Povrće i njegovo gajenje : posebni deo : pouke, uputstva i podaci za proizvodnju i opis 67 vrsti i mnogobrojnih sorti povrća : sa 97 slika u tekstu

"ШПАРГЛА 198

при основи грана има облик љуспица. Цветови: ситни, жуто зелени на дугачким петељкама. — Плод: округла првена бобица у величини грашковог зрна. — Семе: црно . троугласто; у 1 грам иде по 50 зрна, а 1 л. мери 800 грама. Моћ клијања траје 5 година, а ниче за 30 дана.

Гаји се за бербу младих, нежних и бледих изданака налик на снажне клице, које су сочне и укусне само док се налазе у земљи, пре него што избију на површину и угледају светлост. Код Шпарглине биљке ти су изданци нарочито меснати и сваког пролећа многобројни, те служе као прво и веома фино и укусно поврће, Млади изданци т. зв. „Шшпарглине шипке“ троше се барене Шрпаргле,

у сланој води и једу умачући нежнији крај у нарочит сос, или у смесу уља и сирћета са нешто соли.

У Запапној Европи гаји се шпаргла на огромном простору, јер се убраја у ред најважнијих поврћа, а код нас је њена култура још слабо позната. Међутим Шпарглу су трошили као поврће још стари Египћани и називали је „Криконалија“. — Стари Грци дали су истој биљци назив „Паспарогос“, кога су Римљани преиначили у „Аспарагус“. — На 200 година пре Христа описао је Като, како се гаји Аспарагус, Тај је исти начин без знатније измене задржан све до половине прошлог века, кад су париски градинари у Аржантељу учинили измене и дали правац модерном начину производње Шпаргле,

Код старих Римљана била је производња Шпаргле јако развијена, за тим код Арапа у Шпанији, чији су градинари сматрани као вештаци у тој култури. Доцније појављује се култура те биљке око Рајне, где су јој Германи дали назив „Шпаргел“ и оданде је тек раширена у остале крајеве Европе.

И ако култивисана Шпаргла код нас није опште познато поврће, ипак за то има приличан број љубитеља, који је јако цене и чија потреба, нашом несразмерно малом производњом, не може да се подмири. За то развитак производње Шпаргле има широког поља код нас, а тим више заслужује пажње, што је то једна од најкориснијих грана повртарства, јер не тражи навод-

Поврће 14