Policijski glasnik

ОТРАНА 128

ПОЈШЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 15 и 16

опанке, на глави војничку шајкачу. Моле се ове подициоке влаоти, да Риоту живо потраже и нађеног опроведу начел. ср. у Врању, с позивом на Бр. 3827, или Управи гр. Београда Бр. 1 3706. Алимпије Ферминови!. , машИн ш.1осер, из Београда и Светислав — Света — Цвета Еолубови!., колар и ковач из Ниша, који су радили у Крагујевцу на артерском буиару— 13. ов. м. поћу после 12 сати, удешеним калаузом, отворили су фијоку Димитрију Ристићу, механџпји тамошљем, и мз исте узели оу 40 — 45 динара у готовом новцу, затим један пар мушке обуће, н један сат од пикла с два заклопца, па по свршеној крађи иобегли оу кроз кафапоко двориште (јер је кафапа била затворена. Алимпије јо стар 3 0—3 2 год, доста развијеп, бркова малих жутих доста пуних, очију и косе смеђе. На себи имао је раденичку плаву блузу, на ногама чизме, на главц црни шешир. Света је стаоа средљег, очију плавих, косе плаве бркова малих илавих, од одела имао је капут, прслук и пангалоне од црнога штоФа, па глави штофани шешир на погама ципеле. Моле се све поменуте власти а општинским се препоручује да их потражи и нађепе спроведу начел. окр. Крагујевачког, с позивом на Бр. 5 012 УБр. 1 29 63. Но1.у, између 9. и 10. априла ов. год. непознати крадл»ивац, скинуо је катапац са шуне Аптоннја Иасиљевића кочијаша из Београда, ((београдске 0 улице Бр. 59 и украо му из исте: 4 горње неглане кошуље са јакама, 6 нари гаћа француског кроја које имају монограма Мд. једну јаотучну навлаку, један капут од плава первијана и 4 кгр. еланине. Моле се све полициске власти да крадљивца и покрађу, живо потраже и нађене спроведу Уирави гр. Београда Бр. 12544. Мпрко — Мака -— Савић, из Лозовика окр. омедеревског који је осуђен на 20 год. робије због убиства са предумишљајем, Милош Г. Матић из Дубоке окр. Моравског који је осуђен на 5 год. робије због опасне крађе, Зејан Караџић, турски циганин из Нов. Пазара у Турској, који је жмвео у Пожези, осуђен па 2 0 год. робијо у тешком окову због убиства, Светозар Глишић из В. Лаола окр. пожаревачког који је осуђен на 18 годипа робије због убијства, ДрагиК Пантић, из Брасине окр. подринског који је осуђен па 5 годнна робије због опаспе крађе, Михајило Радик—ПериЦ из Кличевца окр. пожаревачког који је осуђен в» 2 0 год. робијо, због више оиасних крађа, Јовица Ј. Мијуцић, из Дубоке окр. пожаревачког, који је осуђен на 20 год. робије у тешком окову, због разбојпиштва и опасне крађс и Атанпсије Јованови!., из Риљева у Турској, који је осуђеи па 18 год. робије због убиства, сви осуђеници београд. казп. завода побегли су 10 тек. мес. у 4 2 1 / 2 часова са рада из Топчидера. Њихов је лпчни опис овај, и то: Марко је стар 28 год. стаса малог косе црпе, образа дугих, чела обичног, обрва цриих, очију смеђих, носа обична, бркова малих црних, уста обични, особени знакованема, није иисмен. Милошу је 26 год. стаса средњег, косе црне, образа округлих, чела обичног, обрва црних, очију црних, носа иравилног, бркова нема, уста умерених, особени знакова нема писмеи је.

