Prosvetni glasnik

0 С Н 0'В Н Е ПГ К 0 Л Е У ВНЕЖЕВИНИ СРБ И ЈИ

265

учитељ вежбаонице радио је сва четири разреда. Но њему су помагали ђаци учитељске школе.* По спреми београдски учитељи разликују се врло јако. Има их :

Из ФилоеоФије (у Дебрецину)

1

права

1

9

II год. ФилосоФије

1

I год. ФилосоФије

1

У>

Учитељ. школе у Србији

2

??

Учитељ. школе у Аусгрији

3

Вогословије

4

Гимназије

4

Земљоделске школе

1

V

Више женске школе

1

Женске школе у Вршцу

1

Свега

20

Према положају, који у служби заузимају, има их :

У

I

класи

5

V

II

??

2

>:

III

Ј?

0

V

IV

V

1

У)

V

V

1

VI

V

4

V

"VIII

п

2

V

IX

»

1

V

X

V

2

Свега

20

По закону о уређењу основних школа (§ 17) у I класи може бити само 10 учитеља. Половина, дакле, свију учитеља I клаее Енежевине Србије находи се у пресгоници. То су стари, но још добри учитељи, који су сав свој век провели учећи децу. Међу њима нема ни једнога, који је мање од 30 година провео у служби учитељској. Већина је ближе пуној пензији (35. години службе) но што је тридесетој години. На крају ове године. један је пензиониран с пуном пензијом, пошто је ислужио пуних 35 година. При свеи том да није овог учитеља издала снага, по доскорашњем раду његовоме, он би могао још користити школи. Од овогодишњих г. г. изасланика оцењени су :

Одлично 8 Врло добро 5 Добро 5 Олабо 2 Свега 20 Без мало скоро половина учитеља омењена је одлично. Овако лепа сразмера у оценама тешко ће се још где наћи. Треба нам овде поменути, да су четири г. г. изасланика походили ове школе, и оцене све четворице испале су овако повољно за учитеље београдских мутких школа. У свима мушким таколама било је уписано 1222, а разреде свртило је 1101 ћак. Ксаико ј* 1 у којој школи на по се било, види се и.; статистичке таблице на крају. У IV (последњем) разреду било је уписано 208, а исти разред свршило је 186 ћака. Ако се овај број упореди с бројем уписаних ђака, сразмера ова неће нас задовољити, јер од 100 уписаних ђака само 15 сврше школу, толико их је дакле, који као добро писмени изаћу исиод школскога слемена. У интересу је родитеља, стараоца и свију пријатеља нашег културног живота, да живо настану, те да деца не изилазе из школе пре, док не свршг бар целу основну школу. Ако нас не може задовољити број ђака, који гаколу потпунце еврше, можемо бити задовољни с бројем који дотичне разреде свргае. Од свију уписаних ђака само је 121 оставило школу у течају године. Од 100 унисаних ћака 9,д остави школу у течају школске године, а овб ,је тако повољан резултат, какав ћемо ретко код које друге школе у нашој отацбини наћи. Нема сумње да су и оиште прилике, које напред поменусмо овде боље, но ма где на другом месту, али с друге стране и од увиђавности родитеља, стараоца и од оданости учитеља послу своме, зависи овакав резултат. Највише је осгавило школу у течају године у школи гарошкој, (70 ђака) а најмање у јалијској (12 ђака). 2. ТКенске ЈПКОИЕ До скора је преетоница имала вигае женеких шкода но мушких. Тек кад је ове године отворена вежбаоница за ђаке Учитељске школе, изравнао се број

* За идућу школску годину ностаиљени су и за вежбаоницу два учитеља, један за I и II, а други за Ш и IV разред.