Prosvetni glasnik

55

ПРОСВЕТНИ глдсник

ИЗЈХАЗИ ДВЛ П7Т сваког месеца у свескама од 3 и више габака. Цена је : за Србију 12 дин., а за Црну Гору, Бугарску, Босну, Хердеговину, Аустро-Угарску, Румунију и Турску 15 динара на годину.

нретилата се шаље управи држанне штимнариј е, а рукописи уредништву.

XI свеска

у београду 15. јуна 1883.

година IV

УНАЗ ЊЕГОВОГ ВЕУ1ИЧАНСТВА

Његово Величанство, Краљ, благоволео је, на аредлог министра аросвете и црквених аослова, Уиазом Својим од 31. Маја о. г., иоставити: Јереја Јована МарковиИа, свештеника крагујевачког, за члана друге класе конзисторије еиархије београдске.

"V РЛИ Димитрије ПоаовиК, учител. 11-ог разреда Н-ог одељења основне шкоде у Крушевду, нреминуо је 17. Маја о. г., после дугог боловања.

^^.ОХХКСО министра просвете и цр^вених пос^дова

Директорнма виших гимназија и реалака Често се дешава да неки ученицн који се уче на страни н пр. у Аустро-Угарској, прелазе овамо к нама у Србију, нароччто ради полагања исиита зрелости. Неки од њих долазе по свршеном седмом а други по свршеном осмом разреду гимназије. Једни се јављају за реадку, а други опет за гимназију. Директор београдске гимназије, који најчешће с њима има посла, модио ме је за упутство, како да поступи с таким ученицима и како ће се њихова спрема оцењивати према нашим законима шкодским. По саслушању мишљења и савета београдске гимназије о овом тако важном питању за управнике шкодске, пронисујем за све више гимназије и реадке ову наредбу о томе : 1. Сви ученици којидонесу уредне сведоџбе да су на страни најмање са добрим усаехом осми разред

гиммазије свршили, могу се примити на исиит зрелости без сваког другог испита; 2. Ученицп пак који иокажу сведоџбе да су на странп свршили с добрим нааретком само седам гимназијских разреда, морају најпре положити годишњп испит из свију предмета прописаних за седми разред наших гимназија или реалака, и ако га добро ноложе, пустпће се на пспит зрелости. Према томе ћете у напредак решавати те ствари вазда у договору са саветом гимназије (реалке). ПБр. 4Ш. 28. Маја 1о83 год. Београд. Министар просвете и црквеннх послова, рг. Ј ^оваковић, с . р.