Policijski glasnik

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

ВРОЈ 17

Раокољњиков не мога да се уздржи а да се не иасмеје. Али у исто време зачуди се како је ово последње објашњење дао с правим задовољством, ои, који је, до тада, само преко воље говорио о томе. »Ово ми се почиње у неколико допадати!" иомисли он у себи. Али, готово у исто доба, дохвати га неко напрасно неспокојство, које наскоро постаде несЗосно. Обојица се већ нађоше пред вратима Бакаљејевљеве куће. — Уђи сам, рече опоро Раскољњиков, ја ћу одмах доћи. — Куда ћеш ? Већ смо овде! — Имам нешто да свршим... бићу кроз по часа овде... Ти ћеш им то рећи... — Па добро ја ћу те пратити! — Ах! дакле заверио си се и ти да ме мучиш ? Те речи беху изговорене тако опорим тоном и с тако очајничким изгледом да се Разумихин не усуди противити. Он оста неко време на тротоару погледајући. мрачно за Раскол,њиковом, који се круиним корацима упути своме сокачету. Најзад пошто се нашкрипео зубима, и са стиснутим песницама заверио да ће данас изгњечити ПорФирија као лимун какав, уцути се дамама да охрабри Цулхерију Александровну, која је већ постала немирна због тако дугог одсуства. (Наставнће ое).

П 0 Т Е Р А Дшштрије Ц. г Б>орђевић и Петар Иетровлћ, слугеМилапа Гроздановића, из Параћина, украли су од свога газде Милана '200—300. динара у готовом новцу, иа незнано где побегли. Димитрије има 20—23. године, у опште смеђ, ћосав, сувоњав. Петар има 35 — 40 година, у опште црномањаст, у горњој вилици нема неколико зуба. Начелство округа моравског, актом од 20. априла тек. год. бр. 4734, моли све властп да Димитрија и Петра потраже и нађене стражарно спроведу. Пронађени Димитрије и Петар могу се спровести и Управи града Београда с позивом на бр. 9032. Рушид Ибишевић и синови му Суља Р ј шидовиК и Абдул Рушидовић, сви Арнаути из Тупала, среза јабланичког, округа врањског, починили су разна убиства и друга злочина дела, ио срезу јабланичком, па одметнули се у шуму искпред власти да и даље то продуже. Због овога су регпењем начелства окр. врањског од 20 Фебруара тек. год. а на основу чл. 2. закона о хватању и утамањивању хајдука позвати да се у року од 15 дана од дана кад оглас б>уде изишао у „Српским Новинама, к пријаве најближој полицијској власти. *) Па како се Рушид, Суља и Абдул нису у оставлзеном им року пријавили најближој нолицијској власти, то је начелство округа врањског решењем својим од 17 априла т. г. А< 5424 огласило Рушида, Суљу и Абдула а на основу чл. 3. закона о хватању и утамањивању хајдука, за хајдуке с тим да је од сада свакоме слободно убити их. Лични опис: I. Рушиду је 65 година, стаса средњег, лица црномањастог, браде и бркова белих; од одела има на себи: гуњ и чакшире од црног сукна, на глави белу капу арнаутску, на ногама опанке, од оружја не зна сештаноси. II. Суља има 20 година, стаса је средњег, у лицу црномањаст, бркова малих, од одела на себи има: гуњ и чакшире од црног сукна, на глави белу капу арнаутску, на ногама опанке. Од оружја има пушку капаклију. III. Абдулу је 18 година, стаса средњег, у лицу бео, без бркова, од одела има на себи гуњ и чакшире од црног сукна, на глави белу капу арнаутску, на ногама опанке. Од оружја има пушку капислару. Ноћу, између 21 и 22 априла ове године, четири непозната зликовца напали су Николу Маврића и жену му Станку из Црнојке, среза поречког, у њиховој кући на спавањуи пошто су их мучили и злостављали, одузели су им на разбојнички начин у готову 380. динара, и у разним стварима, чија вредност износи 66. динара, па за.тим побегли. Разбојници имају 30—40 година старости; сукнено црно сељачко одело, а на главама јагњеће шубаре. Двојица њих били су наоружани само револ-

*) Оглас овај изашао је у 47 броју „Српских Новина" од 1 прошлог месеца.

