Policijski glasnik

ВРОЈ 45

ИОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

СТРАНА 347

за писара друге класе среза златиборског, Новака Марковића, писара исте класе среза ужичког, по потреби службе; за вршиоца дужности писара среза златиборског, у рангу писара начелства прве класе, Илију Глишића, ванредног писара прве класе начелства округа крушевачког и вршиоца дужности писара среза ражањског, по потреби службе ; за вршиоца дужности писара среза пожешког у рангу писара пачелства прве класе, Аксентија Ристића, ванредног писара прве класе начелства округа моравског, са седиштем у Сењу, по потреби службе ; за вршиоца дужности писара среза пожешког, у рангу писара начелства друге класе, Милорада Жеравичића, практиканта начелства округа ужичког ; за вршиоца дужности писара среза рачанског, у рангу писара начелства друге класе, Милоша 0. МићиКа, ванредног писара друге класе начелства округа београдског и вршиоца дужности гшсара среза посавског, истог округа, по молби ; за писара прве класе среза ужичког, Чедомира Перића, писара исте класе среза црноречког, по молби; за вршиоца дужности писара среза црногорског, у рангу писара начелства друге класе, Илију Аранђеловића, практиканта управе вароши Београда ; за гшсара прве класе среза драгачевског, Саву Јел. Јовановића, писара друге класе истог среза ; за вршиоца дужности писара среза драгачевског, у рангу писара начелства друге класе, Драгомира Муњића, практиканта министарства унутрашњих дела; за писара прве класе среза моравичког Радослава Ђермановића, писара исте класе среса космајског, по молби ; за писара друге класе среза трнавског Драгутина Јанковића, писара исте класе среза љуби^ског, по потреби службе, без права на накнаду путног и селидбеног трошка ; за вршиоца дужности писара среза трнавског, у рангу писара начелства друге класе, Мирослава А. Настића, практиканта среза ваљевског ; за комесара жељезничке полиције у Нишу, у рангу секретара начелства друге класе, Николу Матијевића, писара прве класе среза трнавског ; и за комесара жељезничке полиције у Ристовцу, у рангу среског писара друге класе, Манојла Мрвића, бив. полицијског нисара. Из канцеларије Министарства унутрашњих дела, 30. октомбра, 1903. године у Веограду.

Његово Величанство Краљ Петар I., благоволео је на преддог Министра унутрашњих дела, поставити и то: за Физикуса округа нишког, са седиштем у Нишу, Д-р Павла Јевтића, Физикуса округа крушевачког, по потреби службе; за Физикуса округа крушевачког, Д-р Павла Боту, лекара општине крушевачке;

за Физикуса округа моравског, са седиштем у Ћуприји, Д-р Миту Николића, Физикуса округа топличког, по молби; за Физикуса округа топличког, Д-р Јована Ђокића, лекара среза и округа пожаревачког; за Физикуса округа смедеревског, Д-р Николу Велимировића, лекара општине смедеревске; и за Физикуса округа тимочког, са седиштем у Књажевцу, Д-р Димитрија Мицића, лекара срезова заглавског и тимочког, округа тимочког. Из канцеларије Министарства унутрашњих дела, 29. октобра 1902 године у Веограду.

Указом Његовога Величанства Краља Петра I., на предлог Министра унутрашњих дела, а по саслугпању Министарског Савета, решено је: да се Д-р Радивој Вукадиновић, физикус округа тимочког, са седиштем у Књажевцу, на основу § 69. закона о чиновницима грађанског реда, по својој молби, стави у стање покоја, с пенсијом, која му припада по годинама службе. Из канцеларије Министарства унутрашњих дела, 29. октобра 1903. године у Београду.

Указом Његовога Величанстваа Краља Петра I., на предлог Министра унутрашњих дела, а по саслушању Министарског Савета, решено је: да се Д-р Ђура Гаврић, Физикус округа нишког, са седиштем у Нишу; д-р Ј осиф Видаковић, Физикус округа моравског, са седиштем у Ћуприји; и д-р Јован Јовановић, лекар среза власотиначког, округа врањског, на основу §. 70. закона о чиновницима грађанског реда, ставе у стање покоја, с иенсијом, која им по годинама службе прииада. Из канцеларије Министарства унутрашњих дела, 29. октомбра 1903. године, у Београду.

Његово Величанство Краљ Петар I., благоволео је на предлог Министра унутрашњих дела, поставити и то: за начелника прве класе среза сврљишког Јована В. Михајловића, начелника исте класе среза заглавског; и за вршиоца дужности начелника среза заглавског у рангу секретара начелства друге класе, Манојла Лазаревића, вршиоца дужности начелника среза сврљишког у рангу секретара начелства друге класе, обојицу по потреби службе. Из канцеларије Министарства унутрашњих дела, 1. новембра, 1903. године у Веограду.

Указом Његовога Величанства Краља Петра I., на предлог Министра унутрашњих дела, решено је: да се Илија Глишић, вршилац дужности писара среза златиборског, у рангу писара начелства прве класе, на основу §. 76. за-

кона о чиновницима грађанског реда, отпусти из државне службе. Из канцеларије Министарства унутрашњих дела, 1. норембра 1903. године у Београду.

РАЗГРУПИСАВАЊЕ ОПШТИНА

Указом Његовога Величанства Краља Петра I., од 18. октобра 1903 год., одобрено је решење Народне Скупштине сазване у редован сазив за 1903 год., које гласи : да се село Радовањ, по изјављеној жељи његових становника, одвоји од општине ракиначке, у срезу орашком, округа смедеревског, и образује за себе општину под називом: општина радовањска. да се село Бикиње, по изјављевој жељи својих становника, одвоји од општине миљевалке, у срезу голубачком, округа пожаревачког, и образује за себе општину под називом: општина бикињска. Из канпеларије Министарства унутр а_ шљих дела, 18. октобра 1903. године у Београду.

Р А С П И С Свима сифужним наче.лствима и Управи вароши Београда. Како је потребно, да све канцеларије државне имају на зиду слику Његовог Величанства Краља Петра I. а како сад већ постоји могућност да сва надлештва набаве слику Његовог Величанства, то препоручујем свима старешинама полицијских надлештава, да за своје канцеларије набаве слику Његова Величанства, па да препоруче и општинама у свом подручју, да и оне то исто учине за своје општинске суднице. Како нема државнога издања слике Његовог Величанства Краља Петра I., то је остало да се учини избор најбоље погођене и израђене слике Краљеве од приватних издања. И како је по оцени надлежних и стручних људи најбоље погођена и израђена слика Његовог Величанства Краља у издању г. Стевана Лукавчевића, коју је он умножио са самога оригинала познатог нашег сликара Буковца — то препоручујем свима старешинама полицијских надлештава, да ово издање слике Његовог Величанства Краља за своје канцеларије и набаве. па да исто издање и општинама препоруче за набаву. Слика Краљевих г. Лукавчевића издања има две величине, а цена им је утврђена на 15 динара веће, а 5 динара комац мање величине, без оквира. Оне се могу добити код г. Миливоја Поповића, овдашњег трговца. Величина слике је тако удешена, да се могу употребити и оквири стари. Службено. 28. октобра 1903 год. у Београду. Министар унутрашњих дела, Стој. М. ПротиЋ с. р.