Policijski glasnik

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

ВРОЈ 42

послата да је чува до расправе тога питања, што би било погрешно од ореске власти, онда се тај новац мора водити и чувати као депозит. IV. Суд општине еалаша-црнобарског, актом с.војим од 12. јула ове год. Вр. 1090, иита: »Један грађанин ове опшгине, тражио је код општ. суда обуставу једне покретне отвари у вредности до 200 динара докле се поведени спор не оконча. Да ли је општински суд надлежан да одобри ову обуставу, кад вредност ствари не'премаша надлежност општинских судова, или су за обуставу ма које вредности надлежни само 11 рвостепени судови. Страна која тражи обуставу, у свему је испунила захтеве § 421 и 422. грађ. суд. ноступка.® • — На ово питање одговарамо: И ако у глави првој грађанског судског поступка, где се говори о надлежности општински судова, није уз забране .и притвор дужника изречно поменута и обустава као средство обезбеђења, ми налазимо да је општински суд надлежан да решава о обустави аокретности кад год је вредвост иснод 200 динара, јер та надлежност нити је искључена § 6. ни ограничена § 27. грађ. суд. поступка. V. Један срески званичник пита: Иовлачи ли пригвор дело из § 168. кривичног закона, кад оптужене ие признаје дело него чак пориче и Факта, која се утврђују лекарском сведоџбом, на име да је дете побачено у 8-ом месецу и имало услова за живот. Ако не повлачи притвор онда за што, имајући у виду § 131 под. б. к[>. суд. поступка ?« — На ово питање одговарамо: По § 131. крив. суд. поступка, у свима случајевима злочинства или бешчастећих преступа, кривац ће се стављати у истражни притвор. У случајевима осталих преетупа, може бити притворен само кад стоје узроцп изтачке а и б. поменуте законске одредбе. Случај из § 168. кр. зак. нити је огла. шен законом за злочин, по мери осуде, нити за беглчастеће дело, и по томе не новлачи истражни притвор. VI. Суд општине брлошке, актом овојим од 8. ,јула ове год. Вр. 950, пита: како ће се вршити избор часнипггва на крају ове године? — На ово питање наћи ће одговор у бр. 39. „Полицијског Гласника« од ове год. лод. II. VII. Суд оиштине црквеначке, актом својим Вр. 1411, пита:

»Приликом састава, ошнтинског буџета за ову годину, за иокриће расхода, нредвиђен је општински прирез у суми од 3123 - 21 динара, колико одговара суми непосредног пореза од 7989-38 динара, по прошлогодишњем разрезу. При саопштавању распореда општинског приреза, који је рађен у овој години, а према овогодишњем распореду пореза, општински прирез изашао је свега 3079-90 динара, мање, дакле, 43*31 дин. јер је у овој години непосредни порез мањи. На тај начин, јавља се деФицит у 43*31 динара, и питање је, како ће се измирити буџетски издатци, предвиђени према суми од 3123 - 21 дин. и како 1,е се оправдати и ,накнадити ова разлика?« — На ово питање наћи ће суд одговора у бр. 35. »Полицијскога Гласника® од ове године.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ

ПРЕДАО СЕ Јанко Алимпић, одбег.ш осуђеник београдског казнеиога завода, чију смо Фотографију и иотерницу изнели у прошлом броју листа, предао се Унравм београд. казненога завода, ге је према томе престала нотреба за даљим његовим гражењем. Т Р А Ж Е С Е Јована Божиновића, радника зидарског, кога је нестало нре неколико дана тражи кварт палилуски актом Бр. 12447. Јован је стар 17 година, високог раста, оувоњав, у лицу нлав, мало наглув, на себи има од одела један кратак црн канут, плане памучне ианталоне, на глави црн шешир, а на ногама опанке. Наређује се свима влаотима да потражс Јована, и у случају проналаска о томе известе кварт налилуски с позивом на акт Вр. 1 24 47.

