Policijski glasnik

СТРАНА 262.

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСПИК

БРОЈ 33.

летну ситну децу. Пресуда је донета по иступном делу, и њоме је тужилад задовољен у своме тражењу. — Пита се : коме се и на који начин треба ова пресуда саопштити? Одговор: Кривична као и грађанска пресуда може постати извршна тек кад се саопшти обема заинтересованим странама. Пошто је тужилац по овоме иступном делу умро, то пресуду треба саопштити ономе, ко преставља покојника или ко је носилац његових права и обавеза. Пошто је тужилац оставио малолетну децу, пресуду треба саоштити ономе, ко буде заступао ту децу.

Писар општински из села Румске актом од 28. августа ове године упутио је питање овакве садржине: Општински суд донео је пресуду на дан 30. маја прошле године по спору грађанске природе. Оптуженој страни пресуда је саопштена на дан 28. јуна прошле годене а тужилачкој страни 10 сепгембра прошле године. До сада ни једна страна није жалбу изјавила противу те пресуде. Пита се : да ли је ова пресуда извршна или не, и да ли би која страна могла жалбу изјављивати ? Одговор: Према закону о продужењу рокова плаћања по обавезама из грађанског, трговачког и меничног законика, не само да су продужени рокови плаћања, него су продужени и сви рокови, који су у вези са губитком права, као и рокови за жалбе и незадовољства, по грађанско — правним споровима и решењима административних власти, који би пали на дан 17' септембра 1912. и после тога. — Према томе, тужена страна изгубила је право на жалбу јер јој је рок за изјавл>ивање жалбе противу пресуде општинског суда протекао по § 16. грађанског судског поступка много раније него што је донешен закон о продужењу рокова но обавезама из грађанског трговачког и меничног законика. Али пресуда општинског суда још пије постала извршна, т. ј. још се не може за извршну огласити, јер тужилачка страна има право да изјави жалбу прогиву те пресуде првостепеном суду, пошто рок за изјављивање те жалбе предвиђен законом од осам дана још

није протекао према § 16. грађанског судског поступка у вези са наређењима из закона о продужењу рокова по обавезама из грађанског, трговачког и меничног законика.

Суд општине дубонске актом № 1177. од 26. августа ове године упутио је питање овакве садржине : Да ли следује интерес на менична и облигациона примања за време трајања мораторијума или не, т. ј. да ли општински суд може, после престанка мораторијума, по пресудама наплаћивати иптерес и за време трајања мораторијума ? Одговор: Према наређенима из закона о продужењу рокова плаћања по обавезама из граћанског, трговачког и меничног законика и према прописима из правилника за извршење овога закона, одложени су рокови плаћања, али дужна страна није ослобођена плаћања интереса на дотичне суме. Дакле од дужника се но истеку мораторијума има наплаћивати по иресудама судским уз главну суму дуга и уз друге досуде и интерес за времо трајања мораторијума, — разуме се, ако наплати интереса у опште има места. к.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ П О Т Е Р Е Раде Миковић, осуђеник пожаревачког казненог завода, чију слику износимо, побегао је.

смеђе, чело обично, очи жуте, од особених знакова има: брадавицу у величини кукурузног зрна на другом зглавку левог средњег прста, младеж величине просног зрна за 4 см. испод споја кључне кости на медијани. Депеша управе пожаревачког казненог завода Бр. 1993. Костаидин Јоцић, из Ошљама, изврпшо је покушај убиства и опасну крађу па затим побегао. Костандин је стар 50 — 55 година, раста малог, широких груди, пун у лицу, смеђ, просед. Акт начелника среза тимочког Бр. 356. Јанићије Стојановик, из Буровца, одговара за опасну крађу али се налази у бегству. Јанићије је стар 30 година, сув, косе црне проседе, бркова црних, носи браду у шпиц! Акт управе града Београда Бр. 22489. Матија Чокић, из Осјека у Хрватској, извршио је крађу па затим побегао. Матија је стар 18 година, раста средњег, очију плавих. Депеша начелства округа, подринског Бр. 9853. Светозар Асановић, Циганин из Ниша, који одговара за убиство своје жене побегао је испред спроводника. Светозар је стар 30 година, стаса средњег, лица црног, сувоњав. Акт начелства округа нишког Бр. 8990.

Родом је из Милочаја среза жичког, стар 18 година, стас мали, косе

Франд Вајс, који је био у служби Фабрике клавира браће Шпилга