Policijski glasnik

СТРАНА 126

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 16.

Он је био без средстава и хтео једадође ло награде од 2500 марака. која је била одређена за проналазак Хартманових убица. Брат га је био упознао са тајиом о Хартмановом убиству. (пастави-кк се)

ПОУКЕ И УПУТИ

0 лоновном избору у новој спојној олштини. Полпцијске и онштинске власти разнолико су тумачиле питање : да ли у новој спојној општини треба или не треба вршити нов избор општинских часника. Ради једнообразног поступаљаг. Министар унутрашњих дела протумачио је, а са његовим гледиштем сложио се и Државни Савет, да увеЈ« треба извршити нов избор пошто је обим старе општнне измењен. Ово објашњење налази ослонца у прописима чл. 63 зак. о општпнама. Са среском канцеларијом и среском баштом рукује срески нанелник. Среска скупштина среза левачког решила је, који Ке чиновник који део среске баште уживати. Срески начелник задржао је од нзвршења ову одлуку, налазећи да среска скупштина по закону није надлежна да распоређује јш ће од чиновника колико уживати од среске баште, већ да је за то надлежан срески старешина. Са овим разлозима сложио се г. Министар унутр. дела, и Државни Савет решењем својим Бр. 1554./909. одобрио је решење надзорне власти.

0 заступању општинских насника. По чл. 121. зак. о општ. општински часници разрешавају се од дужности кад свој рок по закону одслуже, и до новог избора одређују се одборници да њихове дужности врше. Изузетно од овог, општинске часнике заступају по реду најстарији кметови према чл. 39. пом. зак. Кад се општина или поједина села одвајају ради образовања нове општине или спајања са којом другом општином, и у том случају бирају се нови часници у смислу чл. 63. 64. и 65. закона о општ. пошто се обим старе општине мења. Па ипак поред ових јаоних законских правила поједине полицијске и општинске власти неправилно поступају у појединим конкретним случајевима, ради чега им ове напомене и чинимо.

0 дисциплини и заступннштву самоуправних органа. По чл. 22. зак. о уређењу округа и срезова, начелник окружни има права дисциплинске власти над самоуправним стручним органима онако исто као и над државним чиновницима. По чл. 123. окружног деловођу заступа у дужности онај самоуправни чиновник, кога за то одреди окр. одбор.

0 разрешењу од дужности општинских часника. Разнолико тумачење појединих подицијских власти принудило је г. Министра унутр. дела, да изда један опширан распис (од 8. јула 1906 год. Ш» 14.189.) о разрешењу од дужности опјнт . часника. Па п поред овог тачног упута ипак многе полиц. власти врло неправилно чине ггреставке за разрешење од дужности општинских часника. Но чл. 148. зак. о сјпшт . председник и кметови могу се разрешити од дул^ности у ова два случаја: а) кад неће да врше своје дужности; б) кад су лабави у чувању јавне безбедности. Да неко неће да врши своје дужности, треба утврдити Факта: Јнта му је било наређено што он није хтео да изврши. Да је п^к неко лабав у чувању јавне безбедности треба констатовати: колико је и каквих здочиних дела учињено за време власти дотичних часника; је су ли сва дела достављена среској власти; шта је она по томе учинила; шта је општин. суд по истима предузимао и је су ли и по којим делима кривци проЦађени, или нису Сва остала дела и друге злоупотребе надзорна је власт дужна, да их извпди и по закону расправи. Непотпуним предлозима за разрешење општ. часншса убија се углед саме надзорне власти, која предлаже разрешење, и предложен часник са правом сматра да се неправедно гони и пркоси власти која му није могла ништа нахудити. В. Ђ. Н.

ПОУКЕ И ОБДВЕШТЕЊА Учињена су нам ова шггања: 1 Суд општине рогачке, актом својим Бр. 534, пита: »Старатељски судија врло често наре1 )УЈе, да се врши попис заоставштине умрлих и маса образује, па да му се списак поЈиље уз наименовање стараоца. Уз списак пописа, судија редовно тражи и изводе из црквених књига као што су: умрлица догичног, венчаница и крштеница деце. За ове изводе суд се обраћа актом надлежном свештенику, шаљући му уједно празне бланкете за дотичне изводе, али свештеник неће да даје ове изводе бесплатно, него тражи да му се плате, јер, вели, по решењу Архијерејског Сабора и закону он има право на награду за ове изводе. И, наравно, пошто суд није дул^ан да ову таксу плаћа, свештеник тражи да се то наплати од лица, које тражи образовање масе. Да би се знало: има ли свештоштк право на ову награду или не, суд као претплатник листа моли да му се по овоме да потребно објашњење«. — На ово питање одговарамо: По чл. 11. закона о старатељству, малолетна деца морају бити под старатељ-

ством, и судија ово наређује по сили самога закона, без обзира на то, да ли који тражи образовање?масе или не. У опште, дакле, ово није посао који би зависио од воље малолетника или кога другог, него једна мера заштите имовине умрлог, која се врши но закону и у општем интересу. По чл. 5. тачке 7. закона о уређењу свештеничког стања, свештеннци су дужни да бесплатно иадају изводе кадгод се траже од власти по званичиој дужности. Како је и овде захтев по званичној дужности у пуној мери, то свештеници немају права на награду. II Суд општине роћевачке, актомсвојим Бр. 704, пита: »Један грађаниц ове опгатнне, продао је пре 10 година једно своје имање извесном лицу, али како још штје извршен пренос до књизи „Б", то власт и данас иаплаћују порез од продавца. Како, међутим, дулшост плаћања пореза лежи на купцу, односно нбвом сопственику земље, ади се он прави невешт, то га је продавац тужио овом суду и гражно да му он врати сву ону суму, К0 ЈУ је он до сада положио власти у име пореза на продато земљиште. Кад је купцу саопштена ова тунша он је изјавио, да порез застарева у року од 5 година, и како ово потраживање проистиче 1Ш плаћеног. пореза, то он тражи да се тужилац одбије од тражења по основу застарелости, јер је за извесну суму протекао рок од 5 година. Моли се уредништво за обавештење: да ли се тужени може користити застарелошћу из закона о порезу, или не ? (( — На ово питање одговарамо: Истина, по чл. 126. закона о нецосредном порезу, распоређени порез застарева за 5 година, али ова застарелост важи само ; у односу државе према пореским личностима и обрнуто, и њоме се не може тужени користити. О потражнвању тужиоца има да се суди као о свакој другој приватно-правној тражбини, и да се застарелост, ако је истакнута, цеии цо наређењима грађанског закона, а не по закону о ттепосредном порезу. III Г. Влад. Живанови1|, полицијски ниоар, пита: 1. Један грађанин из овога среза тужио је среској власти извесно лице за кривицу из т. !. § 357. кр. закона. По овом делу власт је водила истрагу, али како није било доказа, којим би се утврђивала преставл>ена кривица, власт је ослободила окривљеног одговорности пресудом у смислу §-а 36. Полицијске Уредбе. Против ове пресуде изјавио је жалбу тужилац, позивајући се у овој на нове сведоке. и првостепени суд поништио је пресуду наређујући: да се у жалби именовани сведоцтт испитају.