Prosvetni glasnik

ГОДИШЊП ИЗВЕШТАЈИ СТДРЕШИНА ОСНОВНИХ ШКОЛА

143

у ово-м аредмету у ученика некадањег иредавача г. Маукса. 0 училима при иредавању Јестаственице и Природних Наука могло би се само оно поновити, што је о њима поменуто у извештају прошле године, т. ј. да их управо ова школа и нема никаквих. Садањи иредавач тих предмета није изводио ђаке у поље да им покаже у нрироди оно што у школи уче; јер он ове предмете не сматра за своје, те да би по њима могао радити онако, како се захтева од мајстора у своЈему послу. При свој поменутој тужби ученичкој напредак је у Математичким Наукама доста добар ; у рачупици се обраћала пажња на усмено и брзо рачунање такође с доста повољним усиехом. При предавању Земљоииса наставник се служио Сидовљевим и нешто Кипертовим картама; но како су оне махом похабане прека би потреба била набавити овој школи за све делове света Кипертове карте. Од вештина могло би се рећи да ученици показују нарочиту вољу према војном вежбању

и гимнастици; али и за ову вештину нема прописаних справа. Не може се рећи пи за један разред да је преоптерећен часовима; а при расиореду нарочито се пази који ће предмет које часове заузети. Старешина завода дао је само три дана ванредног одмора о виноградској берби. Ученици се не испитују редовно сваког часа, но ношто се доврше неколика иредавања што чине извесну целину; а сваки ученик у времену двомесечног учења добија по Једну оцену. Није било много случајева ученичких задоцњења од школе и цркве. Фонад сиромашних ученика потпуно се угасио у овој години, по што су сви труди наставнички, да заинтересују за њ овдашње гриђане остали са свим безуспешни. Бр. 95. 30. Јула 1884 год. у Алексинцу. Директор ниже гимназије, Дим. ^ДоВИЈАНИТл..

ИЗВЕШТАЈИ ШК0/1СНИХ НАДЗОРНИНА О ИСПИТИМА У ОСНОВНИМ Ш^ОЛАМА за 1883—84 школску годину

VI ИЗВЕШТАЈ. Јанићија Поповића, професора, о основним школама у округу јагодинском. Одређен актом од 25. Априла текуће године, ПБр. 3722, за овогодишњега надзорника основних школа у округу јагодинскок еем вароши Јагодине, ја сам намењени ми носао изврпгао у времену од 31. Маја до 26. Јуна ове год. закључно а према упуртву од 1. Маја исте године, ПБр. 3091, и подјносим Вам свој извештај о томе у следећем: У целом округу радило се ове године у 25 школа. Од ових 4 су у току године затворене.

Женске школе нема ни једне у целом округу, а могла би ее отворити једна у Багрдану. Грађани багрдански изјавили су преда мном, да би та школа била нуна девојчица, док их овако највише због женскога рада не могу да дају велики број у мушку школу. У 18 школа нашао сам по 4, а само у 3 по три разреда. Била је и једна продужна школа. У свима школама радило је до краја ове школске године 26 наставника (24 учитеља и две учитељке). У школама: бачинекој, варваринској и медвеђској била су по два учитеља, в. дреновачкој два учитеља и једна учитељка, а у осталим по један наставник.