Зејинов, има 44 годипе стаса средњег косе црпе образа округлих, чела обичног, обрва и очију црних, носа правнлпа, бркова смеђпх, уста правилних, но глави ћелав, није писмеп. Светозар је стар 24 год. стаса средњег, косе смеђе. образа округлих, чела великог, обрва смеђи, носа обичног, бркова нема, уста великих, особених знакова нема, пије писмен. Драгић је стар 23 године, стаса средњег, косе беле, образа округла, чела обичног, обрва смеђи, очију граорастих, носа правилна, бркова нема, уста правилпа, особених знакова нема. Михаилу је 3 4 год. стаса великог, косо црне, образа дугуљастих, чела пупчастог, обрва црних, очију црних, носа правилног, бркова црних, уста иравилна, особених знакова нема. Јовану је 3 9 годипа, косе смеђе, образа дугих, чела обичног, обрва смеђих, очију граорастих, поса правилног бркова малих, уста умерених, особених зиакова нема, и Атанасију је 27 година , стаса средљег, косе црне, образа округлих, чела обичног, обрва смеђих, очију граорастих, носа правилног, бркова смеђих. уста правилних, особених зпакова нема. Од сдела државног однели су на себи и то: Марко Милош и Зејин по један гуљ бели, кошуље и опанке на ногама, Атанасије, Светозар, Драгић, Михаило и Јовица по један гуњ чакшире беле, капу кошуље и опанке на погама, а Јовица и тежак оков на погама, који јо јамачно већ скинуо. Иоред овога одпели су и дво пушке и муницију коју су отели од чувара који су их чували. За одбеглим осуђеницима паређује иајживље тразкеље, и нађене треба их спровести Управи града Београда, с нозивом на Бр. 1 2 38 4. Мнлован Давидовић, ооуђеник београдског козпеног завода, осуђен са 10 година робије, за опасну крађу, ово му је трећа осуда, побегао је са рада 12. Јуна пр. год. а ухваћен је 12. ов. м. у селу ћириловцу окр. пожаровачком.

А

Како је овај опаспи зликовац, ировео у бегству 9 месеци, а од имаља ничега нема, да би се могао издржавати, велика је вероватпост да је за то време чинио казпима дела. Он се крио под лажним именима, од љих је поглавито градио Милован Богдановић. На молбу Управе београд-

ског завода износимо му слику и молимо све полициске власти, да ако би што знали о љему, пска известе Управу београдског казнсног завода, с позивом на Бр. 2142, или Управу града Београда Бр. 13263. Јозеф Бирг, — ЈозеФ је служио код Шапдора Јакобовића, хотелијера код „Јелена" у Великом Бечкереку, и једнога дана, када Шандор беше са породицом отишао из радље, улучи прилику те из љеговог ормана украде једпу новчаницу од 1000 круна и сав накит у вродности више од 1100 круна. Одмах иосле тога сиреми се за бегство и на самој поштанској каси у В. Бечкереку промеии банкноту од 10 00 круна, па преко Нанчева дође у Београд на туђ пасош, који је у Ианчеву пабавио.

О овој крађи београдска је полипија ириватно сазпала и трагала за ЈозеФом, који је приметпвши да се гони, у вече 2 3. пр. мес. побегао у Ниш, где је ускоро ухваћен и код љега нађено ношто од покраденнх пакита а од повца 182 круне. ЈозеФ је дело призвао код београдске иолиције, где се у нритвору налази, и када со питаље о љеговом издаваљу реши, биће предат аустро-угарским властима на суђеље.

КРИМИНАЛНЕ БЕЛЕШКЕ И ДОГАЂАЈИ У ЗЕМЉИ ПоАу у очи 31. Марта. Живко Остојић, тежак из Мајковнћа, среза рађевског, окр. по. дрииског, бно је у иапитом стању, па Г а је тнквог и кшпа ухватила на улици, где је изјутра и нађен лежећи на влажној земљи, услед чега је иосле кратког времена умро. По овоме је срески началпик одмах предузео пужну истрагу. 5. Аарила око 6 и 7 часова у вечо, на путу код гробл.а села Лугавчипе, среза орашког округа смедеревског, пепознати зликовац заклао је Милицу удову пок. Саве Дабића онд. кад је се враћала из Сараораца. Предходиом истрагом дознало се, да је извршилац овог злочиног дела девер Миличин, Никола Ђорђевић, из Лугавчине, с ким је она одавно у парници због имања Кривац је у рукама власти.

Садржај: I. Закон о устројству општина и општинских власти. — II. Службени део. — III. Стручни и научни део: 1) Нознавање и употреба оружја за иследниквЈ 2) Социјални Фактори криминалитета. — IV. Поучно забавни део: 1) Историја Једног злочина ; 2) Кроза злочин; — V Службене објаве: 1) Тражи се; 2) Погере; 3) Криминалне белешке и догађаји у земљи. ЦЈТАМПА КРА/ђ- СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИТл - ДОСИТИЈЕВА УЛ- БР. 14-