Prosvetni glasnik

ЗАНИСНИК ГЛАВНОГ ПРОСВЕТНОГ САВЕТА

бидо рећи „спољни опис тела човечијег," но „општи поглед на човечије тело", а с обзиром на то што су деца у II разреду мала за разумевање тог предмета, мишљења је да би боље било да се учење тог предмета подели на III и IV разред, ма се што год од материјала и скратило. Усвајајући у свему иримедбе Пецићеве Просветни је Савет одлучио Да др. Л. СтевановиК распореди сав материјал за познавање човека на два разреда и то III и IV раз., место што је иредложено за II , III и IV разред. Ј. ПеииК мисли да је много узето за земљопис у II. разреду. Нарочито сумња да се деци могу тумачити у том добу природни појави, а налази да у Земљопису и није место тумачењу природних нојава. Услед тога 1е одлучено: Да се из Земљописа за II разред изостави „тумачење природних појава." Код наставних предмета за III разред по примедби председника Д. Нешића одлучено је : Да се изостави познавање старих мера, пошто се тиме деца само збуњују, но нека уче само нове мере. За Српскн језик у IV разреду , но предлогу министра аросвеге и црквених аослова одлучено је: Да се у том разреду уче „граматички основи", а све остало што више идеу специјално изучавање Српскога језика да изостане. По нредлогу арх. ДучиКа Просветни је Савет одлучио : Да се у Српској историји у IV. разреду каже само „о жунанима" место „о зетским жунанима", јертреба упознати ученике и са жупанима рашким, а не ограничити их само на зетске жупане. Ј. ПециК налази да је сувише млого материјала узето из јесгаственице за IV. разред ; да се толики материјал не може обрадити, ннти могу учитељи унознати децу с оним свима животињама, биљкама иминералима који се тамо помињу. Усљед тога је Просветни Савет решио : Да се материјал за јестаственицу скрати, да се оно што је одређено за II. и III. разред подели на II., III. и IV. разред. То да изврши Петар Никетић. Пошто је пољска нривреда стручан наставни предмет то је одлучено : Да се она не учн у нижој основној школи. С тога што се пнсање учн не само у краснопису но и у Српском језику и иначе кад се ученнцима дају задаци, одлучено је :

655

Да се број часова за красноннс у III. и IV. разреду смањи са по 1 часом, да остане у III. разреду 1 и у IV. разреду по 1 час недељно. С тим је усвојен наставни програм и распоред наставних предмета за мушке основне нижешколе (види прилог под А.) и За тим се прешло на распоред часова за женске осиовне школе. Министар номиње да бн требало наћц пута и пачина да се женскоме раду дода бар још но један час у жепским основним школама, пошто је тај предмет за девојчдце од великога значаја. Усљед тога Просветнн је Савет одлучио: Да се у II., III. и IV. разр. одузме одјестасгвенице по 1 час недељно н да се дода женскоме раду. Још је краснодасу у III. разр. одузет 1 сатнедељно. У осталом нримљем је иаставни нлаи и распоред часова за наже основне женске шиоле (види прилог нод Б.) Прилог А. Б. НАСТАВШ1 ИЛАН ЗА ЧЕТИРИРАЗРЕДНУ ОСВОВНУ ШКОЛУ СА ЧЕТИРИ

За ти је оддучено : Да ирема усвојекии васгав. плааовдма министарство просвете и цркв. послова изради еиецијалне нланове за иодељене основне пгколе, у којима раднједан учитељ у два, трн илн четкрн разредаСа овим је сасганак »авључеи.

НАСТАВНЖКА

>-з О 0. Л

НАСГАВНИ ПРВДЗШИ

ЗА МУШКЕ ШКОЛЕ

ЗА ЖЕНСКЕ ШКОЛЕ

I

II

III

I

11

Ш|1У

1

Наула хришћанска • - •

3

3

-2

2

3

3

2

2

2

Српски језик

10

8

6

5

10

8

6

5

3

Словвнски језик • - -

2

1

4

Рачун - - •

4

4

4

4

4

4

4

5

Историја српока, ....

д

3

2

3

6

Земљопис

—■

3

2

3

3

2

2

7

Познававве човека - • •

1

1

—.

1

1

1

8

Јвстаственица - • •

2

2

2

1

1

1

9

Краснолис- • ......

1

1

1

1

10

Цртање

2

2

2

2

2

2

2

2

11

Певање

2

2

2

2

2

2

2

12

Гимнастика ..... .

2

2

2

2

2

2

2

2

13

Жднскн рад ... • ,

2

4

5

5

Свега ....

26

28

28

30

30

30