Policijski glasnik

ВРОЈ 6

за оне иступне кривице из треће части казненог законика, које повлаче максималну казну затвора до десет дана закључно. У поглоду замене казне затвора новчано има се поступити по измени и допуни последњег одељка §. 49. полицијске уредбе и по измењеном §. 315. казненог законика, са нарочитим обзиром на другу реченицу петога одељка измењеног и допуњеног §. §. 15. и 16. полицијске уредбе. Ирепоручујем начелству — управи да ово упутство одмах саопшти среским властима и свима општинским судовима у своме подручју, а и само — сама — се по истом управља НБр. 4124. 4. Фебруара 1904 год. у Београду. Министар унутрашњих дела, Стој. М. ПротиЂ с. р.

Свима отфужмим наче.лствима Прпметио сам, да неке окружне и среске власти уносе у своје окружне и среске буџете поред оних позиција, које по закону о среоким и окрулшим буџетима падају на терет округа и среза, још и такве, које искључиво падају на терет државног буџета, и које су, као такве, државним буџетом и предвиђене. То се обично чини под изговором: да је државни буџет недовољан за извесне иотребе и да му треба помоћи од округа и среза. Међутим овај разлог не може опстати, јер ако по којој позицији одређени кредит по државном буџету и не стиже, може се у току године повећати, ако је материјалне природе. У намери, да отклоним неоправдано повећавање окр. и ср. буџета са уношењем ове уобичајене помоћи државиом буџету, а са тим и злоупотребе, које се могу десити, — препоручујем начелству. да, од сада ни оно само ни потчињене му среске власти, не уносе у своје окружне и среске буџете ни једну од оних нозиција, које су по буџету државних расхода дошле на терет државне касе. Наре1)ење ово нека начелство одмах достави и среским властима на знање и уггрављање, п о пријему што пре одговори. ПБр. 4239. 10. Фебруара 1904 год. у Београду. Министар унутрашњих дела, Стој. М. ПротиЋ с. т'. | 7-■'■ '."'у. .-Г: ,■' Свима о!фужним наче<лствима и Управи вароши Београда Многе животне намирнице за јело н ииће, као и разне консерве, које се увозе у Србију обојене или у сумњивим кутијама или у завојима; обојадисане дечије играчке; разни лекови; боје; разни иредмети од гуме (играчке, сисаљке, цеви за

ИОЛИ ЦИЈС КИ ГЛАСНИК отакање пића и т. д.); чепови за судове: калај за судове; металне славине, левкови, судови, кашике, виљушке, завртњи на содним боцама, на чутурама, судови са сумњивом глазуром и т. д., косметици (саиун, иудер, помада, прашкови и воде за зубе и т. д.!; облатне за јело (за посластице) и т. д., — које се у нашу отаџбину увозе, немају никаквих уверења, којима би се гарантовало да је увезена роба хигијенски исправна, и да у себи не садржи ничега што би било штетно за здравље потрошача. -— Како често и свакодневна употреба именованих артикала може, кад нису хигијеноки исправни, нанети озбиљну штету народном здравл^у. налазим да је потребно регулисати питање о увозу такве робе. Нрема мишљењу Главног Санитетског Савета а на основу чл. 1 од 1881. год. и правила о отровима и отровним стварима од 1. септембра 1882. године СБр. 2542, наређујем: 1., Све животне намирнице, обојадисане или не, како за јело тако и за пиће, као и конзервисане у кутијама или узавојима; обојадисане дечије играчке; разни лекови; боје; разни предмети од гуме (играчке. сисаљке, цеви за отакање пића) и т. д.; чепови за судове, калај за судове; металне славине, левкови, судови, кашике, виљушке завртњи на содним боцама, на чутурама, судови са сумњивом глазуром и т. д.; косметици (сапун, пудер, помада, прашкови и вода за зубе и т. д.) облатне за јело (за посластице); и сви овима слични иредмети, — могу се у Србију увозити без анализе. ако је увезена роба снабдевена уверењем оне надлежне власти у држави из које се увозе, која је позвана да води надзор над хигијенском исправношћу таквих предмета. То уверење мога бити оверено од стране нашег консулата. 2., Ако увозник не може поднети такво уверење од надлежне стране власти и такву потврду од нашег консулата, царинарница н?ће ароаустити робу све дотле док се хемијском анализом у лабораторији не утврди, да је исправна према домаћим одредбама о томе. 'Гаксе за анализу плаћа увозник по рачуну. 3., Санитетско-полицијска власт сваког места може у свако доба — било при изради или Фабрикацији, било при продаји сумњивих објеката, затражити цд сопственика да се о томе на надлежан начин хемијском анализом овери, јесу ли исправни. И у том случају плаћа таксу по рачуну за извршену анализу сам сопственик или власник испитане ствари. 4., Ова наредба ступа у живот од 1. априла 1904. године, од када ће се по њој строго поступати. 0 овоме се извештавају надлежне власти. увозници и остала интересована лица радн знања и управљања. СБр. Г282 6. Фебруара I904 год. у Београду. Министар унутрашњих дела, Стој. М. ПротиЋ с. р.

СТРАНА 43 На основу чл. 36. закона о општинама, а по договору са Државним Саветом, прописујем ове ИЗМЕНЕ И ДОПУНШ У ПРАВИЛИМА од 3. јануара 1904. године ПВр. 176. задржање општинских зборова и гласање у: Београду, Нишу, Крагујевцу, Пожаревцу, Шапцу и Лесковцу. I. На крају реченице у иаслову Правила, после речи : »Шапцу« изоставља се слово »и к а после речи: „Лесковцу® додају се речи : п и Врању«. П. У првом одељку члана I после речи »Шапцу« изоставља се слово „и" а после речи „Лесковцу" додају серечи: „м Врању а . III. У тачки 2 члана 1 после речи »Шапцу® изоставља се слово „и® а после речи „Лесковцу« додају се речи: „м [Зр ању«. IV. У тачки 2 под б. члана 4 после речи „Шапцу" изоставља се слово „и" а после речи „Лесковцу" додају се речи: „м Врању«. V. Ове измене и допуне важе од дана њихове обзнане у службеним новинама. ПБр. 4250. 10. Фебруара 1904. г. у Београду. Министар унутрашњих дела, Стој. М. ПротиЋ с. р.

ДЕШИФРИРАЊЕ 2. Разни системи шифара (наставак) 5. На .једној сличној методи основана је шиФра Наполеона I, којој је опет извор у систему што га је пронашао неки Ђиамбатиста де ла Порта око 1540. И ту је такође потребна „изабрана реч," гааблон има тајну азбуку, из које изостају само слова ћ, м и », а која изгледа овако: А В а ђ с (1 е Г ј И 1 ш п о р ^ г в 4 ухуг СВаћссЈеГ^ћМт г п о р ([ г в I ух у ЕРађс(1еГ§ђ11т у 2 п о р ^ г 8 1;ух Да узмемо као кључ ђ е с. који ће ее написати испод текста, који треба шифрирати. Слово из кључа које стоји исиод сваког слова текста показаће нам из које од 11 азбука да се послужимо. (Овде су до душе изнесене ради краткоће само три азбуке, али оне се редом, којим иде азбука, нижу на ниже; дакле после треће азбуке Е Р', дошло би 0 Н итд.) С помоћу дотич-