Policijski glasnik

СТРАНА 204

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 26

непредвиђене општинс-ке потребе, и то само по решењу општинског одбора. Члан 133. Из општинске касе могу се чинити само они издаци, који су буџетом предвиђени, или, ако је случај претходног члана, онда по решењу одбора. Издаци, учињени по рачунима преко или ван буџета без надлежног одобрења, сматрају се као злоупотреба, и за штету одговарају руковалац касе и наредбодавац солидарно. Члан 134. У осталом за општински буџет важе прописи закона о окружним, среским и општноским буџетима. Члан 135. Председник и благајник дужни су на крају сваког трећег месеца поднети општинском одбору састављен општински рачун о приходу и расходу; а опшсински је одбор дужан најдаље у року од 10 дана од пријема прегледати и оверити рачун. Овако прегледане и оверене рачуне општински суд ставља у судници на углед грађанима од дана прегледа па за 15 дана, н сваки грађанин има права ове рачуне прегледати, и на њих своје примедбе стављати. Члан 136. Председник општнне с руковаоцем касе на крају рачунске године, а до краја Фебруара у варошким општинама, дужни су све општинске рачуне саставити и општииском одбору на преглед поднети, који ће их најдаље за 20 дана прегледати. Ако председник и благајник не би у овом року саставили рачуне, или их не бн поднели на преглед одбору, онда ће општински одбор тражити од Главне Контроле да одреди стручно лице за склоп ових рачуна о трошку одговорних рачунополагача. Члан 137. Ако би председник и благајник саставили општинске рачуне и поднели их на предлог одбору, а овај их не би у остављеном року прегледао, надзорна ће власт по достави рачунополагача илп којег грађанина урадити шта треба, да овај преглед изврши лице, које Главна Контрола одреди, на трошак одговорних одборника. Члан 138. С рачунима, прегледаним од стране одбора општинског, поступа се по одредбама закона о окружним, среским и општинским буџетима. Нађе ли пак општински одбор у рачунима неправилности, он тражи од рачунополагача потребна објашњења, па, ако се и њима не задовољи, доставља ствар са својим мишљењем државној надзорној власти, која ће их у року од 10 дана послати Главној Контроли. Члан 139. Благајнпк је дужан предати новоме рачунополагачу, најдаље за 15 дана од дана наредбе о предаји, рачуне, књиге, новац и све чиме је руковао по три извода, од којих ће један остати у општинској архиви, а по један добити председник и благајник. Члан 140. Сви новчани акти, новчани документи, тапије од општпнског имања, као и новац, морају се чувати у општинској каси. (Свршиће ое)

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ Т Р А Ж И С Е Станко Ајздековпћ, шегрт браварски из Крагујевца, 13. ов. м. побегао је оа заната незнано где. Он има 14 год.. раота средњег, црномањаст, од одела имао је на себи кратак капут и панталоне од материје, прслук црни штоФани, на глави штофани шешир, на ногама чарапе и опанке. Моле ое све полициоке влаоти, да Станка живо потраже и нађеног упуте начелотву округа крагујевачког, с позивом на Бр. 1 1184. УБр. 2035 1.

П 0 Т Е Р Е Радован ПорубовнЦ привремени поштар, као руковалац поштанског Филијала Београд Дунаво, извршио је утају државног новца у оуми од близу 4000 дин., па је 26. маја ове год. напуотио дужноот и негде побегао. Радовану је до 28 год., омеђ је, средњег раота, танак, смеђих очију, малих бркова, које негује брковезом, брије се. Пооле извршеног бегства, упутио је пиомо поштанској управи и у њему изјавио, да ће ое удавити, но то по свој прилици није учинио, јер му леш није нађен, него је тиме хтео да заметне траг своме бегству. Моле се све полициоке власти, а општиноким ое препоручује, да Радована живо потраже у свом домашају и у случају проналаска упуте га под стражом Управи града Београда, с позивом на Бр. 17.8 53. КРИМИНАЛНЕ БЕЛЕШКЕ И ДОГАЂАЈИ У ЗЕМЉИ НоАу између 2. и 3. јуна у међусобној свађи, потукди оу ое у механи Павла Николића, у Вел. Иванчи, Љубомир и Лазар браћа Тодоровићи, са Милојем Радовоновићем ови из истог села и том приликом Милоју је нанета тешка телесна повреда. По овом делу поведена је кривична иотрага и кривци су у притвору и ово решење о притвору оонажено је и од првоотепеиог суда окр. београдоког. 4. јуна пре подне око 7 оати у јутру потукли оу ое на ливади због пута службенооти око кога ое води спор, Радојко Милијановић, и Јоксим и .Јован браћа Дејановићи, и том приликом Радојку је нанешена тешка телесна повреда, услед чега је 15. јуна наступила смрт. Над лешом је извршена секција, а оба кривца стављена су под редовну кривичну истрагу и у притвор. 11. јун а око 9 оати у вече, непознати зликовац пуцао је пз пушке на Савету жену Андрије Милосављевића, из Ритопека, ореза грочанског, и исту обранио но глави. Савета је пренета у болницу грочаноку, а за зликовцима се трага.

