Povrće i njegovo gajenje : posebni deo : pouke, uputstva i podaci za proizvodnju i opis 67 vrsti i mnogobrojnih sorti povrća : sa 97 slika u tekstu

196 ШПАРГЛА

При берби интаргле, која се врши само рано изјутра, зађе се по редовима са корпом у левој руци, а широким ножем или нарочитим сечивом за тај посаоу десној и осмотри свака хумка. На многој приметиће се, како се површина уздиже или распада местимице под притиском изданка, који избија одоздо. На то место треба пажљиво раскопати земљу до корена, да се може шипка одсећи при

дну, без да се остали млади изданци повреде, који су тек у за четку и који ће дати бербу идућих дана. Пошто су најкрупније шипке одсечене, треба одмах земља поново да се навуче на хумку.

Ако на хумци нема споља никаквих знакова, онда се може мало површина да разгрне, да се види, има ли одраслих шипки способних за бербу.

Берба се обнавља сваког пролећа и траје обично до првих дана или најдаље до половине Јуна месеца, када се мора обуставити, да би могла биљка да расте и прикупи снагу за идућу годину.

По свршетку бербе, поступа се са шпарглењаком на два начина. Једни пођубре између редова, па одмах одгрћу биљке, извлачећи земљу преко ђубрета, а на јесен поново загрћу. На тај начин остаје биљка одгрнута преко лета, излаже се сунцу и ваздуху, што јој необично годи. Други опет налазе, да се пролетњим, односно летњим разгртањем штете и ломе млади изданци, који треба да се развију у стабла, за то они радије остављају биљке загрнуте све до јесени. Тек пред зиму износе ђубре између редова, одгрћу биљке и одсецају стабла, а преко зиме остављају шпарглу одгрнуту, јер не страда од хладноће. Загрћу поново, тек на пролеће, пре него што се биљке пробуде и потерају изданке.

И један и други начин има своје оправдане разлоге, али ве“ роватно је, да у крајевима, где је зима љута и дуга, боље је да се примени пролетње разгртање и јесење загртање, јер разгрнуте и прозебле биљке позније крећу с пролећа,

Идућих година шпарглењак даје потпуну бербу, која може

Изданци Шпаргле.