верима. Према правцу, којим су побегли, мисли се да су из срезова неготинског, брзопаланачког или крајинског. Начелник среза поречког, депешом од 24. априла, тек. год. бр. 2728, моли све власти да разбојнике живо потраже и нађене стражарно спроведу. Пронађени разбојници могу се спровести и Управи гр. Београда, с позивом на бр. 90к8. Мијаило Иавдовић — Павковић, скитница из Паљевца, среза беличког, побегао је испред спроводника, који га је спроводио у место рођења на издржање казне прогонства од једне године дана. Мијаило је оптужен и за крађу разних ствари, коју је извршио Кости Павићу, тежаку из Селевца, среза јасеничког. Мијаило има 30. година, средњег је раста, у опште црномањаст, у сељачком оделу. Начелство округа моравског актом од 20. априла, т. г. бр. 4734, моли све власти да Мијаила потраже и нађеног стражарно спроведу. Пронађени Мијаило, може се спровести и Управи града Београда, с позивом на бр. 0032. Тома Аћимовић, бивши оглашени хајдук и робијаш београдског казненог завода, из Чајетине, округа ужичког, који је условно пуштен у слободу, ноћу између 23 и 21 априла тек. године напао је на разбојнички начин на кућу Комнена Аћимовића, из Чајетине и хтео га убити, што му овај није дао за жену његову пасторку, — а за тим напао на Крсмана Плескоњића, из Чајетине и изнудио од овога два пакла дувана па незнано куд побегао. Тома има 25 година, црномањаст у опште, оштрог погледа, крупан и добро развијен, од одела има пеленгире и гуњ од црног сукна, на глави шајкачу, а на ногама опанке. Начелник среза златиборског деиешом од 25 Апр. т. г. бр. 5470, моли све власти да Тому пронађу и пронађеног стражарно спроведу. Пронађени Тома може се спровести и Управи града Београда, с позивом на бр. 9237.

ТРАЖИ 0 Е Сиша Нјеротић, бив. руковалац јагодипског лозног расадника, има да одговара по извесиој кривици учињеној у званичној дужности. Сима је родом из Аустро-Угарске, има 50 година, оредњег је раста, нросед, у опште плав, дежмекаст. Како се Сими не зна место пребивања, то начелство окр. моравског, актом од 20. анрила т. г. бр. 4734, моли све власти да Симу потраже и о проналаску известе начелство. О проналаску Симином може се известити и Управа града Београда, с позивом на бр. 9032.

УХВАЂЕН Ћорђе Видојевић, калФа лимарски, који је пресудом првостепеног суда за варош Београд од 27. октобра 1899. год. Бр. 23079, осуђен на месец дана затвора за увреду нанету г. Лују Топалковићу, свештенику приликом чинодејства, и чију смо потерницу пустили у бр. 14. нашег листа од ове год. 17. апр. т. г. ухваћен је у Крагујевцу.

ИЗЈАВЕ, П0РУКЕ и 0ДГ0В0РИ УРЕДНИШТВА У данашњем броју доносимо слике окружних начелника: г. Мих. Ковачевића и г. Саве Ђукића. Њихове биограФИје као и оних из претпрошлог броја штампаћемо кад будемо донели последњу партију слика окружних старешина.

Г. А. Никодић.у, 01ЈШТ. нисару. Баточина. — У данашњем броју, под наоловом Забрана код оишт. суда, наћи ћете одговор и на питаље, које ви чините. Г. Ђорђу М. Ђорђевићу, писару општипе пударачке. — Кад нам све јавите што обећавате јавити ио ствари онога спора онда ћемо, вам и одговорити је ли радља правилна и пресуда на закону основана. Из прилога сада послатих видимо да оу нерззумљиво записани изводи парничара, а то већ не ваља, чим се мора нагађаги и смисао тражити шта се хтело рећи.

штампа краљ. срп. државна штампарија

одговорни уредник н. ДИМИТРИЈЕВИЋ