Prosvetni glasnik

Записник главног

ПРОСВЕТНОГ САВЕТА

793

САСГАНАК СССХИХ 9.- Сеитемвра 1887 г. у Веограду. Били су: иредседиик Ст. Д. Поповчћ; редовни чланови : Мих. Валтровић, Ђ. Козараи,, Љуб. КовачевиЂ, вапредни чланови : др. Љ. Неди1п, Владимир КариЋ, Бор. ТодоровиЋ, Ср. Ј. Стојковић и Никола ПоповиЂ. Делово/ја и ванредни члаи Савета Мил. ИарковЈСћ. I. Прочитан је в примљен занисник 348-ог састанка. II. Прочитано је аисмо г. министра аросвете и цркв. иослова од 7. ов. мес. ПБр. 10602 којим се упућују Главном Просветмом Савету на оцену молба н документи г. др. Мвдана Савића, нређ. нроФесора новосадске гимназнје и тражи се мишљење Саветско о томе: нма лн г. Савић иронисну квалиФИкацију за наставника средњих школа и за коју групу наука. Савет је, размотрив документе г. Савића одлучио: да г. Милан Савић, има нрописну квалиФикацију за наставника средњих школа и то занредмете историјско-Филолошке групе. III. IIрочитано је аисмо г. министра аросвете и цркв. иослова од 5. ов. м. ПБр. 10.955. којим се шаље Главном Просветном Савегу сведоџбаг. МихајилаР. Живковића, свршеног ђака философског Факултета, и тражи се од Савета да оцени: има ли г. Живковић прописану квалиФНкацију за наставника средњих школа и за које предмете. Савет је прегледао сведоџбу и одлучио да г. Михајило Р. Живковић, који је свршио природно - математички одсек Вел. Школе, нма прописану кналиФикацију за наставннка средњнх школа н то за групу природно-математичких иредмета. IV. Прочитано је иисмо г. министраиросвете и цркв. иослова од 2. ов. м. ПБр. 10.082. којим се доставља Главном Просветном Савету молба г. Радована Мицића сврш. филосоФа , који објашњава своје школовање и своје документе и моли, да му Оавет призна квалиФикацију за наставника средњих школа, и нозива се Савет, да ову молбу узме у нризрење а да му достави мишљење о томе: да ли се на основу објашњења у овој г. Мицићевој молби може истоме прнзнати квалиФикација за наставника средњих шкода или

ће Савет остати при ирвашњој својој одлуци по којој није могао г. Мицићу нризнати квалиФикацију. Савет проучивши молбу г. Мицића, одлучио је: да остаје при сврјој првашњој одлуцн, по којој се не може Признати квалиФикацпја г. Радовану Мицићу. V. П[.очитано је иисмо г. миниетра аросвете и цркв. иослова од 3. ов. м. ПБр. 10.83 у. о држању ириватних часова по средњим школама од стране наставника истих школа. Савет је носле подужег разговора о овоме нитању одлучио; да се ово нитање уцути на нроучавање и мпшљење г. г. дру. Ник. Ј. Петровићу и Мил. Марковићу. VI. Отпочет је претрес наставнога плана, сталнога и нривременога, за учитељску школу на основу измене закона о учитељској школи, по којој иста траје три године. Известилац комисије г. Љуба Еовачевић читао је стални наставни план, и пошто претрес истога није довршен у овој седницн саветској, то је остављено, да се утврђени целокудни наставни план, кад буде у идућој седници довршен, изнесе у идућем записнику. С тим је састанак закључен.

САСТАНАК ССС1. 11. Сеатембра 1887 год. у Веограду Били су: иредседник Ст. Д. Поповсћ, редовнн чланови : др. Н. Ј. ПетровиЋ, Мих. Валтров|>.-ћ, Ђ. Козарац, љуб, Ковачевић; ванредни чланови: др. Љуб. Неди-ћ, К. Цриогорац, Ж. Попови-ћ, В. КариЋ, Бор. ТодоровиЋ, Ср. Ј. Стојкови1н и Никола ПоповиК Деловођа и ванредни члан Савета Мил. МарковиЋ. I. Прочитан ,је и примљен занисник 349-ог састанка. II. Прочитано је иисмо г. министра иросвете и цркв. аослова од 9. ов. м. ПБр. 11.056. којим се шаљу Главпом Просветном Савету на оцену и мишљење молба и документи г. Павла Јовановића учитеља из Пирота, који моли, да му се у сгалне годпне учитељске службе уважи оно време, којејекао учитељ провео у Аустро-Угарској.