Policijski glasnik

ВРОЈ 3§

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

СТРАНА 299

за полициског писара треће класе среза студеничког Алексу Синђелића, практиканта среза ресавског; Из капцеларије Минпстарства Унуњих Дела, 16. септембра 1908. год. у Београду. Указом Његовог Величанства Краља Петра I., на пре (лог Министра унутрашњих дела, а по саслушању Министарског Савета, решено је да се: Милорад Крапчевић, полициски писар треће класе среза звишког, и Васа Поповић, полициски писар треће класе среза деспотовачког, на основу § 76. закона о чиновницима грађанског реда, отпусте из државне службе. Из канцеларије Министарства Унутрашњих Дела, 14. септембра 1908. године у Београду.

Указом Његовог Величанства Краља Петра I., на предлог Министра унутрашиих дела, а на основу члана 34. нак. о иословном реду у Државном Савету, одобрено је решење Државног Савета од 2. септембра 1908. год. Бр. 4700, донето на о>.нову члаиа 144. тачка 9. Устав:!, које гласи: »да се Тома Ј. Бурковић, суплент гимназије, родом из Скопља и поданик турски, по својој молби, прими у српско поданство, заједно са својом женом Лепосавом, и малолетном децом: Маром и Вером, изузетно од § 44. грађанског закона.« Указом Његовог Величанства Краља Петра I, на предлог Министра унутрашних дела, а на основу члана 34. зак. о пословном реду у Државном Савету, одобрено је решење Државног Савета од 2. септембра 1908. год. Бр. 4726, донето на основу члана 114. тачка 9. Устава, које гласи: в да се Радисав Миџовић , учитељ у Каони, родом из Пешаца. у Старој Србији, и поданик турски, по <^војој молби прими у српско поданство заједно са својом женом Василијом и малолетном децом : Браниславом и Миодрагом, изузетно од §. 44. грађанског закона".

Указом Његовог Величанства Краља Петра I., на предлог Министра унутрашњих дела, а на основу чл. 34 закона о пословном реду у Државном Савету, одобрено је решење Државног Савета, од 2. септембра 1908. год. Бр. 3553 донето на основу чл. 144. тач. 9. Устава које гласи: »да се Антоније Тодоровић, пре^ашњи учитељ, родом из Призрена у Турској и поданик исте државе, прими у српско поданство по својој молби, изузетно од § 44. грађанског закона. (< Из канцеларије Мишгстарства Унутрашњих Дела, 9. септембра 1908. године у Београду.

Р А С П И С Свила начелетвила, Управи града Београда и Суду општине града Веограда Поједине покрајине Руске империје и престоница њена Петрогад оглашене су за заражене колером. Према томе све непосредне суседне државе предузеле су на својим границама потребне мере ради предохране и одбране против уношења заразе у своје области. Али како није немогуће, да се поред свију наређених и предузетих мера предохране и одбране, зараза ипак унесе и распростре и на суседне земље, које су јој као такове највећма изложене (Немачку, Аустро-Угарску, Румунију, Бугарску па евентуално и Турску) а преко њих да дође и до нас, то је нужно, да се за времена предузму потребне мере за отклањање свега онога, што би могло иосредно или непосредно утицати и стварати погодно земљиште за пријем и развијање колеричне заразе. Међу тпм мерама заузима прво место: чистоћа.. Са тога а с обзиром на постојеће и раније објављене прописе наређујем свима начелствима, Уарави града Београда и Суду оиштине града Београда: 1., Да обрати најозбиљнију пажњу и контролу на чистоћу станова, нарсчито пак: радионица, каФана. гостионица и свих оних јавних места, на којима се свет у већим масама скупља и задржава и да их строго и стално надгледа. 2., Нарочиту пажњу обратиће начелства, — Уирава града Београда и Суд оиштине града Београда на бунаре, изворе, водоводе и чесме и њихову околину, као и све воде, које се употребљују за пиће и друге циљеве газдинства, и стараће се да применом најстрожих принудних мера спречи њихово евентуално и могуће загађивање притицајем какве било нечистоће и 1)убрета, или прањем нечистих судова и загађеног болесничког рубља. 3., Водиће бригу, да се кланице, помијаре, нужници, јазме, ђубришта. често и тачно чисте а по потреби и дезинФикују (кречним млеком, раствором гвожђане галице или карбола у 10°/ о јачине). 4.. Вршиће што потпунију контролу о исправности свију врста животних намириица: воћа, зелени, поврћа, хлеба, меса и осталог, како у сировом стању на тржиштима и по пиљарницама тако и у зготовљеном стању, по ашчиницама, каФанама, гостионицама, механама, и касапницама, хлебарницама и пекарница-

ма и пазити на потпуну исправност и чистоћу како локала и самих намирвица, тако и особља, које њима рукује. 5., Водиће најстрожу евиденцију и контролу долазећих путника и странаца, наротито оних из Русије, пошто је цела Руска Империја проглашена за заражену, и сви путници отуд имају се сматрати за сумњиве. 6., Све власти, којима су специјални закони ставили у дужност бригу и старање око чувања и унапређења народног здравља, обавештаваће посредством својих стручних органа и реФерената свет и грађа г, ство у свакој згодвој прилици, да у најглавније мере за предохрану против обољења од колере поред чистоће спадају: умереност у јелу и ииАу, да страх и бојазан од побољевања, злоупотреба у јелу и пићу, као и нагла промена у дотадањем начину живота ствара диспозицију за пријем и успешно развијање клица ове болести у организму, те ће грађанству предочавати штетност свега, што је претерано, и препоручивати чистоћу и умереност као најмоћнија и најјевтинија средства за предохрану, која сваки појединац може себи прибавити без великих тешкоћа и без икаквих материјалних жртава. Из довде изложеног, начелства, Уирава града Београда и Суд оиштине града Београда ће се уверити да у предузимању и примени првих и најсигурнијих превентивних мера нема ничег новог и особитог, што би нарочито отежавало извођење њихово и што не би било већ толико пута наглагаавано и препоручивано у постојећим ранијим пронисима; с тога се препоручује свима начелствима, Уирави града Београда и Суду оиштине града Београда да ово наређење приме к знању и свом енергијом настану да се оно у свему врши и извршује. А у циљу прибаве потпуне важности како овој мојој наредби тако и на њој основаним наредбама нижих власти прописане су и предвиђене казне за оне, који их не хтедну слушати и у таквим случајевима наспрам непослушника примениће начелства, Уирава града Београда и Суд оиштине града Београда, сву строгост закона и казне прописане расиисом мога претходника од 7/УП 1884. године СБр. 3907. (Санит. Зборник књига П-га свеска 3-ћа, страна 107 —108). СБр. 9851. 10. септембра 1908. год. у Београду. Министар унутрашњих дела, Св. Милосављевић с. р.