Петра Станимировића, дунђерина из Мачкатица среза масуричког, траЈки начелник среза масуричког актом Бр. 107 13. ради издржавања јсдногодишњег полицијског надзора. Петар је стар 22 године, средњег раста, малих црних бркова, у сељачком оделу. Скреће се иажња свима властима да га у својим домашајима иотраже и иронађеног нод|фгну издржавању надзора. Софију Узелац, родом из А. Угарске, тражи кварт с,авамалСки актом Бр. 1 1 466, ради извршења пресуде којом је кажњена са 15 дана затвора и прогонством. Обраћа ое пажња свима властима да је потраже и пронађену опроаеду поменутом кварту.

СКРЕЋЕ СЕ ПАЖЊА У атару општине батушке, среза пожаровачког, нађена је пре неколико дана једна

СТРАНА 343

мангуп кобила, длаке алатасте, лисаста, брњаста, у обе задње ноге путаста. Обраћа се пажња свима оиштипоким и полицијским вла<;тима да потраже оајбију ове мангун кобиле. и иронађеног упуте начелнику среза пожаровачког с позивом на депешу Бр. 1 9227.

КРАЂЕ СТОКЕ Ноћу између 5. н 6. ов. м-ца непозпати крадљивци украли су из тора Милије Живановић, земл,од. из Лучице, среза иозкаревачког, 19 брава оваца, од којих оу 16 беле а 3 црне. Депеша начелника среза пожаревачког Бр. 19223. Ноћу између 7. и 8. тек. м-ца непознати крадљивци украли су једног вола Владимиру Обрадовићу, из Вајна. Во је матор 6 годииа, беле длаке, на левом рогу има жиг «С|1°, без роваша. Депеша начелника среза подунавоког Бр. 16744. Ноћу између 3. и 4. овог м-а непозиати крадљивци украли су једну кобилу Анти Димитријевићу, из Михајловца. Кобила је матора 8 година, алатасте длаке, цветаста, без роваша, а са жигом «в-8». Исте ноћи украђена је кобила и Благоју Ваоићу, из Михајловца. Кобила је матора 4 године, доратаоте длаке, у леву је задњу ногу путаста, а више копите на кичици има рапу од убоја. Депеша пачелника среза нодунавског Бр. 1 6682. Обраћа се пажња свима подицијоким и општинским влаотима на ове покрађе.

П 0 Т Е Р Е Андрија Риетић ; бив. келнер код хотела аСолуна", кога је пре неколико дана нестало, има да одговара код кварта савамалског за крађу новца извршену Марку Матићу, пензионеру из Крагујевца. Андрија је стар 21 годину, средњег раста, у лицу црномањаст, у црном цивилном оделу. Нека га све полицијеке и општинске власти потраже и пронађеиог епроведу номенутом кварту с позивом на акг Бр. 1 106 4. Богдан Андрејевић, који је 10. тек м-ца у Панчеву извршио крађу новца, пребегао је у Београд. Иозивају ое ове полицијеке и општинске власти да Богдана најживље нограже у овојим домашајима и нађеног огражарно оироведу Управи града Београда о позивом на акт Бр. 41 540. Атанаско Стојанов, војни бугарски бегунац пре неколико дана извршио је крађу своме газди Васи Гавровићу, из Чачка, па јо но извршењу дела побегао. Атанаско је о.тар 22 године, средњег раста, црномањаст, по лицу пегав, косе и бркова црних, брија ое. Нека га све власги потраже и пронађеног опроведу начелству округа чачанског с позивом на акт Бр. 9469. Лазар Јовановић, земљод. из Брдарице, ореза посаво-тамнавског, на кога се еумња да је ноћу између 27. и 28. пр. м-ца са још једним непознатим зликовцем извршио убиетво над Добросавом Станојевићем, земљод. из Лојанице, иобегао је пре неколико дана из меота нребивања, и до сада није пронађен. Лазар