Policijski glasnik

БРОЈ 28.

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

СТРАНА 223.

на опгатински буџет, по којима је суму на издатке требало повећати. Ако је био случај, да би се услед повећаних кредита по иримедбама среског начелника прирез попео више од 50°/ 0 непосредне норезе, онда овде изложено мишљење о праву среског начелника, да захтева одлуку зборску о прирезу по његовом предлогу, бива неоспорније, јер сматрамо, ду променуте прописе закона о општинама треба тако разумети, да се процедура из члана 132. има применити не само кад општински одбор предложи да буџет буде са прирезом већим од 50°/ о непосредне порезе него и кад се толики прирез покаже потребан поводом примедаба надзорне власти на пројектовани буџет. Кад ово мишљење не би било тачно, онда би окружни одбор морао дефинитивно одобравати буџете општинске по члану 131. закона о општннама кад год одбор општински није предложио већи прирез од 50°/ о непосредне порезе, а не би био у могућности, да води рачуна о примедбама надзорне државне власти, које повлаче већи прирез од 50°/ о нити би могао да по таквом предмету чини предлог Министру Финансија по ћлану 132. еакона о општинама. — Не може се дакле рећи, да је срески начелник вршио какву злоупотребу у дужности кад је на свој начии тумачио закон у спорном конкрентном случају и тражио одлуку зборску о буџету, односно прирезу, сходно члану 132. закона о општинама. к.

СЈШКБЕНЕ ОБЈАВЕ

П О Т Е Р Е Из казненог завода у сремској Митровици 10. јула ове године, иобегао је осуђеник Лазар Константинови!., бивши општински чувар и пољак из Јарка, среза илочког у Славонији. Константиновић је био осуђен на једну годину затвора. Стар је 26 година, раста средњег, косе црне, образа дугуљастих, обрве и бркова плавих, без особитих знакова. — На случај проналаска известити Управу вароши Београда с позивом на њен број 19171. од 26. јула ове године.

Драгосдав Гаврнловнћ, зв. »Блазнавац«, војни бегунац, редов, коњаник, родом из Блазнаве (срез јасенички, округа крагујевачког) стар око 22 год., стаса средњег, крутуњав , снажан, црномањаст , округлих образа; и Божидар Дукић, келнер, родом из Д. Шаторње, (срез јасенички округа крагујевачког) стар око 20 година, висок, крупан, велике главе, црномањаст, по лицу пегав, — одговарају код начелника среза гружанског за разбојништво, а налазе се у бегству. Моле се све власти, да их потраже, и стражарно упуте начелнику среза гружанског с позивом на његов акт № 8316. од 22. јула ове године. Ноћу између 9. и 10. јула ове годиие пробијена је апсана ср. јадранског и из исте су побеглн притвореници и то: 1 . Михаило Фидиповић из Смешна Брда општ. јаребичке који је однео и оков на ногама; одговара за седам дела опасних крађа, и бегство из војске — рата, стар 2 4 год. плав, бркова густих кратких, од одела има опанке, чарапе, копоран и Фермен чојани од плаве чоје фино израђен, панталоне уске од шајка, на глави шубару, косе ретке по глави, за врагом има неке крастице; 2. Милутин-Бој овић-Бојић-Бој ин слуга воденичарски из Скеле ср. посавског округа ваљевског, црномуњаст, сувоњав, бркова густих; на ногама опанке, панталоне од шајка, копоран од сурог сукна, на глави шубару; одговара за опасну крађу; 3. Радосав Петровић-Јовановић, из Грнчара, бос у кошуљи и копорану од сукна, капа-шајкача, мали, сувоњан, у лицу плав, без бркова, одговара за опасну крађу; и, 4. Младен Рајић, из Грнчара, стар 18 год. омален, сувољав, без бркова, у лицу плав, црномањаст, од одела има копоран и кошуљу; бос је, на глави има шубару, одговара за опасну крађу. Депеша начелника среза јадранског Бр. 10032. и акт Управе вароши Беогруда № 18163. Ненознати крадљивад на дан 28. јула ушао је кроз прозор на стану г. Живојина Живановића чиновника Францус. Друштва, у улици Цетињској бр. 15., и из истог стана |

иокрао из једне шатуле разан накит и то: једне брилијатске мипђуше са по пет брилијаната висеће округле, један брилијантски прстен са пет брилијаната, један дијамантски прстен оа великим каменом; један златан ирстен са црвеним рубином; један сребрн прстен у виду бурме; једна шпрока златна бурмн са марком споља »К Ж <( а изнутра Живојин 28-1У-913; један златан ланац са кољеом; један мали женски отворен златан сат, са ланцем на руци и једна масивиа златна грпвна. Акт Управе града Београда Бр 19.689. Стеван Лукић, пз Горовича, окривљен је, да је 13. јула ове године извршио крађу новаца из касе 3. пољске болнице шумадиске дивизије калаузом, па нобегао. Стар је 23 године, омален, бркова већих смеђих, очију плавих, лица округла, брија се; носио се по војнички а имао је на ногама турске цокуле. На случај проналаска именованог стражарно спровести начелнику среза лепеничког с позивом на његов акт № 6432.

О Б Ј А В А Јован П. Ј. Урсу, из Савинца, ср. бољевачког окр. тимочког, којп је решењем овог начелства од 15. јуна ове године Бр: 4017 по чл. 9. зак. о јавној безбедности позван на предају, није се у остављеном му року предао, већ је продужио да самовласно живи и казнима дела чини. С тога је решењем овог начелства од данашњег дана Бр : 4882 на основу чл. 10. зак. о јавној безбедности оглашен ва хајдука и свакоме је од данас слободно убити га. По чл. 12. истог закона уцењен је са 500 динара, која ће се сума издати ономе ко га буде ухватно или убио, или га полицијској власти проказао. Лични опис Јованов налази се у објави начелства оштампаној у броју 136. Српских Новина од 23. јуна ове године. — Лични је опис овакав: стар је 28. година, косе црне, очију црних, бркова плавих и ретких; има малу плаву брадицу. Од одела имао је на себи: беле чакшире, црни копоран, а на глави шајкачу.