Prosvetni glasnik

&10

9. Ја сам одређен био, да прегдедам и пожаревачку полугимиазију, али пошто је испит из јестаственице и природних наука свршен још у Жају, а наставних ових наука је на осуству због полагања проФесорског испита, то сам се ограничио на преглед књижнице, збирака, инвентара и т. д. и

нашао сам све у најбољем реду. Оа збиркама и књигама ова је школа понајбоље снабдевена. 13. Јула 1883. год. Београд. Дн. јЛазар у>. Докић.

ГОДИШЊИ ИЗВЕШТАЈИ ДИРЕКТОРА СРЕДЊИХ ШКОЛА

х ШАБАЧКЕ НИЖЕ ГИМНАЗИЈЕ Госаодину министру иросвеге и цркв. посдова Према распису господина министра просвете од 17. Маја 1880. год. ПБр. 2273. част ми је поднети господину министру извештај о школском раду у шабачкој нижој гимназији за школску 1882 - 3 годину. Ови предмети предавани су по наставном плану и по прописаним програмима од 25. Јануара 1882. године ПБр. 412. Предмети су по разредима свршени и предавани по ручним књигама: 1. Наука хришКанска. У I разреду свршен је предмет овај 2. Жарта, у II разреду до 25. Фебруара, у III разреду до 30. Жарта, у IV разреду до 30. Априла; у свима разредима предавано но старим штампаним књигама. 2. Срискп језик. Овај предмет свршен је у I II и III разреду у првој половини месеца Жаја, а у IV разреду крајем Априла месеца; у свима разредима предавано по 0. Новаковићу. 3. Немачки језик. У сва четир разреда рађено до исгшта по Траут-у. 4:. Земљоиис. У I разреду свршен је ова.ј предмет при крају месеца Жаја, а рађено по Вл. Еарићу, у II разреду свршен при крају месеца Жарта, рађено по Вл. Карићу, у III разреду свршен при крају месеца Жаја, а предавано по Клун-у све до изласка Карићевог земљописа, у IV разреду свршен при крају месеца Жаја и то: Азија предавана по Клун-у, а све остало по Карићу; космогра®ски део по Фламарион-у. Жапе су унотребљаване: Киперт-ове Физичке и политичке и Оидов-љеве политичке.

5. Сриска историја. У III и IV разреду свршена до 15. Жаја, а предавано по предметима које су наставници спремили за своју употребу. 6. Познавиње човека. У I разреду, предавано до испита по Ж. СЕетровићу. 7. Ботаника. У II разреду, предавано доиснита; за анализовање узета је Флора околине Београда од Ј. Панчића, а Фамилије су учили на живим биљкама и из хербариума. 8. Зоологија. У III разреду, предавано до испита, наставник је најпре узео познавање човека , а после је предавао о кичмењацима, остале типове животињске наставник је диктирао у 7 табака. 9. Физика. У III разреду, нредавање свршено пред испит, рађено по Ж. Петровићу; о светлости и топлоти диктирано у 5 табака. 10. Минералогија. У IV разреду, предавање свршено пред испит, рађено по Покорни-овој минералогији од Ј. Пецића. Практично испитивање минерала радили су ученици у лабораторији по упутству за квалитативне анализе неорганских тела од 0. Лозанића. 11. Хемија. У IV разреду, предавање свршено пред испит, рађено но 0. Лозанићу у колико је прописано у програму. За Јестаственицу служила су учила : Фидлерове слике из анатомије човека, костур лобање и удова, хербариум, пуњене тице и сисари из школског кабинета, препарисани шпиритусни пренарати нижих животиња, већином из збирке наставника тих наука. За изучавање биљака инсеката и молуска, извоћени су ученици III разреда четвртком, а ученици II разреда суботом но подне у месецу Априлу и Жају.