Policijski glasnik

и/

БРО.Ј 22

А.ш, и ако оу овм услови јасно носгављенм тачкама 5. и 6. иоменутога расписа, имак у срсзу у коме сам ја, има неколико лица, која су добила лично ираво иосле мојаве овога расмиса, а не исмуњавају ни један од поменутих усдова, т. ј. нити су мисмени, нитм су се раније вежба.-ш у овом мослу, те се сада, са свим нриродио намеће питање: могу ди они и даље механисати, управо, да ди њихово право није доведено у нитање? — На ово питање одговарамо: Тачке 5. 6. расмиса од 2 јула 1 863 год. укинуте су раснисом г. Министра унутрашњих дела, од 2 5 јуна 1801 године НБр. 4518, јер се нашло, да услови, ностављени овмм тачкама, мису мотребни, те се нрава, гаго их лица о којима се у мредњем нитању говори, не могу осумњичити. У осталом, она се не би могла осумњичити све и кад ове тачке не би биле укинуте, јер гу власти биле дужне да при нздавању истих мазе: да ли који има свију услова, који се траже. или не, а не да нмште мосле стечена нрава. II. а, Но раепису г. Министра унутрашњих дела, од 19нов. 1890 год. ПБр. 1 9768 лично механско и кафанско мраво не ће со давати страним иоданицима. Раопис овај има евога извора у §. 20. уредбе о механама. Ну, и ако су м уредба и расмис у овоме јасни и категорични, имак је начелство баш пре неколико дана издало лично механеко мраво једном Аустро-угарском држављанину. Чмме се може правдати овакав поступак начелотва ?, м б, Могу ли Јкеноке добити лично механско нли каФанско право, или бар продужити рад евојих мужева, који оу се бавили механмсањем. — На ово питање одговарамо: а, Раснио г. Министра унутрашњих дела, од 19 новембра 1890 год. Г1Бр. 19768, који говори о §. 20. уредбе о механама, односи се само на поданике оних држава, са којима Орбија није закључила уговоре. За поданике, пак, оних држава, оа којима Србија има трговиноке уговоре, он не вреди, јер баш но чл. II уговора о трговмни, закљученог између Орбије и Ауотро-Угарске, иоданмци Једне од уговарајућих страна, имају ирава да се баве свима посдовима на земљишту друге уговорне отране, кад исмуне уолове који се и од самих држављана траже. Ближе рећи, њима се не може ово право начело порицати, како је то учињено овим расписом; али им се ипак не мора датм, кад год власти нађу, да неко од њих то из ових или оних обзира и разлога не заслужује, као год што се оно може одрећи м српским држављанима, пошто власти ова права дају ио својој оцени и увиђавности, уираво, мошто наређења § 17 исте уредбе остављају властима нраво да оцене: може ли неко бити добар меха.пџија или не; и б Ио решењу г. Министра унутрашњих деда од 28. новембра 1890 год. Бр. 19483 које је донео у једном контрактном олучају, женскињу се не може дати лично механско или каФанско право. Такво је, дакле гледиште заузимато у поменутој годмни у Ммнистарству, и ио духу за-

ПОЛИЦШСКИ ГЛАСНИК

кона — уредбе о механама и кафанама оно је, може ое рећм, на овоме месту, али ми имак нисмо сагласнм са истим, јер су садашње друштвене прилике у нас много друкчије од онмх, када је поменута уредба донесена, и када она изрично не забрањује да зкеноке не смеју механисати, не би им то право требало кратити. III. Павле Павловић, тужио је наче.шику ореском Ђорђа 'Борђевића, за јавну увреду, и позвао се на сведоке који ће ово потврдити. Исмитани свсдоци нису нотврдиди ни један тужбени навод, и начелник је срески, на основу § 29 кр. оуд. иоступка мрекинуо даљу иотрагу 110 овоме. Павле је изјавио жалбу иа ово решење и у жалби именовао нове сведоке, граЈкећи да се м они испитају. Првостепени оуд ноништио је поменуго решење само из тмх разлога. што нису испитани сведоци, који се иомињу у жалби, упућеној њему — суду. Ја налазим, да је овакав рад оуда незакониг, јер среска власт, кад је донела решење, донела га је на основу исказа онмх сведока, за које је зиала, а није могла исмитивати и оне, за које је сазнала да ностоје тек из жалбе, упућене суду на њено решење. Ако би ое ово узело као уместан разлог за уништај решења, онда би се свако решење иоледне власти могло поништиги, кад се у жалби номену нови сведоци. Моли се уредништво да изволи изнети своје мишљење по овоме. — На ово питање одговарамо : На сваки начин, суд ннје иоништмо решење због тога, што оно не би одговарало закону по ономе, што је истрагом нађено до његова доношења. Али из обзира целис.ходности он га је поништио, кад је видео да има нових сведока, за које се у претходној иотрази није знало, ма је на овај начин створио могућноот, да ое у овоме делу до истине дође. У ооталом, среска власт би морала мродужити истрагу и после одлуке, кад јој тужилац поднесе ново доказе, којивт се дело утврђује> 11 тако се не мења ствар.

