Prosvetni glasnik

844

РАСПИС МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ И ЦРКВЕНИХ ПОСЛОВА

"V јр .л_ ш;

Панта БојиновиК, учигељ школе камепичке, округа шабачког, премииуо је 0. Октобра о. г.

Павле ШуваковиК, учитељ 1Ј разреда доње шкоде у Смедереву, преминуо је 2. Новембра о. г.

^^схтксс МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ И ЦРЦВЕНИХ ПОС^ЛОВА

Свима начелствима и управи вароши Београда и Мајдан-Пека Чланом 42. закона о основним школама дозвољено је да деда која се приватно уче по програму јавпих основних школа могу полагаги испите у јавним основним школама. До сад није ништа наређено о држаау тих исиита, нити ко ће их руководити ; с тога сам нашао за потребно наредити ово што иде: 1. У местнма где има уиравитеља оснонних школа, родитељи ће њима доводити деду снремљену за нриватно иолагање испита; у местима нак где нема управитеља основннх школа, обраћаће се ради тога непосредно одбору школском. 2. Приватне ученике испитиваће увек разредни учитељи , где има внше њих, и то један из разреда нз кога се испит полаже иједан из разреда за који се испитполаже. Ако је упранитељ разредни учпгељ, испитиваће он. Ако је разредни учитељ болестан пли није у месту, испитиваће онај учитељ кога управитељ одреди. 0 томе ће се најпре утврдити распоред. У сваком случају управитељ ће бити присутан сваком нспиту. Онде гдеје само један учнтељ, а нема близу друге школе, из које би се могао још један учитељ добавити, иснит ће свршити месни учитељ. У оним приликама гдеје учитељ сам спремао приватне исиитанике, свагда ће испит чинити други учитељ са страпе, а не онај који их је за иснит сиремао. 3. Поменутим чланом одређена је и такса за приватни испит, и то по три динара за снаког испитаника на корист касе школске, а опет по три динара оним учитељнма који испит изврше. Та се такса полаже напред школском одбору, а он је дужан за то бесплатно издатп сваком родитељу упутпиду , да је

такса панлаћена. Упутница се иоказује управнтељу (односио : учитељу), кад се дете доведе на испит. 4. IIо свршеном нспиту испигна комисија састаиља протокол о држаном испиту, у који се, поред имена и осталог, бележи и из ког је разреда исииганик полагао испит, с каквнм га је успехом полоашо и је ли способан за прелазак у старијн разред илн не. По том иротоколу има се, па захтевање роднтеља, издати испитаном ученику уверење о свршепом исниту и за то уверење наплаћује се проиисиа такса. Ако роднтељ ве тражи уверење , саставља се по протоколу извештај који се доставља учитељу старијег разреда, у који испитаник има нраво да пређе. 5. Чланом 42. наређено је такође да ни један нриватни ученик не може положити у једној годпни исиит из два или више разреда. Ако би било и таких случајева, особато код одрасле деце , о томе се мора претходно тражити одобрење од министра просвете и црквених иослова. Управитељи основних школа и школски одбори дужни су пастојавати да се закон и закони прописи у овом погледу тачно врше.

По један лист овог расниса доставиће се свако.ј школи и одбору школском ради чувања у архиви и ради вршења. Овом паредбом замењује се распис мипистра п|»освете и црквепих нослова од 25. Августа 1 ј 31. год. ПБр. 5637. ПБр. 11 665. 31. Октобра 1883. год. Београд. Заступник министра просвете и црквених послова мннистар правде, У>. р. ЈТ анте./жт, с . р.