Prosvetni glasnik

806

ЗАПИСНИК ГЈАВНОГ ПРОСВЕТНОГ САВЕТА

Чд. 8. Који ученик без довољног оправдања изостане од шкоде оног дана иди оног часа кад се ради нисмени задатак у шкоди, осуђује се на затвор у сдободно време и тада у затвору има израдити нов задатак који му одреди дотични наставник у договору е разредним старешином. У поновљеним случајима неоправданих изоетанака од часова писмених задатака предузимљу се, на преддог разредног старешине. јаче мере против таког ученика од стране наставничког савета.

Прелазно наређење Ова правида сгупају одмах у живот и њима се укида распие од 19. Декембра 1866. г. Бр. 3712. (в. шкодски Зборник стр. 131. и 132.) КПВр. 11 187 21. Августа 1883. год. у Веограду. Заступник министра просвете и дрквених послова, министар правде, јр. Ј1 анте,лић , с. р.

Записник Главног Просветног Савета

САСТАНАК СХС 30. Сеатембра 1883. у Београду Били су : потпредседник Ј. Пецић, редовни чланови: Др. В. Бакић, Др. Л. Стевановић ; ванредни чланови : Ковачевић, Јов. Ђорђевић , протосинђел Никанор, Драг. Плајел и Бор. Тодоровић. Од нарочито позваних били су: Јевр. Илић, синђел Фирмилијан и Мих. Ђуровић. Записник води секретар мин. Жив. П. Симић.

Прочитан је и потписан записник 188. састанка. 1 II Прочитано је писмо министра иросвете и црквених аослова којим спроводи Савету програме из ХришКанске науке у средњим школама, који су у нарочитој комисији поправљени по примедбама Гдавнога Просветнога Савета и писмо његовог Високопреосвештенства митроподита, којим те програме спроводи министру. За тим је Јеврем ИлиИ, као известилац нарочите комисије, читао и објашњавао програме за поједине разреде , и пошто су и у појединостима претресени, Гдавни Просветни Савет усвојио је израђене програме с мадим исправкама у II и III разреду.

С тим је састанак закључеи.

САСТАНАК СХС1 5. Октобра 1883. у Београду. Внли су: потпредседнкк Ј. Пецић; реФеренат за основну наставу Ст. Д. Поповић ; редовни члановп: Д>уб. Клерић, архимандрнт Н. Дучић, Др. В. Бакић, Драг. К. Јовановић, Др. Д. Стевановић ; ванредни чланови: Мих. Валтровић, Д>уб. Ковачевић, Јов. Ђорђевић, протосинђел Никанор, Ђ. Козарац, Драгутин Плајел, Бор. Тодоровић п П. Ннкетић. Записник води секретар иин. Жив. П. Симић. I Прочитан је записник 189. састанка. Примљен је и потписан. II Прочитано је писмо министра аросвете и црквених иослова од 7. Октобра ПБр. 10467. којпм спроводи дело г. Стојана Новакови&а „Граматика старога словенског језика " с питањем може ли се то дедо усвојити за шкодску потребу у гимназијама, и кодики хонорар да се да писду за њега. Из раздога што је писац овога дела уопште познат и признат као стручни зналац закона српскога и старога словенског језика и одличан радник за школу на томе пољу , Главни Просветни Савет оддучио је: Да се ово дело и не даје на реФерисање, него да се одмах усвоји за школску књигу. — Хонорар да се да писцу по сто динара од штампана табака. III Драгољуб ЈовановиК реФерује, у име дисциплинског одбора, о кривици Васидија Бандовића учитеља.