Policijski glasnik

СТРАНА 200

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 23

команде и молио, да се његов син Светозар ослободи служења у кадру, као хранилац неспособних задругара и женскиња, по чл. 8. тач. в. под 1. закона о устројству војске. У молби сројој навео је, да је регрутна комисија, при регрутовању Светозара погрешно урачунала у задругу и његову одељену браћу, јер су се поделили још 1891. године, и за доказ тога поднео је уверење суда оиштине с.... од 6. септембра 1904. године, као и њихове пореске књижице, из којих се види, да порез оделито плаћају, и да одвојено живе. Ову молбу команда је спровела команданту моравске дивизијске области, и овај решењем својим од 5. октобра 1904. год. Бр. 10310. одбије молиоца од тражења, пошто деобаније извршена законим путем. Ово решење, по изјављеној жалби одобрио је Министар војни својим решењем од 17. децембра 1904. године ФА№ 10444. По изјављеној жалби, Државни Савет нашао је, да је ожалбено решење министрово саобразно закону јер се по тач. 3. чл. 8. под е. закона о устројству војске траже закони докази за извршену деобу задругара, као што су: пресуда избраног суда; поравнање извршено пред државним избраним а и општинским судом; писмено начнњено између задругара и потврђено од судске или полицијске власти, — међутим жалитељ нема ни један од наведехшх доказа за извршену деобу. С тога је одлуком својом од 21. Фебруара 1906. год. Бр. 1930. одбацио жалбу жалиоца као неумесну. м. В.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ Т Р А Ж И С Е Стојана Процића, бив. чувара осуђеника и бив. жандарма, родом из Медвеђе у орезу тротеничком, тражи првоотепени ћупријоки оуд по извесном кривичном делу. Пронађеног Стојапа ваља потражити и о резултату известити поменути оуд с позивом на Бр. 6167.

П 0 Т Е Р Е Богосав Миливојевић, прнтворсник, који је одговарао за опасну крађу код наче.шика орсза ражаљског, на дан 3 0. ир. м-ца побегао је испред среског спроводника, који га је спроводио за адексиначки с-уд. Богосав је родом из Подгорца, стар 30 годана, висок, оувоњав, црнпх очију, плавих бркова, на себи пма гуљче и чакшире од оукна, на глави шајкачу, а на ногама опанке. Препоручује се свима полицијским и општинским властима, да за Богосавом живо трагају и пронађеног под јаком отражом упуте начелнику среза ражањоког с позивом на депешу Бр. 5019. Милован Станојевић, тежак из Горње Краварице, ноћу између 30. априла и 1. маја тек. год. извршио је једну опасну крађу у истом оелу, и пошто ое дуго крио по оелу, побегао је У правцу за Чачак. Начелиик ореза драгачевоког, депешом Бр. 7 407, моли ове полицијске власти, да му пронађеног Милована стражарно упуте.

Штампв Уураљ, Срп. Државна Штампарија

Љубомир Радовановић — Ускоковић, „Ускок", познати коцкар и крадљивац, извршио је покушај убиства над Миланом Ђорђевићем, окретничарем на параћинској железничкојстаници; дело је извршио ноћу између 14. и 15. пр. меоеца, и сада се надази негде у бегству. Љубомир је родом из Ужица, стар 28 година, висок 1*78 м., обично развијен, очију плаво-зеленкастих, коое затворено-илаве. На лицу за 1 ом. иопод леве обрве, има белегу од посекотине у облику праве линије, величине 3 ом.; на кажиироту леве руке има две белеге од посекотине, од којих јс једна велика 1'/ 2

карике, оа разним ситним украсима и реликвијама у вредности 300 круна. На молбу овдашњег аустро-угароког коноулата скрећемо нажњу свима полицијским властима, а и приватнима, нарочито јувелирима и заводима који примају драгоцености у залогу, да у случају појаве покрадених отвари или крадљивца известе одмах Управу гр. Београда, позивајући се на Бр. 1836. СЕРЕЋЕ СШ ПАЖЊА Код начелника среза колубарског округа ваљевског налази се због више опасних крађа

ВуИПк

ж.

Ј%•" Шк. ЈЈЈшИИЕк .. ■ Л .. . ДШмрШМрЈЈ г <* , 1 % • •* 1'ЈШ ТТГ ■ А!;-. »Ш ЈЖ Штт Ш4 ШШ шшшшштшш

см., а друга 2 см., — Изнооећи Љубомирову ФотограФију, препоручујемо овима полицијским и општиноким влаотима, да за њиме најживље трагају и пронађеног под јаком стражом упуте начелнику среза параћинског с позивом на депешу Бр. 9115. НиколаМилосављевић, притвореник, који је одговарао за више опаоних крађа код начелника среза драгачевског, на дан 30. пр. меоеца провалио је апсански зид и побегао. Никола је родом из Гуче, стар 2 5 година, средњег раста, дежмекаст, црвен у лицу, плаве косе и бркова, брија се; од одела има на себи гуњче, кошуљу и гаће, на глави шајкачу , на ногама опанке. Нека га све полицијске и општинске влаоти живо потраже у овојим домашајима и пронађеног стражарно упуте поменутом начелнику с позивом на депешу Бр. 8025. Крађа стоке. Непознати крадљивци ноћу између 18. и 19. пр. м-ца украли су 3 кобиле Тодору Филиповићу и Станку Костићу из Вртишта. Једна је кобила длаке доратаото, у десну. задњу ногу је чарапаста, на врату има жиг «3», отара је 6 година; друга је длаке ђогатаоте, стара 4 године; трећа је длаке вране, једно јој је уво прецепљено, стара је 3 године. Препоручује се свима полицијским и општинским влаотима, да обрате пажњу како на крадљивце, тако и на покрађу, па о резултату да известе начелника среза нишког, позивајући ое на депсшу Бр. 8908. Непознати крадљивац 2 4. нр. месеца из стана сабороког пооланика Стевана Сонаноша у Кечкемету, украо је 1 стари женски златан оат, 1 тежак, 3 5 см. дугачак златан ланац на

у притвору опасни злочииац Чедомир Комненовић из Бооуте у срезу качерском. Чедомир је отар 2 3 године, средњег раста, оувоњав, омеђе косе, илавих, упалих очију, танких, плавих бркова, на глави има две белеге од ране или изгоретине. СЈкреће се пажња свима полицијоким и општинским властима, а и приватнима, ако би знали да је Чедомир извршио где какво казнимо дело, да о томе одмах известе поменутог начелника позивајући се на његову депешу Бр. 5936.

Код Милутина Бановића, гежака у Брђанима, налази се једно мангуп јуне, сгаро 2 године, без роваша. Скреће се пажња властима и приватнима, ако би знали сопственика, да га упуте начелнику среза љубићскога с позивом на Бр. 6167. УХБАЂЕНИ Нисим Алшех, и Самуило Венароа, варалице, чије смо потернице изнели у прошлом броју „Полицијскога Гласника, |> према извештају овдашњег бугарског дипломатског заступништва, ухваћени оу , и то први у Цариграду, а други у Видину, — те је престада потреба за њихово тражење. — АБр. 612. Никола Сергије — Сергијевић, Фалсификатор из Румуније, за чије је тражење Министаротво поолало овима начелствима претпис ПБр. 6833. од 30. марта тек. год., према извештају овдашњег румунског посланства ухваћен је у Букурешту, те нема потребе за његово даље тражење. —• АБр. 611.

ургдник, Иушан Јј. ЈЈлимпиЋ