Prosvetni glasnik

472

белешке 0 просвети и школама и просветни добротвори

БЕ^ЕШЈ^Е О ПРОСВЕТИ И ШЈ^ОхЛАМА

I Женска учитељска школа У прошлој (X) свесци ,11росветног Гласиика," на стр. Н91. штампан је предлог наставног одбора Гдавног Просветног Савета о завођењу нарочите школеза образовање учитељака за потребу основннх школа. Тај предлог наставног одбора, који .је усвојен од стране Савета, прихваћен је одмах и од стране г. министра просвете, те је паређепо да се образује једна комисија, којој је та ствар на рад достављена с овим писмом г. министра: „Госиодине, Главни Просветни Савет предложио ми је, да би корисно било по напредак женских основних школа, ако би се установила нарочита учитељска школа за женскиње, како би и учитељке добијаде онакву спрему као што је имају учитељи. који сврше учитељску школу у Београду или у Нишу. На овај нредлог Гдавног Просветног Савета могао бих нристатн. кад би се ствар тако удесила, да се од садашае Више Женске Школе начини као нижа гимназија са четири разреда, у неколико придагођена потребама женског образовања, које се у нашем стању осећају. Та нижа гимназија да буде приправни ступањ за учитељску женску шкоду и завод за женско образовање у исти мах. Пз те би се ниже женске гимназије имало стунати у учитељску женску шкоду, која би имада трајати две године и у коју би се примаде оне које се жеде спремати за учитељско место Одредио сам вас за члана комисије, која ће у тим идеама начинити скицу наставнога плана како пиже женске гпмназије тако и женске учитељске школе. у коју би се имале примати и ученице из нижих гимна-

зија. Овакав план раздиковао бисеод нданапокоме је уређена Учитељска Школа за учитеље, самоједном годином. У толико се пак мора водити рачун од обзира које ваља иматп на уму. За председника те комисије назначио сам Вас, Господине, а за чланове те комиспје директора београдске гимназије и управитељку Више женске шкодеВи ћете изволети позвати чланове на састанак, а по свршеном посду ноднети ми извештај заједно с наставним плановима и за нижу женску гимназију и за женску учитељску школу. ПБр. 4025. 24. Маја 1883. год. у Београду. Мшшстлг ПРОСВЕТЕ И ЦРКВЕНИХ ПОСЛОВА, Јл\ ј ^ОВАКОВИЋ," с. р.

За чланове те комисије одређени су г.г. Стеван Д. ПоаовиК, реФеренат за основну наставу, Ћура Козарац, директор гимназије београдске и г-ђа Катарина Миловукова, управитељка више женске школе. II Кандидаг за нроФесорскн испит Г. Ђорђе АнђелковиК, супленат ниже гимназије крушевачке, изјавио је г. министру иросвете и црквених послова да жеди подагати проФесорски испит из: Физике, механике, космогра®ије, немачког и ®ранцуског језика. За исгштивање овога кандидата одређени су : г.г. Јов. БошковиК, Љуб. КлериЛ, Настас ПетровиИ и Милан АндоновиЛ, проФесори Велшсе Шкоде и Летар Живковић, проФесор реадке, који ће у овом случију замењивати г. К■ АлковиЛа , проФесора Велике Шкоде. На исниту председава г. Јован Бошковић.

ПРОСВЕТНИ I Општина Велико-Ааолска, у пожаревачком округу, поклонила је својој школи, коју састављају две општине : велико-даодска и мало-лаодска звоно (од 76 Кг. тежине) у вредности 288 динара, с овом изјавом: „Ово звоно поклања општина вел.-лаолска својој школи при влади Краља Милана I, а за време нредседника Радована Ж. БранковиКа, 1882. године*. Општини вел.-даолској и њеиом председнику Гадовану изјављује се овим иутем усрдна захвалност на овом лепом заузимању око своје школе. II Г. Јован М. ЖујовиК, проФесор Велике Шкоде, придиком ирегдеда крша Горачког, иоходио .је школу борачку и том приликом ириложио 20 динара да се раздаду сиромашним ученицима.

ДОБРОТВОРИ Г. Жујовићу изјављује се на овом нокдону усрдна захвалност. III Г. Милан Ф. СтаниК, трговац у Ужицу, приложио је 1)0 дипара у фонд сиромашних ученика и ученица ужичке реалке, — а г. Алекса ПоаовиК, трговац у истом месту, ноклоиио је 12 динара за 20 сиромашних ученика да се употреби приликом „мајалоса." Г.Г. Станићу и Поиовићу изјављује се усрдна захвалност на учињеним ноклонима. IV Г. Ланта Дробпак, начелпих округа пирогског, прилпком бављења свога у школи Темској, где је. сам иропитивао ученике, иоклонио је школској књижници 6 ком. „Ратника", „Хришћански Весник" за 1879. и (3 ком. „Маркове Сабље" на дар добрим ученицима. Г. Дробњаку изјављује се усрдна захвалност на овом покдону.

ИзДАЊЕ п штамна краљевско-српске државпе штамнарије.

Одговорни уредпик Стеваи Д. Поповић.