Policijski glasnik

БРОЈ 17.

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

СТРАИА 135.

— Према томе, кад је тужени изјавио, да је облигација лажна и да потпие на облигацији није шегов, онда је сходно наређењу из § 17 4. грађанског судоког поступка општински суд требао застати са извиђањем и пресуђењем грађанско парнице, како би со видело да лп овдо постоји које дело из главе четрнајесте кривпчног закопа, која говори о злочинствпма и преступљењима због лажних псправа, илп дело из тачке 3. § 353. кривичног закона. По § 353. кривичпог закона кажњава се но званичној дужиости као варалица онај, који би од собо издану обавезу (иоправу) са свмм или од чести порицао, а на суду би се са свим противно доказало. Како дакле може бити једно од тога двога, да је облигација лажна, илп да је изјава тужиочева неистшшта, н како ове кривицо по кривичном судском иоступку извиђају полпцијске власти или сроске судије, то општинскп суд т(>еба акта са оригиналном облигацијом да пошаље редовној иследној власти, како бп ова даље урадила што треба по закону Када се предмет кривпчни буде расправио, грађанска парница ће се наставити. к.

ОДЛУКЕ ДРЖАВНОГ САВЕТА, КАСАЦИОНОГ СУДА, И ВИШИХ ВЛАСТИ

За образовање избраног суда није потребан формални акт о сагласности интересованих лица за избрани суд по § 436. грађанског судског поступка, кадсе тиче деобе заједничког имања, па ма деобари и не били задругари? Старији брат је преставио, да му је отац умро пре пет месецп, и да се очево имање налази пред млађим братом, па је молио среског начелника, да позове млађег брата, те да изаберу избране судије, које ће им имање поделити на два дела. — Млађи брат је изјавио, да за сада не прпстаје на дообу, коју му брат тражи, са тога разлога, игго још није издао подушја свом оцу и споменик иодигао, а доцније ће пристати на деобу путем избраног суда, пошто право удела на заоставшем имању- очевом но оспорава своме брату. — Потражилац деобе остао је при тражењу састава

избраног суда за деобу и са своје .стране пзабрао судије. — Млађи брат накнадно је изјавио код среске власти на протоколу, да ранију изјаву мења у томе: што оада у опште не пристаје на деобу, коју му брат тражи, пошто су пре пеколчко година имаовину разделили тако, да сада сваки своју имаовппу држи, п да сада нема шта да се дели. С тога јс молио, да се потражплац деобе н избраиог суда упутп на парпицу, па да путем спора своје право на деобу докаже. Начелник сроски донео је но овоме предмету решење, да овде нома сагласности за састав избраног суда, какву тражи § 433., 435., и 436. грађанског судског поступка, па је молиоца одбио од тражења састава избраног суда, и упутио га иадложном гра^апском суду, да тамо своје право тражи, ако се успеху нада. — Решење среског начелпика одобрнло је окружно начелство, а за тим и Мипистар уиутрашњих дела, сматрајући, да се избрани суд не може' образовати, ношто се из акта видп, да не постоји онакав писмени акт о сагласностп на деобу имања, какав се тражи по § 436. грађанског судског поступка. Ничим пије био утврђен. задружни однос између ова два брата, а по § 436. грађанског судског поступка се тражи, да запптересовани, кад се на из'>ранп суд сложе у случајевима § 433. грађанског поступка, троба о томе да начине писмено, у коме ће тачно изложено бити, о чему ће нзбрани суд судити. п имена лица које ће судије бити, и да треба то писмено, начињоно у два прпмерка, да буде потврђено од стране полпциске власти. — Али Државни Савет по жалбп молиоца за састав нзбраног суда одлуком својом № 7705./12. поништио јо ожалбеио решењо Мпнистроно нашавпш да рад власти по овомо продмету пије на закопу основан са овпх разлога: — На протоколу код среске власги жалитељев брат је изјавио, и своју реч потписао: да му брат има удела у заоставшем пмању покојног им оца, и да му но оспорава право; још је изјавио, да ће пристати и на деобу, кад подигне споменик оцу и кад му изда подушје. Тако одређено признање садржи пуно сагласије за деобу имања среством избраног суда, и њиме су испуњене погодбе

^ 433., 435., 436., п 438. грађанског оудског поступка. Доцпије порицање његовог признања п прпстанка на деобу, као једпострапи одустанак, без икакве је правпо вредностп по § 437. грађапског судског поступка. Кад према томе постоји сагласност парннчара о деобн њиховог пмаља, и кад јо избранп суд по § 43 4. грађанског судског поотупка апоолутно надлежап за ту деобу, онда је погрешно ;калнлац одбпјон од тражења састава пзбраног суда и деобе и упућен на грађанску парницу за доказпвање свога права. л.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ ТРАЖЕ С Е Жпвојин сии Степана Дуканца из Јагњила, отумарао је од своје куће пезнано где. Стар је 22 године, средњег раста, по лицу има мросе, има падајућу болест, од одела носи гуњ и чакшире, на глави шубара, на ногама опанке и кајише. Депеша начелника среза јасеничког округа смедеревског Бр. 1613. Живана жена Љубисава Јовичића, из Паланке, отшила је од свога мужа незнано где. Стара 40 година, плава, по лпцу пегава од богиња, средњег отаса. Депсша начелнпка среза јасеничког окр. смедеревског Бр. 1624. Чедомир син Богдана Ж. ДевићаМилића нз Лозовика, отумарао је од своје куће иезнано гдс. Лица округла., црномањаст, очн црне, обрва смеђих, па посу има белегу од посекотпна, гуњ и чакшпре од црног сукпа, на главн плаву шајкачу. Депеша начелника с[>еза орашког Бр. 3250.

П О Т Е Р Е Дудвик-Дајош-Тот н Драгутин Житровић, зв, „Мајмунче" осуђе-