Povrće i njegovo gajenje : posebni deo : pouke, uputstva i podaci za proizvodnju i opis 67 vrsti i mnogobrojnih sorti povrća : sa 97 slika u tekstu

10

· БУНДЕВА ПЕЧЕНКА

Сисшђна тахшта ОРОСН. Синоними: Дулек, Лудаја, Бућа.

Племе: Бундеве. (Сиситпасеае). — Постојбина: Јужна Америка, Једногодишња _биљка. — Стабло: зељасто, пузаво, ТТ. зв. „врежа“; 5 израсте по 5—6 м. у љу-

жини, _ снабдевено је ракљастим вршикама, којима се квачи за успутне предмете. Чучавих сорти без дугачке вреже, међу бундевама нема. — Лишће: цело, срцасто, широко, израсло на усправним, дугачким и длебелим дршкама, које су шупље у

средини. — Цветови: жути, усамљени, са раздвојеним споловима. — Плод: у почетку зе-

лене боје, а кад се развије, добија споља праву боју сорте, белу, првену, жуту, мрку или загасито зелену. Плод је велик, обал и са шупљином у средини, у којој се налази семе са семенконошом. Између шупљине

се меснат слој Тт. 38. „месо“,

жуте боје. Дршке су обле, длеб-

ље од вреже и не одваљују се

од плода ни кад овај потпуно

Калифорнијска Печенка. сазре. — Семе је крупно, дугу-

љасто, спљоснасто, са дебелом

рожаном љуском; беле, жућкасте или руменкасте боје. Језгро семена садрж

много уља и укусно је за јело. У 1 грам иде по 3 зрна, а 1! л. мери око 300 грама. Моћ клијања траје 6 година, а ниче за 8 дана.

Бундева се гаји за добијање плодова, који се употребљавају искључиво у зрелом стању, махом за печење (отуд назив „Печенка“) или као додатак слатком тесту. Месо у Бундеве већином је брашњаво, ретко кад влакнасто, а сласт добија тек кад потпуно сазре, за то у недозрелом стању нема потрошње.

Пре открића Америке, Бундева није била позната у Евроли. Међутим американски урођеници гајили су је одавно на великом простору. У дивљем стању, биљка Бундеве није нигде нађена.

Као биљка топлог климата, Бундева успева код нас самоу топлом делу године; њен живот почиње, кад време отопли, при крају пролећа, а с јесени, кад време захладни, престаје да живи.