шулцу, обућару, и побегао. Он има до 40 година, малога је стаса, у лицу је мршав ; има дугачке обрве и тамне очи. Наређује се тражење. Пронађеног треба стражарно снровести Унрави града Београда с позивом на Бр. 4858. Светозар Максимовић, бив. иешач. ноднаредник решењем кварта дорћолског стављен је под кривичну истрагу и у притвор због ФалсиФиката. Он има 25 година, средњег је раста, црномањаст је. Светозар је у бегству, па за то Управа града Београда моли све нолициске власти, да га зкиво потраже и пронађеног њој стражарно спроведу с позивом на Бр. 5081. ' V Максим Селешки, калФа обућарски, који је радио код Миливоја С. Суботића, обућара овд., ноћу између 28 пр. и 1 тек. м-ца, на опасан начин покрао је свога газду и однео му: цео ручни алат, пет пари ноловне обуће и један куфер с вешом. Максим је родом из Мокрииа у Банату; има 16—17 година, омален је, иун, црномањаст; раније је радио у Обреновцу и Шапцу, те је с тога вероватио, да је опет тамо отишао. На-

ређује се тражење. Пронађеног треба стражарно спровести Управи града Београда с позивом на Бр. 5013. Владимир Шибалић, бивши иритвореник суда оппгтине ужичке, 4 тек. месеца нобегао је из притвора. Оп је родом из села Горјани, среза ужичког; ср.едњега је етаса, у лицу је плав и богињав; муца кад говори. Начелство окр. ужичког моли све полициске власти да га живо иотраЖе а у случају нроналаска њему стражарно спроведу с позивом на Бр. 2031. Нронађени Владимир мол№ се снровести и Управи гр. Београда с нозивом на Бр. 5344. Т Р А Ж Е 0 Е. Оглас. — Решењем ћунријског ирвостепеног суда, од 4. Децембра 1898 год. Бр. 20238, стављен је под суд, у притвор м оков Владимир Гаврилови^—Јаковљевик, калемар из Сеиаца, среза леиеничког округа крагујевачког, зато, што је ноћу изме!)у 25 и 26-ог Августа 1898 год. извршио опасну крађу Карлу Штернбергу, апотекарском помоћнику из Свилајнца, укравшн му разне сгвари, у вредности 289 динара. — Како је оптул^ени Владимир побегао из притвора овосудског, то га суд у смислу § 314 и 318 крив. суд. пост. овим позива, да од данас за три месеца предстане суду овом ради суђења горње кривице, у иротивном суд ће и без његовог ирисуства одредити претрес и пресуду изрећи. — Од ћупријског првостеиеног суда 10. Фебруара 1899 год. Бр. 681. Ћуприја. Христину, жену Димитрија Илића из Јасике, среза расииског, тражи Управа града Београда актом Бр. 4991. Проиађену треба стражарпо спровссти поменутој Уирави Јелену Пантелић, удову из Београда тражи ирвостепени суд за град Београд актом Бр. 4483. Пронађену треба стражарно снровести номенутом суду, или Управи града Београда с позивом на Бр. 5164. Милана Цветковића, бив. трговца, тражи првостепени суд за град Београд актом Бр. 4645. Пронађеног треба стражарно спровести поменутом суду, или Уцрави града Београда с нозивом на Бр. 5162.

ИЗЈАВЕ, П0РУКЕ И 0ДГ0В0РИ УРЕДНИШТВА Мсшшо по.аицијске вдасти да све вашарске кесароше којп им дођу до руку, а који нису у нашом дисту ианети — сдикају, макар то бидо о нашем трошку, па сдике љихове с тачним описом да пошд,у уродииштву нашега листа. У оиисивању треба нарочито назити на годино старобти, изгдед, боју дица, косе, очију, обриа, браде, бркова; на особоно знаке на појединим додовима теда, као п на моста одакло су родом, које су народности и т. и. Сдике треба да буду у визит формату и брцсбилд. Ово нам јо потребно с тога, што спремамо нарочити адбум ово врсте допова, за вашарске комесаре, који ће им за сигурност јавне безбодности послужптп као иомоћно средство у вршељу својо дужности. Оинм чиновнпцпма подицијским, који нас у овомо потпомогпу изјавићемо бдагодариост и даћемо им по јодан цедокупан адбум на покдон, чим буду готови.

У илтересу подицијске сдужбс, при нотерама за кривцима, што нх; подицијске вдасти траже тедеграФским путем, потребио јо да со опис дотичпога што тачпијо назначи. Парочито, ако јо којн од љих био осуђиван па са осуде нуштеп, треба то навести у потерници (по могућотву и у коме су казн. заводу казну издржавади) јор, уродништво „Подицијског Гдасника" раснодаже са Фотографијама свију оних, који су се затекди на осудн до Соптембра месеца 1 897. год. па на овамо.

Из овог броја изостада је једна оригинадпа прича, јер није могла ући због свршавања започетих ствари.

Опо поверенике, што нам обећаше да ће до к]>аја Фебруара нослати претпдату, на то још не учинише — модимо да одмах ношаљу; новац нам је сад због многих издатака врло ћотребан.

Г.г. СоФроније Јовановић и Брат, овд. иидустријалци изјавиди су преко првог члана своје Фирме : да ће из љубави ирема уредништву „Иоднц. Гласника 8 као корисној установи за јавну безбедност —- бесалатно иоставити телефои између канцедарија Унраве града Неограда и уреднишгва. Ова љихова пажња достојна је сваке нохваде.

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА.

ОДГОВОРНИ УРЕЛНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИТ.