Prosvetni glasnik

266 ОСНОВНЕ ШКОЛЕ У КНЕЖЕВИНИ СРБИЈИ

мугаких и женских школа. У овој години било је 8 женских школа.* Женске школе размештене су као и мушке по појединим одељцима вароши. У сваком одељку вароши била је но једна школа, само на Врачару биле су две (једна на источном , друга на занадном Врачару) и на Дорћолу две (једна на Дорћолу а друга ниже доле, на Јалији). Све женске школе биле су са по четири разреда. Код Саборне цркве, на Теразијама и у I р. на Јалији, радила је по једна учитељка у сваком разреду, иначе у свима осталим школама радила је једна учитељка у два разреда; обично у I и II или у III и IV р. Само на Јалији радила је једна учитељка у три разреда и то у II III и IV разреду. У свима женским школама раде 20 учитељака, и то : Код Саборне Цркве 4 На Теразијама 4 У Савамали 2 На Врачару Источном 2 » „ Вападном 2 У Палилули 2 На Дорћолу 2 На Јалији (Дорћол) 2 Свега 20 учитељака У по једном разреду радило је 9, у но два 10, а у три разреда 1 учитељка. По спреми било је: Из Више Женске школе 12 „ Гимназије у Кијеву 1 „ Основ. Школе 6 „ Из V р. Гимназије 1 Свега 20 Према положају, који су заузимале у служби било је: У III класи 1 „ IV „ 2 „ "V 1 * VI 2 „ VII .. 1

„ VIII класи » IX „ » X „ Привремена

3 6 3 1

Свега 20 Од овогодишњих г. г. изасланика оцењене су: Одлично 4 Врло добро 7 Добро 6 Прилично 1 Слабо 2 Свега 20 Оцене учитељака сразмерно су задовољавајуће. Четвртина од целог броја оцењена је одлично , а трећина врло добро. У свима женским школама било је уписано 1006, а разреде је свршило 865 девојчица. У најстаријем (IV) разреду било је уписано 148, а разред свршило 128 ученица. Колико је у којој школи било уписано, а колико је школу свршило, види се из статистичке таблице. Ако упоредимо број девојчица које из школе (IV разреда) излазе, са бројем мушкараца, видећемо да девојчице више напуштају школу но мушкарци. Од 100 мушкараца уписаних у I разред, 15 свргаава IV разред, а од 100 унисаних девојчица у I разред 11,7 свршава IV разред, дакле 2,з 0/ <> мање но мугакараца. Исто таква и још неповољнија по женске школе биће сразмера између уписаних и разреде свршених ученица. Од целог броја уписаних у течају године изагало је из школе 141 девојчица; декле од 100 уписаних у течају године њих 14 оставе гаколу , док од 100 уписаних мушкараца само 9,9 школу остави. Већи део девојчица оставио је школу или из дуготрајне болести или због тога , што су им се родитељи преселили, било да су са свим отишли из Београда или из једног краја у други, па у сред године, у сред школскога рада, извадили дете из школе, а нису похитали, да га из новога стана за времена поново у школу упигау.

Идуће школоке године биће опет више женоких шкода ио мушких , јер је скоро отворена у Миниетарокој улици нова женска школа с четири разреда, која ће бити уједно и вежбаоница за ученице Више женоке школе. И тако биће у идућој гоини 9 женских школа.