Policijski glasnik

СТРАНА 272

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 35

Да, онако иото, као што оо не би омела извршити пресуда, којом би Духодни суд осудио кога на затвор, као апоолутно ненаддежан за суђење кривца, тако се и општински суд јавља као апсолутно ненаддежна власт за случајеве §. 3 65. кривич. закона, па се и н.егове пресуде ие могу извршивати. Према томе, пресуду треба вратити суду општине влаолске, са извешћем, да се не може извршити, из разлога које смо напред изнеди. Осуђене, међутим, треба саветоваги да одмах изјаве жадбу Нрвостеиеном суду, па ћо он уништити пресуду без обзира на рок, који за овакве сдучајеве и не постоји, и тако ће се изићи из једпе незгоде, у коју се ушло свакако због нејасности законске. Ако суд ово не би учинио, онда би надзорна власт требала ову ствар да представи г. Министру унутр. дела, који би се користио правом, које му даје §. 10. устројства централне управе, и стао па пут извршењу ове пресуде. А нејасност је законска очнгледна, и ми о њој нећемо говорити само за то, што смо поставили правидо, да о заковским наређењима, о којима су изашла званичпа обавештења, у опште пе износимо своје гледиште. Међутим, да би се ова ствар извела на чисто, згодно би било да се изиште објашњење Касационог суда у смислу §. 1 6. устројства Касационога Оуда. II. Ни по једном закону општиноки писари немају право на дијурну , за вршење посдова у кругу општине, иа за то ову не могу ни наплаћивати. Како су они, међутим, одиста издожени трошковима, при вршењу разних приватних и општинских нослова ван места становања, то би одбори општински требали да уносе у буџете извесне суме за ово, докде се ово питање не би регулисало путем закона, о чему би удружење општинских писара требадо да учини потребну преставку на надлежном месту. III. Кад општински кметови неће да приме касу и у опште благајничке послове, а то су, међу тим, дужни но закону да учине, онда их на то треба нагнати мерама, које предвиђа закон о општинама. Ако би ово било везано чак и за њихово даље борављење на кметовским положајима, не треба се од тога плашити нити стати, јер ће на њихова места доћи други људи, који ће правилније схватати своје дужности ирема општини и држави. IV 0 застарелости пресуда ми смо писали до сада неколико пута, а у бр. 3 и 4. нашега листа од прошде године, ми смо о овоме питању говорили до најмањих ситница, јављајући, уједно свима, да о томе нећемо више говорити. Упућујемо суд, да нађе поменути примерак нашега диста и пажљиво прочита објашњењ^ о овоме, па ће и сам доћи до закључка, да је пресуда о којој је реч у питању под V; застарила 31. јуна, докле је истекао рок од 3 месеца, рачунећи од 31. марта, као дана, када је Првостепени оуд одобрио поменуту пресуду.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ П 0 Т Е Р Е Марко Мостић — Дорија, родом из Црне Горе, који је 1899 год., живео у селу Савинцу, среза јабланичког, округа врањског, решењем лесковачког првостепеног суда од 2 9 октобра исте год. Бр. 1 4003, стављен је под суд и у пригвор за дело покушаја хотимичног убиотва са предумишљајем. Окривљени Марко у бегству је, па с тога лесковачки суд актом од 17. овог м-ца Бр. 10201, моли све нолициске власти да за њим живо трагају, и у случају проналаска суду га стражарно спроведу. Окривљени има 22 — 23 год., стаса је средњег, омеђ, очију зеленкастих, УБр. 28 4 49. Стојмен Станковић., тежак из Гргуровца, среза јабланичког, округа врањског, решоњем десковачког првостепеног судаод 20 марта 1900 год. Бр. 45 99, стављен јо нод оуд и у притвор за дело оцеубиства с предумишљајем. Окривл>енп Стојмен у бегству је, па о тога лесковачки суд. актом од 17. тек. м-ца № 1 07 3 0, моли све полициске власти да за њим живо трагају, и у олучају пронадаска суду га стражардо спроведу. Бегунац има 27 — 28 год., раста је средњег, сувоњав, косе плаве, на једној руци има бедегу од опекотине, а иа једној иозп од посекотнне. УБр. 28 450. Стојан Стојановић, из Честоброднце, који је био под истрагом и у притвору код пачел. окр. ужичког, због крађе, 14. тек. м-ца иобегао је са рада испред служитеља. Бегунац има 21 год., стаса је средњег, лица округлог, косе смеђо, у оделу је сукненом. За одбеглим крадљивцем наређује се тражење. Пронађеног треба стражарно спровести поменутом пачелнику с позивом на Бр. 10008, иди Управи града Београда с позивом на Бр. 28 491. Драгутин Костић, момак асурџијски, родом из Крушевца, стар 16 — 18 год., решењом првостепеног суда за град Београд од 1 4. тек. м-ца Бр. 21147, сгављен је под поротни суд и у притвор због крађе. Драгутин је средњег раота, црномањаст, у црном о^елу. Позивају се ове полиц. и општин. власти, да овог крадљивца, који је у бегству, потраже и пронађеног снроведу поменутом суду, или Управи града Београда с иозивом на Бр. 2868 4.

ТРАЖИ СЕ Радомира Ковачевића , бив. лимарског шегрта, родом из Теочина, среза колубарског, који је 8. тек. м-ца побегао од свог мајстора Соломона Пафуси , лимара из Београда, пошто му је претходно украо пар црног одела, једну јегерову кошуљу и пар ципела, тражи кварт варошки актом Бр. 96 89. Пронађеног, заједно са покрађом, треба спровести поменутом кварту, или Управи града Београда с позивом на Бр. 27004. Милорада Радовића, столарског шегрта из Ваљева, кога је неотало 12. тек. м-ца, тражи начелотво окр. ваљевског депешом Бр. 10006. Нестали Милорад има 18 год., високог је раста, гдув је и нем. Ко о њему буде ма шта сазнао моди ое да то јави или начедству ваљевском,

или Управи града Београда с позивом на Бр. 29155. Милана Јовановића, Циганина, званог: ,,Чембир,» окрпвљеног због крађе, тражи кварг палилудски Управе гр. Београда, актом Бр. 8435. Иронађеног треба сгражарно спровести номенутом кварту, И.1 и Управи града Београда с иозивом на Бр. 259 1 9. Милана Живковића— „Марковљанина," познатог коцкара, окривљеног због нзвесног дела, тражи начедник среза орашког , актом Бр. 1 1 586. Мидан има 26 год., средњег је

раста, косе, бркова и очију смеђих, чела ниска, јагодица и вилица рлзвијених. Пронађеног треба стражарно спровести поменутом среском начелнику, иди Управи града Београда, с позивом на Бр. 2689 4. У циљу што лакшег проналаока изиосимо му и слику.

0ГЛАШЕН ЗА ХАЈДУКА Михаило Трејкић , тежак и бив. осуђеник из Дубочке, среза млавског, није ое у остављеном му року предао власти и с тога је решењем начелства округа пожаревачког од 23. тек. м-ца Бр. 1 3658 оглашен за хајдуна у омислу чл. 3. закона о хватању и утамањивању хајдука. Михаидо има 45 год., омален је, дежмекаст, бркова великих, густих и плавих, очију граорастих, плав је у опште. Ово се саопштава свима полицијским и општинским вдаотима с тим, да је од данас свакоме слободно убити овог хајдука.

ЦЈТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИТ. - ДОСИТИЈЕВА УЛ. БР. 14.