Policijski glasnik

СТРАНА 112

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 14

Наш одговор : 1. На I. аитање : Као што ое види, из ирописа §.§. 15. и 16. полицијске уредбе који је горе цитиран, ове пресуде које се доносе за оне кривице које се по закону извиђају и казне по званкчној дужности могу св над сваким осуђеним лицем извршивати одма, као и пресуде изречене над крадљивцима, скитницама и сдугама. Речи, «могу се извршивати одма," законодавац је по нашем мишљењу унео у овај пропис законски у томе циљу: да општинским судовима и подицијским властима даде могућности, да оне, придиком изрицања осуда за кривице које се казне по звиничној дужности, као и над: скитницама, крадљивцима и слугама, — могу , над оним осуђеним лицима, за разне иступе, која би по овоме стању, занимању, карактеру и осталим околностима, могла бегством да ооујете извршење пресуде кад она доцније постане извршна, — извршивати те пресуде одмах по изреченој казни остављајући им ипак употребу права жалбе у прописном року, ако са осудом буду незадовољни. Према овоме, такве ое пресуде не морају одмах извршивати и наспрам оних осуђених дица која ни по чему не дају повода оумњи, да ће доцније, кад пресуда постане извршна, моћи ооујетити њено извршење. На II. иитање: Допуна §. 13. у законику о поступку оудоком у грађанским парницама сасвим је јасна. По њој дакде: свако оаопштење преоуде или решења, парничарима, били они писмени или не, треба да ов^ж председник или члан општинског суда. — Ако је председник или члан неписмен, онда саопштење треба извршити у присуству два писмена грађанина, који ће се на акту саопштења потписати да је то саопштење доиста извршено у њихову присуству. Тако извршена саопштења по закону оу пуноважна. Према овоме, јасно је : да важи и оно саопштење иресуде или решења и кад су парничари, којима је то саопштење извршено, нециомени, кад исто саопшење овери иисмени цредседник или иисмени члан оцштинског суда и без присуства два цисмена. сведока. — Закон у оваквим сдучајевима тражи нрисуотво два пиомена сведока, само онда, кад је неиисмен председник или члан суда који оверава извршено оаопштење нресуде или решења парничарима. * * * Један општински нисар управио је на нас овакво питање : Да ли повређени и.ш оштећени, може кривцу опроотити кривицу и онда, кад је кривац иступно кажњен и када је преоуда већ постала извршна ? Наш одговор : Ио §. 3 97. казненог законика истуцљење престаје и овака казна изчезава: 1., а смрћу кривца, у ком случају само накнади штете, ако би иресуда и на то гласила, места имати може 9 и 2., «ако 6и онај, кога се ствар тиче, кривцу оиростио. Но ако је истуиљење таквог рода. да у дужност самв власти сиада исто иследити и казнити, онда се оираштај од иовре-

' • ■. ■_ """■ ' ~' —. - •■■ - ■ < ђене или оштећене стране само на накнаду односити може, никако иак на саму казну. 8 Нрема овоме, јаено је, да повређени или оштећени може кривпу опростити казну за учињено иступљење, свакад иа и кад је иресуда извршна иостала, ако св то истуиљење ио закону искључиво каз ни само на тужбу ириватног тужиоца а не и ио зваиичној дужности. •к * * Поводом нашег објашњења у броју 6. «Полицијског Гласника 8 од 21. Фебруара ове године, један полицијски пиоар пита нас накнадно: Да ли ое, при.шком забране какве бесправне радње, на основу §. 373 а. казненог законика, решењем подицијске власти, има од кривца наплатити такса по ТБр. 87. или по ТБр. 89. закона о таксама ? На ово питање ми му одговарамо: Када се комо само забрањује бесиравна радња а не кажњава се за то, онда се та забрана чини једним решењем административним, и у том олучају има се наплатити такса по ТБр. 87. закбиа о таксама у два динара. У олучају пак, да је коме раније забрањивана бесправна радња административним решењем, па он и после тога опет отпочие бесправно радити, онда га полицијска власт, поред осуде на затварање бесправне радње, казни и новчано од 2 5 до 100 динара, и у том случају осуђује га на пдаћање таксе по ТБр. 89. закона о таксама у десет динара. У овом смиолу дакле треба разумети наше раније објашњење о коме је горе реч.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ Т Р А Ж И С Е Лујзу Боал, родом из Вавре у Белгији, стару 22 год., средњег стаса, овалног лица, угаситих очију и косе, које је почетком месеца марта тек. год. нестало из Машегена, тражи полиција из Брисела актом Бр. 761. и 970. Ко ма шта буде сазнао о овој госпођици, моли се да по томе извести управу гр. Београда, или непосредно наше уредништво.

П 0 Т Е Р Е Риста, оин Зарије Милика из Боровца ср. јабланичког стављен је, решењем среског начелпика под кривичну истрагу и у притвор због убиства извршеног над Стојаном Арсићем из Сијарине, истог среза. Риста, који је у бегству, има 16 год., оредњег је стаса, плав, ћосав, у оделу је од црног сукна. За одбеглим убпцом наређује ое пајживље тражење. Пронађеног треба стражарно спровеоти начедству округа врањског о позивом на акт Бр. 9.988. Милан Марковић, бив. надничар код Радомира Рашковића, овд. трговца, проневерио је овоме господару 90 динара и 3. тек. м-ца побегао из Београда. Милан је родом из Обреновца има 30—35 година, средњег је стаса, црномањаст, сувоњав. Кварт варошки управе гр. Београда актом Бр 3 847, моли ове полиц. власти, да Милана у својим домашајима живо потраже, па у сдучају проналаска њему стражарно спроведу. Акт управе Бр. 98 8 4.

ИЗ П0ЛИЦИЈСК0Г АЛБУМА Љубомир ЂуриЦ родом из села Метковића, среза поцерског, стар 19 год., средњег стаса, пљосната лица, косе и очију плавих, решењем кварта теразиског стављен је под кривичну

истрагу и у притвор због више превара. Умољавају ое сви они, који би о овој варадици ма шта знали, да то одмах доставе поменутом кварту, или оамој Управи града Београда. Јанош Тарник — лице чију олику износимо, пријавило ое 23. пр. мес. управи гр. Београда као војнички бегунац аустро-угароки и модило за заштиту српског закона. Научена искуством из ранијих год. да не верује много лицима која се издају за војне бегунце, — управа се, преко консулата аустро-угароког, обрати војним вдаотима оуоедне монархнје а за врло кратко време доби одговор, из кога се видедо:

да је Јанош један дрзак крадљивац. Па, по што није искључена могућност, да је он и овде у Србији вршио разна казнима дела, то му, ево, износимо слику и молимо, и влаоти и приватне, за што оппшрније податке о њему. Јанош има 27 год., оредњег је отаса, лица дугуљастог, косе и очију плавих, на левој руци тетовиран је знаком «Г« поред кога је утиснута звезда.

Садржај : I. Службени део. — II. Стручни и научни део : 3) Телесне и омртне казне. — III. Поучно забавни део: 1) У Степи; V. Службене објаве: Тражи се. — Потере. — Из полицијског албума.

1) Просјаштво ; 2) Преотоничка подиција оигурности у 1901. години; 2) Записници из мртвог дома. — IV. Поуке и обавештења. —

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЋ - ДОСИТИЈЕВА УЛ. БР- 1«