СЛУЖБЕНЕ 0БЈАВЕ Т Р А Ж И С Е Живана Павловића, шегрта Нмколе Кричковића, бакалина овд., којп је побегао од свога газде и однео собом 12*40 дин., тражи кварт палилулоки актом од 29. маја ове год., Бр. 5829. Живан је стар 13 год., омаленог је раста, у ошпте плав. Нађеног Живана треба. упутити Управи града Београдн, с позивом на Бр. 18.836. Драгутина сина Магде Хомолића , раденице овд., који је пре кратког времена побегао од своје куће, тражи кварт савамалс-км актом од 2 9. маја ов. год. Бр. 4 4 45. Драгутин је стар 12 год., плав, очију великмх, плавих, образа округлмх. Нађеног треба упутити Управи града Београда, с позивом на Бр. 18.867. Милана Марковић.а, из Ужица, тражи начелство округа узкичког актом од 29. априла

СТРАНА 171

ок. год. Бр. 5358. ради издрзкања једногодишљег полициоког надзора. Милан има 18 год., раста је средњег, косе и обрва омеђих, без браде и бркова. Нађеног треба одмах подвргнути издржавању полициског надзора, и о томе известитн начелство округа узкичког с нозивом на Бр. 5358. УБр. 19416.

П 0 Т Е Р Е Душан Ћирић, калФа берберокм. украо је своме газди Милошу Богдановићу, мајотору бербероком нз Ваљева 10 динара у новцу, један нов штофани шешир, један мар мушких хаљина, и побегао. Душан је стар 17 год., раста је малог, косе црне, очију црних, ход му је тром. Позивају се све иолициоке влаоти, да крадљивца живо потраже и нађеног спроведу начел. окр. ваљевског с позивом на Бр. 5496. УБр. 1895 1. Милутин Јовановић, бив. каФеџија, из Градишта, украо је Славку Јовановићу, хлебару, један пар одела боје лихт плаве и једну белу шиФонску кашуљу и побегао. Милутин је раста средњег, стар 2 6 год., сувоњав, спреда повише ћелав, очију смеђих, носа мало кривог, ћосав је. Позивају се све полициске власги да Милутина живо мотраже и нађеног спроведу цачелнику среском у Градиште, о нозивом на Бр. 7217. УБр. 18.448. Петар Кандић, из Венерића, пригвореник начед. среза космајског, побегао је из притвора ноћу између 27. и 28. маја ове год. Иетар који је одговарао за опасну крађу има 30 — 35 год. раста је средњег, у оиште је смеђ. Позивају се све полиписке власти, да Иетра најживље потраже и нађсног сироведу начелнику среза космајског с позивом на Бр. 8809. Петру Стефановићу, тежаку пз Ћуприје 27. маја ове год. у вече украдена су два коња. Оба су коња доратаста, један је мадо цветаот, матори по 6 —7 година. Скреће се пажња свмма полицмским влаотима на ову покрађу; у олучају проналаска крадљивца, треба га оировести начел. окр. моравоког, с позивом на Бр. 6419. УБр. 18.417. Драгољуб Љ. Радојковић, отправник послова код г. Лазе Карамарковића, проневерио је своме госмодару 1299 динара и побегао. Драгољуб је стар 2 8 год., иовисок, танак нлав, бркова великих плавих , очију крупних. Позивају се све полициске влаеги , да Драгољуба живо потразке и нађеног спроведу начелнику округа ножаревачког о позивом на Бр. 779 9. УБр. 18.416. Бећир Укић, Арнаугин, из Дукаша, ореза јабланичког, 13. маја ов. год. убио је из пушке Мурата Бекшевића, Арнаутина и по извршеном убиству побегао. Бећлр је стаса средњег, пдав, косе више риђе, очију зелених, бркова оредњих, млавих, брија се, оувоњав, стар је 3 6 год. Иозивају се све полицијске власти, да Бећира живо потраже и нађеног смроведу начел. окр. врањског с позивом на Бр. 6705, Два непозната зликовца, 1. ов. м-ца, у први мрак изазва.ш су из куће Илију Лазића, тежака и Скобаља, и отели му 1060 динара у српеким новчаницама и 15 динара ситног новца. Од разбојника један је омален, и дезкмекаст, а други већи; обоје су биди маскирани. Нозивају се све полициске влаоти, да разбојнике најживље иограже и нађене сироведу начел. среоком у Смедерево с позивом на Бр. 10115. УБр. 19221.