Policijski glasnik

СТРАНА 200.

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 25.

рааумети у томо смислу, да су срески и градски судови надлежни само за истраживањо оних злочиних и лрестуних дела, која су предвиђена у части другој кривичног закона, а не оних злочиних и преступних дела, које предвиђају други, специјални кривични закони. Да се смисао овог зак. прописа што тачније уочи, потребно је обазрети се и на тежње, које су законодавца покротале при доношењу закона о ср. и гр. судовима. Тако, поред осталога, тежња је законодавца била да се истраживање тежих кривичних дела, оних чије суђење спада у искључиву надлежност државних судова, од дЈсадашњих истражних, полицијских власти приносе у надлежност ср. п град. судова. Тој тежњи је одговорено кад. је пом. §. ом. 10. проиисано да у надлежност среских и градских судова спадају истраго злочиних и преступних дела, а што је истовремено додало и „предвиђоних у части другој кривичног закона" разлог је не то, што се хтело, да се истрага таквих кривичних дела из других, специјалних закона изузме из њихове надлежности, већ то што су сва кривична дола. која су у тој, другој части Кривичнога Закона предвиђена или злочина или преступна, као и то, што Кривични Закон у својој трећој части продвиђа и иступна кривична дела, чије се извиђање и суђење желело да остави и на даље у надлежност полицијских и општинских властн. У осталом, где се то хтело, да се истрага иојодиних иреступних дела изузмЈ из надлежности ср. и град. судова, то се и изрично продвидело, као што је случај са преступним долима из закона о штампи, за чије су извиђањо и на даљо наддежне досадашње истражно власти по тим делима — првостепени судови. Горосоче, поводом које је се и овај сукоб о надложности појавио, су кривична дела из једног специјалног кривичног закона — о шумама — и, с обзиром на казну, којом су угрожена, као и на проиис чл. 90. зак. о шумама, она се имају третирати као преступна у тамо нзнотом случају, па со и надлежноот за истраживање преступних горосоча прома томе и, из разлога напрод изложених у пропису § 10. зак. ср. и град. судовима има признати овим судовима. Ј

оредњег раота, смеђ, бркова плавих, у оделу је белом. Депеша пмче.шика среза бе.шчког Вр. 1 1 486. Мидан Стефановић, осуђеник пожаревачког казпеног завода, чију одику изнооимо, иобегао је. Родом је из Крљева, среза орашког, округа омедеревоког, стар 23 год., отаса средњег, очију жућкаото - зедених, косе и бркова пдавих ; од

КРАЂА СТОКЕ

Драгољубу Бранковићу, из Теочина, .украдена је кобила стнра 4 године, длаке вране, без ровагаа. Акт начелника ор. љубићског Бр. 9090. Обраћа се пажња свима полицијским и општиноким властима па ову покрађу.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ

П О Т Е Р Е Милорад Миљковић, из Буровца, у срезу млавоком, покрао је разно одело Аганасију Мијатовићу, из Свилајинца, па побегао. Денеша начелника ореза реоавског Бр. 12270. Фракц Денеши, аустро-угарски војни бегунац, који је служио при јагодинској болници, извршио је крађу, и побегао. Он је

особених знакова има: на левој руци белегу од ране неправилна облика величине 25/1'5 за 17 о. превоја лакта страна спољна; белегу од иоеекотине крива линија величине 3 ом. за 7 о. изнад репа десне обрве; бедегу од носекотине црава линија, правца. кооог величине 2 ом. за 8 см. изнад репа десне обрве; и белегу од ране величине и облика нетпарца за 4 о. исиод седмог обртња и за 4 о. у лево у кичме. Деиеша Управе пожаревачког казненог завода Бр. Бр. 2566. Милан Ђорђевић, из В. Крчимира, који је радио на циглани Светозара Јовановића, у Љубићу, побегао је и однео Светозару 2 47 дип. Оп је стар 30 година, оредњег раота у лицу пун, очију буљастих. Акт пачелника среза љубићског Вр. 8 903. Препоручујс се полицијским и опгатинским властима, да за овим побеглим лицима учине најживљу потеру, и у олучају пропалаока стражарно их упуте властима које су потернице издале, с познвом на означене бројеве акта или деиегаа.

Т Р А Ж И С Е Борислав, оин Томе Радосављевића, из Бреотовика, ђак 2 разреда смедеревске гимназије, отумарао је незнано где. Он је отар 1 3 година, плав, омален, очију црних. Од одела имао је: панталоне од Фланела, ирслук од гаајка и бео гаегаир на глави. Деиеша наче.1 сгва округа омедереског Бр. 58 98.

МАНГУП СТОКА

На Рашци је нађен један мангуп ждребац, длаке мрко-доратаоте, стар 1—2 године' Депеша начелника ср. студеннчког Бр. 9292.

У општини шишавачкој, нађена је мангуп крава. Деиешаначелника ср. власотиначког Бр. 884 1.

КЊИЖЕВНИ ОГЛАС Књига : ПОУКЕ И ОБАВЕШТЕЊА дата је у штампу, и до краја месеца јула биће потпупо готова, да ће се првих дана авгуота већ разашиљати овима онима, који оу положили претпдату. Сви они, који желе да купе ову књигу, нека пошљу претплату до 2 5. јула ове године, јер ће доцније продајна цепа књиге бити већа, пошто је истој придодат и веома лепо уређен регистар — садржај.

21. јуна 1912. г. Београд

Димитрије С. Калајци!) окружни начелник у пензији „Његошева" бр. 71.

Штампа Краљ. Срп Државне Штампарије

Уредник Душан Ђ. Алимпиђ.