Prosvetni glasnik

820

ЗАПИСНИК ГЛАВНОГ ПРОСВЕТНОГ САВЕТд

Савет, да изволи за овај иосао одредити друга лица из Савета. У исто време трааш да ова његова изјава уђе у Записник Саветски. Савет је после оваке изјаве г. председника Савета одлучио : да се с наименовањем нових чланова за израду једне сгалне основе по којој би се имале писати књиге за поклањање ђацима основних школа, причека, докле се не попуне упражњена места чланова у Савету, јер ихјесада врло мало и оптерећених пословима.

С тим је састанак закључен.

САГТАНАК СССХ1Л1 30. Сеитембра 1887. год. у Београду Билн су: вршилац дужности аредседника, : Ј. ПециЋ ; редовин чланови: Ј. ЖујовиЋ, Ђ. Козарац, Љуб. КовачевиЋ, др. Милан Јовановић; ванредни чланови: Бор. Б. ТодоровиЂ, Ник. Поповић. Деловођа и ванредни члан Оавета, Мил. МарковиЂ. I. Прочитано је аисмо г. министра аросвсте и црквених иослова, од 28. ов. м. ИСр. 12.744 којим се извештава Главни Просветни Савет, да је услед одсуства председника Главног Просветног Савета и болести потпредседника Савета, ностављен да врши дужност председника Савета г. Ј. Иецић, који је постављен претписом министарским да врши дужност начелника министарства иросвете, и позива се Савет, да нод председништвол г. Пецпћа ирихвати текуће иослове и посвршава их. Савет је нримио к знању овај акт г. министра иросвете. II. Прочитан је и примљен Записник 351-ог Састанка. III. Прочитано је аисмо г. министра аросвете и црквених иослова од 26. ов. м. ПБр. 12.514., којим се шаље Савету сведоџба Петра Илпћа, свршеног ђака Вел. Школе, и пита се Савет за мишљење: има ли г. Илић прописану кваЛ1 Фикацију за наставннка средњих школа и за коју групу наука.

Савет је прегледао кандидатову сведоџбу и одлучио : да г. Петар А. Илић, који је свршио природно-математички одсек философског Факултета Велике Школе, има прописану квалиФикациЈу за наставника средњих школа и то за групу природних и математичких наука. IV. Прочитано је иисмо г. министра аросвете и црквених иослова од 25. ов. м. ПВр. 12.523. којим се шаље Савету сведоџба г. Андре Гавриловића свршеног ђака Велпке Школе и пита се Савет за мишљење: има ли г. Гавриловић прописану квалиФикацију за паставника средњих школа. Савет је, проучивши сведоџбу овога кандидата, одлучио : да г. Андра Гавриловић има пронисану квалиФикацију за наставника средњих школа и то за историјске и Филолошке предмете. V. Прочитано је иисмо г. министра иросвете и црквених иослова од 30. ов. м. ПБр. 12.798. којим се шаље Савету сведоџба г. Чедомиља А Иетровпћа свршеног велнкошколца и пита се Савет за мишљење: има ли г. Петровић ирописану квалификацију за наставника средњих школа. Савет је прегледавшп сведоџбу овога кандидата одлучио: да г. Чедомнљ А. 11етровић, који је свршио природно-математички одсек философског Факултета Велнке Школе, има нрописану квалиФикациЈу за наставника средњих школа и то за природне и математичке предмете. VI. Прочитано је иисмо г. министра иросвете и црквених аослова којим се упућују Главном Просветном Савету молба и докуменги госп. Неше Зековића, } читеља станпчањског, који моли да му се у сталпе године учитељске службе уважи 11 година, 2 месеца и 20 дана, које је провео као учитељ у Црној Гори, и пита се Савет за мишљење: може ли се молиоцу на основу чл. 57. закона о основним школама учинити по молби. Савет је одлучио: да се молба и документи молиочеви упуте на преглед и оцену г. г. Љуб. Ковачевићу и Ник. Поповићу.