Prosvetni glasnik

2

ЗАПИСНИК ГЛАВНОГ ПГОСВЕТНОГ САВЕТА

УНАПРЕЂЕЊА НАСТАВНИК.А ОСНОВНИХ 1Ш^О.ЛА Дктом Г. МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ И ЦРКВЕНИХ П0С./10ВА ОД 2д. ДЕКЕМБРА ПР. ГОД. УНАПРЕТБЕН ЈЕ !

Танасије Урошевик, привремени учитељ десете клаее I и II разреда основне школе у Велико Дренови,

за учитеља десете класе исте школе, 1 јануара о.

ПРЕМЕШТАЈИ НАСТАВНИКА ОСНОВНИХ Ш^ОЛА

у^КТОМ Г. МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ И ДРКВЕНИХ ОВИ НАСТАВНИЦИ У Београду : ЈОКСИМ Марковић, учитељ шесте класе I разреда мушке основне школе код Оаборне Цркве у III разред мушке школе на Теразијама, 3. јануара о. г Марија Рерихова, учитељка осме класе III разреда мушке школе теразијске у I разред мушке школе код Саборне Цркве, 3. јануара о. г. У смедеревском округу : Катарина Богданови^ка, учитељка шесте класе Ш и IV разреда основне женске школе смедеревске у IV разред исте школе, 3. јануара о. г.

ПОСсЛОВА ПРЕМЕШТЕНИ СУ СА СтЛУЖБОМ ОСНОВНИХ ШКОтЛА Томанија АнтОНОВикка, учитељка осме класе II разреда женске Ооновне школе смедеревске, у III разред исте школе, 3. јануара о. г. Катарина Ристићева, учитељка девете класе I разрода I одељења женске 0( новне школе смедеревске, у II разред исте школе, 3. јануара о, г. Марија Балаицки, учитељка четврте класе I разреда II одељења женске основне школе смедеревске, у I разред исте школе, 3. јануара о. г.

ЗАПИСНИК ГЛАВНОГ XXX ОАОТАНАЕ 11. декембра 1880. год. У Београду Били су: Предоедвик др Ј. Панчић, потиредоедник Ј. Пецић; редовни члановв : Ст. Марковић, П. Срећковић, Арх. Н. Дучвћ, Арх. Нестор, др, Л. Докић, др. Ј. Валента, М. Миловуа и др. В. Бакић; ванредаи чланови: Св. Вуловић, Д. Плајел, Св, Милосављевић, Љ. Ковачевић и Ј. Југовић. I Председник отвара састанак и иозива дедонођу, да прочита заиисник од пропмог састанка. Привремени деловођа др. В. Бакић, чита записник од XXIX састанка, и Савет га, после неки примедаба, одобрава. II Председник саонштава акт г. министра просвете од 4. ов. мес. ПБр. 6578 који овако гласи : „Актом својим од 3. Јуна ове год. ПБр. 3., а по одлуци која је донесена на састанку саветском од 30

ПРОСВЕТНОГ САВЕТА Маја Главни просветни Савет је приликом питааа о прештампавању неких школских књига изрекао одлуку: „да се за сад не може упуштати у прегледање школских књига за то што држи да треба пре свега тачно одредити шта би имало да уђу у коју кн .игу : — да је неопходна потреба, да се за сваки предмет који се у школи предаје одреди програм којим би се прецизно определиле границе свакога нредмета и којега би се писци имали придржавати при писању школских књига; и да главни просветни Савет не може школске књиге прегледати и оцеаивати док се не израде програми за све предмете; а дотле да се школске книге арегледају ма начин који је до еад ирактикован а да се штшаа само онолико иримерака колико би иодмирило иотребу једне године."' С овим мислима Главнога просветнога Савета и ја сам у главноме потпуно сагласан; само налазим да се у познијем свом раду, кад је решавао о предметима ове врсте, Главни просветни Савет није држао нити последњега дела те своје одлуке нити је узео на ум потребне прелазне мере, којима се старо стање