13. јуна нађен је у реци Липовачкој у ср. алексиначком један леш новорођеног детета, од кога је било само: глава, врат и лева страна грудног коша, те се секцијом није могло утврдити да ли је дете живо или мртво рођено. Истрагом утврђено је, да је ово дете родила Стојана жена Ђорђа Симића из Липовца, па га у реку бацила, према којој је предузета кривична истрага. 13. и И. јуна ноћу Стеван Томић, из Врчина ореза грочаноког, разбио је прозор на дућану Василија Јанковића, из Овсилице, ореза нишког, а који у Врчину занат ради, и пошто је у дућан продро, на разбојнички начин оа секиром и ножем напао је Василија и његовог стрица Младена Илића и брага му од стрица Милутина Китановића, који с њим заједно раде. Том приликом Стеван је ножем и оекиром повредио Василија и Милутина, а ови у одбрани тешко повредили њега, те је пренет у болницу на лечење. 15. јуна Никола Томић, теж. из Сивчине у срезу моравичком, пао са трешње и мртав оотао, а Војиолав Рељовић, ђак I раз. основне школе миланџаноке у иотом орезу, утопио се у реку Грабовицу. 16. јун а Петар Кременац, и Радован Радовановић, из Шаторње, округа крагујевачког, убили оу Драгутина Ђурилића, земљоделца онд. Узрок је убиотву једна девојка из иотог села. Кривци су у притвору. 17. јун а у 1 сат по подне Сима Винкић, чобанин из Остружнице, среза носавоког, окр. београдоког, осекао је сикиром главу Петру Дољанчевићу, чобанину ондашњем. Петар је одмах умро, а Сима побегао незнано где. За Симом се живо трага. НоАу измађу 17. и 18. јуна непознати зликовци напали су на кућу Милорада Милошевића, из Дворана, ореза раоинског, који је у притвору код начелника среза расинског 1због убијства злостављали му два малолетна оина и онаху п похарали 5 09 динара у новцу у разној монети и однели један револвер, чакшире и једну сукњу. Предузета је жива истрага за проналазак зликоваца. 18. јуна Стојан Станојковић, из Александровца, округа пожаревачког, у међусобној свађи обранио је из пушке Саву Радооављевића, и Милију Цвејића, оба ондашња. Сава и Милија упућени су у окружну болницу, да им се укаже локарска помоћ. Окривљени Стојан дело је признао и иољедна влаот ореза моравског повела је иотрагу и чим дело исљеди кривац ће се спровеоти суду на ооуду. НоКу између 18. и 19. јуна извршено је разбојништво над Миланом Ранковићем, из Сигубла, среза трстеничког, округа крушевачког. Однето му је разно оружје и 700 динара у новцу. Зликовци оу похватани и сада се налазе у рукама влаоти.

ИЗЈАВЕ И ПОРУКЕ УРЕДНИШТВА Због олике у овом броју а и да би што пре било готово ово одштампавање закона о општинама, као и због осталих важних указа и наређења, дајемо и овај — ванредни — број нашим претплатницима.

Садриеај: поруке уредништва.

I. Службени део. — II. Службене објаве: 1) Потере; 2 'ј Криминале белешке и догађаји у земљи; 3) Изјаве и

ШТАМПА КРАЉ- СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЋ - ДОСИТИЈЕВА У/1- БР. 14-