Policijski glasnik

СТРАНА 160.

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 20.

П О Т Е Р Е Милан Пауновић, ооуђеник пожаровачког казненог завода, побогао је. Родом је из Иољане, среза и округа пожаревачког, стар 2 7 година, стаса средњог, чела мала, очију граорастих, обрва црних, носа правилна, уста умерена, бркова црних. Депеша пожаревачког казненог завода Бр. 2016. Драгољуб Милојевић, коцкар, звани ( ,.Јагодннче®, чију с.шку износимо, оптужен је за

ТРАЖИ С Е Станко Живадиновић, из Калишта, 8. ов. месеца отишао јо био у Осипаоницу, да тразки рада на жолезничкој прузи, али како рада није било, он се вратио за овоје село, али ни до оада тамо није приспео. Сумња се да није на путу убијен. Оп је стар 26 година, стаса средњег, косе смеђе, бркова малих. плавих, дуж темена имао је белегу од посекотине. Од одела имао је панталоне од тежињавог платна, кожух, гуњче од црног сукна.

усмено, а по том и писмено споразумели да се ономад састану у Аранђеловцу, где би извршили предају лажног сребрног новца. Будући обавештена о свему овоме, београдска полиција поолала је своје оргапе да београдског агента те двојице сел.ачких трговаца, који је собом водио и једног пиљара као купца, прате и виде шта ће бити на томе састанку. 11о доласку у Аранђеловац београђане је на станици дочекао Мита Михајловић и казао им да иду у парк на киселу воду, где ће сс оастати са »мајстором" Радомиром. који није хтео да излази, те да их свет заједно види. За њима су, наравно, пошли и полицајци. У близини кур-салона саотала су се сва четворица и ма да у парку није нигде никог било, ипак су се за сваку сигурноот попели још горе уз само подножје Букуље и сели на једну клупу иза неког шибљака, где су се и полицајци привукли, па кад су се уверили како је Мита извадио из недара калупе и неки новац, који је показивао као лажан, оба оу се полицајца одједном обрела са напереним револверима пред овим трговцима. У истом моменту кад су се полицајци појавили, Мита је скочио и као зец нагао уз Букуљу, нооећи собом и калупе и новац. Један од полицајаца ухватио је Радомира да и он пе иође са Митом, а други је потрчао за бегунцем, али га нијо могао ни стићи ни пуци.авом збунити, те је само Радомир приведен власги са Београђанима, који су признали да су их ови звали због лажног иовца и показивали им га. Код Радомира није ништа иађено сем оумњивих забележака у иотесу, а у кући му је претресом нађено два лонца за топљсње метала, као и нешто сребрног и бакарног мотала што он тврди да му треба као ковачу, Код Митине куће где он два дана није смео да дође, нађена је преписка са Београђанима, која се односи на протурање лажног новца. У Радомировом нотесу нађен је отисак од веома добро израђеног Факсимила потпионика одређених функционара Народне Банке на нашим новчаницама од 10 динара, а тај је Факоилим, Радомир утионуо у нотес пред београдским купцима, уверавајући их како ће ускоро бити готов и са израдом лажних новчаница. Радомир је по занимању ковач, кога хвале као нообично вошта мајстора, који може да направи (( све што оком види", како веле његови сељани, али је иознат као тумарало и нерадннк, и до сада је два пута одговарао због лажних новаца. Милан, или како га у оиште зову Мита тек је у 2 3-ој години, а прошле године је пуштен са двогодишње робије, на коју га је због разбојништва осудио крагујевачки прво. суд. у 1911 години. Обојица се налазе у управином затвору и према њима се води истрага ради утврђења: да ли су они прави Фалсификатори или само варалице са лажним новцем, зашто има доста знакова. Ако би ко што о њима знао што би њихову аферу могло расвет.-хити, моли се да то јави Управи града Београда. У сваком олучају на њих власти треба доцније да обрате особиту пажњу, јер су, врло препредени и склони на дак и леп живот.

крађу, али се налази у беготву. — Депеша начелства окр. моравоког Бр. 5730.

Депеша наче.шика среза пожаревачког Бр. 7577.

Алекеа Станковић, цигљар, из Драшкове Кутине среза нишког, украо је своме газди 50 динара, па побегао. Депеша начелника ор. бољевачког Бр. 779 4. Стеван А. Зарић, тежак из Сремчице, окривљен за крађу, побегао је иопред спроводника. Он је отар 3 2 године, средњог раста, црномањаст, велике главе, очију црних, бркова великих и смеђих. Од одела има гуњ и похабане чакшире од сукна, а иа глави црн похабани шешир. Акт иачелника среза посавског, округа београдоког Бр. 7136. Стевка, жена Стевана Јович:ића, из Шутаца, одбегла је од свога мужа оа Радојицом Живковићем, из Горње Трешњевице, среза јаоеничког. Они су покрали Стевану разно ствари у вредности до 200 дин. и 45 дин. у новцу. Стевка је средњег раста, у општо риђа, у лево око ћорава, стара 3 3 године, на десној руци мали јој ирот згрчен. Радојица је стар 30 година, малог раста, смеђ. Депеша начелника ср. таковског Бр. 4658. Иреноручује се иолицијским и општинским влаотима, да за овим побеглим лицима учине најживљу потеру, и у случају пропаласка стражарно их упуте властима које су нотернице издало, с позивом на озиачене бројеве акта или депегаа.

КРАЂЕ СТОКЕ Сави Мартиновићу, из Александрова, украдене су две кобиле. Једна је доратаота, матора 15, година, у лево око ћорава, има жиг в О." Друга је такође доратаста, на челу цветаста, матора 2 године. Депеша начелника ср. добричког Бр. 6907. Ники Тодоровићу, из Д. Коритнице, украдена је кобила длаке доратасте, лисаста, задњо ноге путасте, матора 3 године, има жиг в Т." Депеша начелника среза белопаланачког Бр. 4677. Обраћа со пажња свима полицијским и општиноким властима на ове покрађе.

МАНГУП СТОКА У атару села Дивљана нађени оу један мангуп коњ и кобила. Коњ је длаке сиво-зелене куласте, матор 2 године, без жига и роваша, непотковаи. Кобила је длаке мрко-зелене, матора 2 године, без жига и роватпа, непоткована. Акт начелника среза белопаланачког Бр. 428 1. У атару опгатине крвијске, нађен је мангуп коњ, пастув, длаке алатаоте, па чолу мало цветаст, матор з године, висок 158 см. у леву задњу ногу путаст, без жига и роваша. Депеша начендника среза нетровачког Бр. 8921.

Штампа Краљ. Срп Државне Штампарије

Уредник Душан Ђ. Алимпић.