Privredne zgrade : ručna knjiga za privrednike i tehničare : sa 500 slika u tekstu
288
3,2 па т. ј. 8,7 m? na и више. На малим кланицама праве се Болије од 2—5 m.
Под у ћелијама треба да је врло брижљиво израђен и од што боље печених плочица, са падом ка олуку, који се налази у ходнику. Ширина ходника између ћелија износи обично 2,0 m.
Дуварови ћелија обично се праве од округлих гвоздених ши-
пака, пречника 12 шт, а на размаку 45 тип од средине. до средине шипке. Но, да се оне не би лако савиле, потребно је спојити их на сваких 0,50 профилованим или округлим гвожђем. Оваке ћелије препоручују се много више но оне израђене са мрежом од жица или рупчасто избушеног лима, јер се даје много лакше чистити. Све гвоздене делове, да не би рђали, треба премазати масном или емаљ бојом. За таваницу ћелија употребљава се мрежа од жица се крупним рупама.
Осветлење може бити са стране, кров проворе у обимним видовима, или одовго, кров таваницу. Последње је нама боље, јер се хладњача равномерније осветли на овај начин, пошто ни ћелије, а ни месо у њима, не заклањају светлост. Површина отвора за светлост у таваници наспрам површине хладњаче треба да се односи као 1:10 до 1:9. По себи се разуме, да је потребна добра изолација, која се најбоље постиже слојем мирног ваздуха између стаклених површина, и то, поред стакла које образује кров, потребно је још три хоризанталне стаклене површине.
Да би се чистоћа одржавала што боље, потребно је масивне обимне зидове хладњаче обложити глазираним или метлахерским плочицама на висину колико су високе ћелије, дакле, једно 2,50 т. Из„над тога може доћи вид од опека отворене боје са истињеним спојницама, или ту површину омалтерисати кречним малтером и окречити. Величина хладњаче може се на овај начин одредити: Ако се узме да је за сваког становника потребно преко године 70 Ко меса, и ако се стока коље два пута у недељи, то се за 52 недеље у години
добија ва сваког становника и сваки дан клања Ен 0,7 Ко / ~
меса. Пошто у хладњачи може да остане један део меса од прошлог клања, и кад се од идућег клања унесе све месо у хладњачу, онда да је толико велика, да у њу може да стане 1,5 пута меса толико даје једно клање, дакле 1,5 х 0,7 = -1,0 Ко ва сваког становника.
Како на 1 грз основе хладњаче може да виси 120 Ко меса, то на
1 сваког становника долави -190 7 ~ 0,0082 та“ површине хладњаче.
УП Конетрукција кланичних зграда.
Као што је напоменуто, кланица ва крупну и ситну стоку, као и простор у коме се веша свињско месо, треба да су васведени, или треба да је кров иврађен од дрвеног цемента, како би у овим просторијама зими било што топлије а лети, опет, што хладније. Напротив у простору ва шурење свиња и испирање роба добро је употребити
пи Ри
љиљана